Poreklo prezimena Milijanović

24. februar 2012.

komentara: 11

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. dusan

    Molim vas da li možete bilo šta da mi kažete o poreklu M I L I J A N O V I Ć A . Iz KURŠUMLIJE sam, i pouzdano znam da se moj predak Veso ( čukundedin otac ), 1980 doselio iz Raške (selo, Rvati), sa porodicom (dva sina, Milića i Savatija). Slavimo SVETOG GIORGIJA. HVALA…

    • dusan

      Samo da ispravim gresku u vezi godine, ( 1890 je u pitanju ).

    • Natalie Beck

      Interesanto sve sto citam. Moja prababa i deda su is Cetinje Ceva valda dosli u Bogovadja u knigama pise da su Stankovici pre imali ime Milianovic. Ja znam da se moja prababa zvala Milica a pradeda Petar ali nemozem da nadjem dalje. Nista a slavimo isto Djurdjevdan.

  2. Petar M. Demić

    Pozdrav, Dušane.

    U knjizi “Ibar” od Radomira Ilića, pominju se Milijanovići. Ne u selu Rvati, već u susjednom selu Radošiće.
    Piše sljedeće: “Milijanovići slave Đurđev-dan. Stara porodica. Ima ih jedna kuća.” (stanje iz 1905. godine)

    Pozdrav, Petar Demić

  3. dusan

    Petre hvala ti puno.Prezime mi je veoma retko, pa oskudevam po prilično u istorjskim podacima. U knjizi Đorđa Janjatovića sam nišao na moje prezime “Milijanović, Sveti Luka, Pale, Sarajevo”,podatak datira iz 1882g što me je pomalo zbunilo i zaintrigiralo. Saznao sam da Milijanovića ima u Aranđelovcu, Kraljevu, Lajkovcu, Čačku, Pozegi i Raškoj. Nadam se da će ti ovo pomoći da se snađeš ili bar da mi sugerišeš na koju knjigu da se fokusiram, s`obzirom na izvesne nejasnoće i zagonetnost porekla ovako retko Srpskog prezimena. Hvala i pozdrav.

    • Dragana

      Dobar dan Milijanovići
      Evo poceh da istražujem o svom prezimenu, i nadjem ovo.
      Ja sam iz Dučine pod Kosmajem. Mi Milijanovići smo ovde starosedeoci. Nekada bilo mnogo kuca, sada sve manje, neki se odselili u gradove, neke kuce bez potomaka.
      Za nas vazi predanje da se vojvoda Duč doselio od Panceva, imao četiri sina, Milijana(Milijanovići), Jovana(Jovanovići), Simona(Simeunovići) i Milinka(Milinkovići)
      Te on poveo vojsku na kosovski boj, i niko se nije vratio
      Slavimo Svetog Jovana Zlatoustog 26.11.
      Ovde ima Milijanovića u Sibnici, susedno selo, al nisu od ove loze, i u selu Ranilović, drugo selo od Ducine a pripada Aranđelovcu
      Ima u Kovinu Milijanovica i u Pozarevcu, oni su odavde

      • Milijanovic Stevan

        Evo ja sam Milijanovic poreklom iz Sibnice, svi Milijanovici iz Ducine su mi rod jer je pradeda otisao zeni u kucu u Sibnicu iz Ducine, pozdrav za sve Milijanovice

  4. Kosmajac