Порекло презимена Милојевић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Милојевић

Порекло презимена Милојевић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (46)

 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Милојевић
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Милојевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Зеоке
  -Арнајево
  -Барошевац
  -Даросава
  -Зеоке
  -Лазаревац
  -Петка

  Одговори
 • Милодан

  Презимена-фамилије у Шумадији, Милојевић.
  Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

  -Старо Село
  -Жировница
  -Марковац
  -Орашац
  -Велика Плана
  -Сипић

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Милојевић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића „Космај“.

  -Бабе
  -Губеревац
  -Ђуринци
  -Велика Иванча
  -Кораћица
  -Младеновац

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Милојевић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Рогојевац
  -Жировница
  -Адровац
  -Баре
  -Грошница
  -Јовановац
  -Пајазитово
  -Бошњан
  -Баточина Варош
  -Драгобраћа
  -Марковац (Ранђеловци)
  -Марковац (Мратинци)
  -Десимировац
  -Миронић
  -Прњавор
  -Кијево
  -Радовање
  -Цветојевац
  -Теверич
  -Баточина Село
  -Ресник (Цигани-Роми)

  Одговори
 • Вук Благојевић

  Крсна слава
  Свети Никола 19. Децембар.
  По преданју вучемо порјекло од Милојевића из Црне Горе.У Романијски крај дошла 2 брата Ђуро и Максим.По најстаријем сину Ђуре Милојевића Благоју узели презиме Благојевић.Према предању Крсна слава није мјењана.Није познато коју славу смо прислуживали.Постоје 3 верзије нашег порјекла, од којих ни једна није утврђена.А то су Васојевићи,сло Трњине Катунска нахија и Голија између Никшића и Гацка.

  Не мамо-не знамо познату лицност.

  Одговори
 • Biljana

  Moje devojačko prezime je Milojević,živimo u Skopje Makedonija, a deda mi je rodjen u s.Čitluk kod Kruševca i tamo imamo još familiju koja nosi isto prezime.Krsna slava nam je Sv.Nikola.

  Одговори
 • jovan

  Zvonko Milojevic poznati golman crvene zvezde,Milojevici su velika porodicama na severu
  Kosova u opstini Leposavic a Ima ih I u Kosovskoj Mitrovici,Zvecanu.Krsna slava vecini je usekovanje glave svetog Jovanna krstitelja 11.septembra.

  Одговори
 • Bane

  Ja sam milojević i mi živimo u užicu ali poreklo vučemo iz sela šljivovica u blizini zlatibora

  Одговори
  • Жарко

   Ја сам Милојевић и живим у Београду, моји прадеда и деда су из Шљивовице у близини Златибора, а порекло по предању мислим да нам је из Црне горе од Васојевића, а презиме добисмо од Милоја који се населио са својом породицом у Шљивовицу. Слава нам је Св.Георгије 6.мај.

   Одговори
 • ДРАГАН

  ПОШТОВАНИ
  Моје презиме је Милојевић.Мој отац и његови су из Крушевца.Звали су их Дединци.Славимо Свету Петку.
  Дали има неко сазнање о томе?

  Одговори
 • Sasa

  Ja vodim poreklo iz Trebinja, selo Grbesi, Krsna slava sv, Arhangel Mihail. moji preci vode poreklo iz Trebinja, tacnije iz gradske naselja Zasad-rupe Milojevica, ali pod najezdom Turaka, povlace se 10km od grada Trebinje u selo Grbesi. Postoji misljenje da su u Trebinje dosli iz Crne Gore-Niksic ili sa Kosova i Metohije-Djakovica. Vlatković, potomci Malonšića u Bjelopavlićima 1492. god.; Cuce u 15. v.; Trebinje (Hercegovina), ranije: Milojević, iz grupe Ratkovića, iz Trešnjeva (Cuce); Medjutim, moje poreklo Milojević je iz Stare Hercegovine- danas Crne Gore. Naime,ogranak Ratković iz Banjana donjih prešli u Trebinje u XVII veku kao: Milojević, slave Djurdjevdan. Moja krsna slava je Arandjelovdan-izvorna slava. Prema nekim predanjima prvi Milojevici slavili su Sv. Stefana, a pod nerazjasnjenim okolnostim u Tursko doba, presli su da slave sv Arhagela Mihaila.

  Одговори
  • Goran Milojevic

   Zdravo rodjaci. Nadam se da cu uspjeti stupiti u kontakt sa Vama. Zovem se Goran Milojevic i slavim isto sv. Ahrandjela Mihaila. Moji su rodom iz okoline Trebinja, pradjed Savo mi odlazi u Ameriku ali se vraca kao solunski dobrovoljac i posle dobija zemlju od kralja u Slavoniji, okolina Virovitice. U Slavoniji stvara porodicu i dobija 3 sina: Blagoja, Milana i Luku. Moj deda Luka dobija kcer Milojku i moga oca Mitra sa Bozicom Vrtikapa iz sela Zagore. Nadam se da cu uspeti stupiti u kontakt sa vama i saznati vise o svojima precima

   Одговори
   • DRAGAN MILOJEVIĆ AMERIKANAC

    moje poreklo je iz HERCEGOVINE,selo GRAB zupci.moj pradeda RADE MILOJEVIĆ a njegov otac se ZVAO ĐURO MILOJEVIĆ A NJEGOV OTAC JOVAN.BIO JE UFAMILIJI I BLAGOJE I FILIP I MILUTIN I FILIP MILOJEVIĆ.(MOJ DEDA JE STALNO GOVORIO FOLIP JE FILIP ,a to mu je bio stric.)da nepričam puno SVI MILOJEVIĆI SVETA VODE POREKLO SA DURMITORA I IMA SELO MILOJEVIĆI.A PORED SU LUČIĆI TO SU VELIKI JUNACI I NAŠI KUMOVI.MI SMO SE DOSELI I U HERCEGOVINU I U SRBIJU I U LIKU I U KORDUN I DRVAR I U VRDNIK.VODIMO POREKLO SA KOSOVA IZ VUČITRNA ALI NAJVIŠE NAS JE BILO U PIVI-DURMITOR .ODATLE SMO SE POD ARSENIJOM ČARNOJEVIĆEM SELILI U DALMACIJU JEDAN BRAT U LIKU JEDAN BRAT U SREM U VRDNIK JEDNO KRILO.NARAVNO SEOBA JE BILA I U KRUŠEVAC U UŽICE .BILA SU DVA BRATA RAKO I MILOJE.OD RAKA SU RATKOVIĆI A OD MILOJA MILOJEVIĆI.TO JE BILO U CUCE IZNAD RISNA I KOTORA .ODATLE U GRAB I DALJE.SELILI SE I U AMERIKU U KALIFORNIJU.POSLE PRVOD SVETSKO RATA DOBILI MOJ ĐED JOKO MILOJEVIĆ AMERIKANAC ZEMLJU U BANATSKI DVOR OD KRALJA A SA NJIM I BLAGOJE BLAŠKO MILOJEVIĆ JUNACI SA SOLUNA I ALBANIJE.POSLE SE SELILI U SUHO POLJE,GAĆIŠTE I OBILIĆEVO U SLAVONIJU PA ČAK I NA OVČARU KOD VUKOVARA DA BI SE SKRASILI U SELO BOJOVIĆEVO U BANATU NA RUMUNSKOJ GRANICI,JOKO JE IMAO 9 DECE SEDAM ŽIVIH ODGAJILA MARA MU ŽENA OD VUČUREVIĆA RODA DVOJE UMRLO OD ŠPANJOLICE U SREMU U NEGOSLAVCIMA .IMAO JE RODBINU SAVA MILOJEVIĆA KOD VIROVITICE MI SMO FAMILIJA SA NJIMA.SAD NAS IMA U NOVOM SADU U BOJEVIĆU NA RUMUNSKOJ GRANICI U DVORU BANATSKOME U KLEKU I ZRENJANINU.IMA NAS JOŠ I U HERCEG NOVOM ALI NARAVNO I U TREBINJU U ERCEGOVINI .JA SAM DRAGAN MILOJEVIĆ JOKOV UNUK A IMA IH JOŠ.JOKO JE ŽIVEO I RADIO 16 GOGINA U KALIFORNIJI U OKLANDU TAMO IMAMO RODBINU MILOJEVIĆE,PRODANOVIĆE I LJUBIBRATIĆE…+ 381 63 532 451

    Одговори
    • DRAGAN MILOJEVIĆ AMERIKANAC

     MI SLAVIMO SVETOG ĐURĐA 6 MAJA OD KAD ZNAMO ZA SEBE,SA RATKOVIĆIMA SE NESMEMO ŽENITI TO NAM JE KRV VEĆ8 VEKOVA A TREBA DA PROĐE 9 VEKOVA…GINULI SMO U MNOGE VOJSKE…NIJESMO NIKAD IZDALI…

     Одговори
    • MILOS MILOJEVIC

     dobro vece svima, ja da dodam,ima nas i u beogradu ,djed mi je iz trebinja Milos otac Dusan i sestra mu Dragana, poreklo vode iz Trebinja tj sa Zubca koliko sam djeda razumeo,djed je imao brat Marka (zrenjanin,klek,familjia u kleku Grbic,Kijac…),sestru Stojanku (herceg novi,familija Djuric,Kis) koliko mogu da se setim…znam da smo rodjaci sa Vucurocvima,Vico,,Secam se da je nam je pradjed bio Petar koji je isto isao u ameriku i dal radio ili posedovao neke rudnike…,inace sramota me nikad nisam bio kod familije u Trebinju mada sam prolazio tuda i oni svracali kod nas,jer neznam nikog i kako bi bilo evo ga ovaj koji je ovaj… bilo bi mi drago da sklopim pricu da znam za familiju i odakle smo uostalom i ostanem u kontaktu,hvala familijo,ako moze da mi posalje grb familije milojevic bio bih zahvalan,inace slava je Djurdjevdan

     Одговори
   • Лука

    Поштовани Горане твоје поријекло је из села Грбеша заселак јабука Требиње…

    Одговори
    • Goran Milojevic

     Pozdrav svima. Malo sam bio odsutan. Zadnji put sam bio sam pocetkom 90-ih. Djed Luka je umro nedavno posle toga, pa rat i nekeko smo se udaljili od Milojevica a ostali u kontaktu sa babinom familijom, Djuzalovicima. Ja imam sina 9 godina, Mihaila i htio bih mu ostaviti da zna od koga je i da prenese svojoj deci. Moj mobilni je +381604850788 pa bih voleo da se nekako ponovo saberemo

     Одговори
  • Ivan

   Znam ja zasto su presli da slave Sv. Arhangela,postoji porodična legenda koja se kod mene u porodici prenosi s kolena na koleno vec dugo.

   Одговори
 • Igor

  Поздрав рођаче. И ја сам из Требиња а село су ми Грбеши. Све је тачно што си написао с тим да што се тиче Требиња, Милојевића има и у селу Зупци као и у селу Требињска шума. Што се тиче Херцеговине има их и у Билећи.Ми брђани славимо Св. Архангела Михаила а зупчани Ђурђевдан.

  Одговори
 • Goran Milojevic

  Zdravo rodjaci. Nadam se da cu uspjeti stupiti u kontakt sa Vama. Zovem se Goran Milojevic i slavim isto sv. Ahrandjela Mihaila. Moji su rodom iz okoline Trebinja, pradjed Savo mi odlazi u Ameriku ali se vraca kao solunski dobrovoljac i posle dobija zemlju od kralja u Slavoniji, okolina Virovitice. U Slavoniji stvara porodicu i dobija 3 sina: Blagoja, Milana i Luku. Moj deda Luka dobija kcer Milojku i moga oca Mitra sa Bozicom Vrtikapa iz sela Zagore. Nadam se da cu uspeti stupiti u kontakt sa vama i saznati vise o svojima precima

  Одговори
  • Zlatko Milojevic

   Zdravo Gorane,

   od svih ovih komentara tvoj komentar je zanimljiv. Moj djed Risto (Luka) Milojevic je porijeklom iz Trebinja (selo Bratljevina). .Njegova slava je Sv. Arhandjel Mihailo.
   Otisao je za Ameriku 1905 a vratio se oko 1927 kao solunski dobrovoljac i od kralja dobija zemlju u okolini Dervente ( Posavina). Imao je sedmoro djece (sest sinova i kcerku) Obrad, Drago, Bozo, Dusan, Branko,Jovo i Milica.

   Javi ako saznas nesto vise o svojoj rodbini

   Одговори
   • Goran Milojevic

    Pozdrav rodjace!
    Ja koliko znam da je moj deda dobio zemlju gdje smo mi bili do ovoga rata a to je selo Obilicevo, opstina Virovitica. Po mome bi Risto i Savo mogli biti bliza familija. Ja sam 1982 godiste, a djed i baba su umrli pa tako da mi je tu izvor informacija presecen. Ja bi svome sinu zelio ostaviti da zna vise gdje su mu korjeni. Imamo familiju u Trebinju ali to su mahom sa babine strane a i kada dodjemo dodjemo na kratko i ne stignem se baviti porodicnom istorijom. Ali necu se predati. Imena u vasem porodicnom stablu se pojavljuju i kod mene pa se nadam da su nam se porodicna stabla negdje spajaju. Bez obzira volio bih da ostanemo u kontaktu. Pozdrav

    Одговори
 • Dusan Milojevic

  Pozdrav ljudi, ja sam Dušan od Milojevića iz Cvetojevca kod Kragujevca. Došli smo iz Mečkovca (sada Ilićevo kod Kragujevca ) krajem 19.veka, slavimo Sv Arhangela Mihaila. Problem u pronalaženju svog daljeg porekla imam u tome što u knjigama za naselje Mečkovac se ne spominju nikakvi Milojevići, a deda mi govori pošto pamti još svog dedu koji je došao iz Mečkovca, da smo oduvek slavili Sv Arhangela Mihaila. Ako ima neko od Milojevića na ovom sajtu neko saznanje svog porekla koje je povezano sa naseljem Mečkovac u Kragujevcu molim ga neka me kontaktira na mejl [email protected] jer mi je ogromna želja da saznam nešto bliže o svom poreklu! Veliko hvala unapred 🙂

  Одговори
 • Milojević

  Pozdrav svima!

  Moje prezime je Milojević, a potičemo iz sela Donji Katun kod Varvarina. Sa rodbinom koja živi tamo (ako je još ima) nemamo nikakav kontakt. Slava nam je Sv. Luka.

  Pokojna baba je tvrdila da se mi tek stotinak godina prezivamo Milojević, zbog toga što je u tom kraju postojao običaj menjanja prezimena. Na primer, ako je porodicu Petrović decenijama pratila loša sreća (siromaštvo, bolest, mrtvorođena deca), ona se odricala svog prezimena i uzimala prezime (npr.) Stojanović, prema pradedi Stojanu koji je bio viđen čovek u selu – dobar domaćin, gazda, trgovac. Dakle, smatralo se da će se sa promenom prezimena preokrenuti i sreća!

  Upravo iz ovih razloga smatram da nema svrhe tražiti eventualne srodnike, obzirom da nam inicijalno prezime nije poznato. Isto tako pretpostavljam da ni matične ili crkvene knjige ne bi pomogle jer sumnjam da su te promene beležene.

  Одговори
 • Milojevic N.

  Rodom smo iz Kušića kod Ivanjice, slavimo Sv. Luku. Staro prezime je Guzonjić i spominje se u tekstu o iseljavanju plemena Nikšića, a preci su bili iz plemena Rovci (Rovčani): http://www.poreklo.rs/2013/07/14/iseljeni-nik%C5%A1i%C4%87i/

  U tekstu piše da je predak ubio turčina što se poklapa sa usmenim predanjem, ali ništa konkretno ne nalazim za prezime Guzonjić pa pretpostavljam da je to bilo „privremeno“ prezime ili samo nadimak. Od Guzonjića u Kušićima su nastali Pavlovići, Aleksići i Milojevići a rod su Avramovići i Kušakovići.

  Ako neko ima više informacija o Guzonjićima neka napiše u komentaru.

  Hvala

  Одговори
 • Mihaela

  Pozdrav svima. I ja se prezivam Milojevic, dolazim iz Dugog Polja u Republici Srpskoj. Mi slavimo sv.Simeona i cini mi se da smo porijeklom iz Crne Gore. Nemam tacne informacije o tome ali bih zeljela da saznam vise o nasem prezimenu. Inace u svim ostalim okolnim selima nema Milojevica, jer svi poticemo od Andrije Milojevica koji se prvi doselio u Dugo Polje. Mislim da je to bilo za vrijeme velikih seoba srba.

  Одговори
 • Nemanja Milojević

  Ono što ja znam je sledeće. Najstariji poznati predak je rođen 1812. a umro 1897. zvao se Isidor Milojević, postoji nadgrobni spomenik. živeo je u kopaoničkom selu Kriva Reka, na teritoriji opština Brus u Rasinskom okrugu čije je sedište Kruševac, Republika Srbija. U tom selu ima nekoliko porodica koje nose ovo prezime. I ja sam tamo.

  Slava je Sveti Arhangel Mihail – Aranđelovdan, a obeležava se i „stara slava“ – Sveti Stevan 9.januara.

  Dalje poreklo se pouzdano, ne zna, iako stariji govore da je poreklo iz Crne Gore, međutim to je nepouzdano.

  Одговори
 • ZDRAVKO MILOJEVIC

  ZDRAVO RODJACI, BRACO MOJA.
  ZDRAVKO MILOJEVIC REPUBLIKA SRPSKA BANJA LUKA GORNJI PERVAN.
  ZANIMA ME MOJE PORODICNO STABLO I PORIJEKLO,MOJI SU OVDJE OD 1800 NEKE GODINE,IMA PRICA DA SMO DOSLI IZ TREBINA A U TREBINJE IZ CRNE GORE ISPOD VELIKOG SVETOG PRAVOSLAVNOG MJESTA ,VASILIJA OSTROSKOG.POZZ SVIMA

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МИЛОЈЕВИЋ (п), старе породице у Огради и Дренов Долу (Зупци, Требиње). Поријеклом су из Озринића у Црној Гори, одакле су им „због крвнине“ пребјегли преци у првој половини 19. вијека. Двојица браће “Рако и Милоје”, када су избјегли, населили су се „на Пркосу“ – локалитету између Ограде и Куње Главице у Зупцима. Рако се одселио у Коњско, а Милоје остао на Пркосу и од њега су Милојевићи у Зупцима. Славе Ђурђевдан (75:1239,1252.1253). Милојевића има и у Капавици код Љубиња. Поријеклом су из Србије. Дошли су у Ластву код Требиња, а одатле, око 1850. године, прешли у Ранковце у Капавици и ту се настанили. Славе Шћепандан (155:565). Породице овог презимена живе у Паројској Њиви и Грбешима (Брда требињска). Славе Аранђеловдан

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Srba

  Poreklo mi je od RATKOVIĆA iz Donje Bejašnice, opština Prokuplje. Verovatno mi je predak RATKO. Pozdrav!

  Одговори
 • Srba

  Slava RATKOVIĆA iz Donje Bejašnice je NIKOLJDAN.

  Одговори
 • Добрица

  Ја сам из породице Милојевић у селу Милива,општина Деспотовац,Ресавски крај.
  Мој чукундеда звао се Димитрије Милојевић 1842-1913,нема га у попису становника из 1863.па стога имам само податке од Станоја М.Мијатовића у књизи -Ресава-о пореклу родова где су наведени родови који славе Светог Николу и моји су од тога рода.Између осталог Мијатовић наводи да су дошли из Николинаца код Соко Бање. Тапкам у месту да даље пронађем податке о коренима моје породице.Ако неко зна нешто о Милојевићима у Ресавском крају нека ми сугерише.Поздрав

  Одговори
 • David

  Ja sam iz familije Milojević.
  Moji preci su živeli u Rači kod Kragujevca. Slavili svetog Tomu.

  Одговори
 • Ljuba

  Ljuba Milojevic moji su od pirota krsna slava je sveti Nikola 19 decebar…

  Одговори
 • Marjan Milojevic

  dobar dan ljudi, ja ss zovem Marjan Milojevic zivim u Pancevh, voleo bi ako neko ima info neki o nasoj porodici Milojevic, ja znam da su mi deda i pradeda i otac iz sela Ćesanovici opstina Zubin Potok, to je ibarski kolasin takozvani, pa bi voleo da znam odakle su dosli tu ili smo starosedeoci inace slavimo slavu svetu Petku… hvala..

  Одговори
 • NIkola Milojevic

  Dobar dan, ja sam Nikola Milojevic moji su iz gornje recice okolina prokuplja od oca Predraga dede Cvetana pradede Svetozra i cukundede Tanaska znam da smo se pre prezivali dimitrijevic i zadnj dimitrijevic koji je otac tanasku zvani Miloje je umro 1902 i slava sv. Djordje Alempije jedino jos sto znam je da mi je rodjak isto milojevic ne secam se imena igrao veliki rukomet mozda nebitna informacija ali sta znam mozda posluzi

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top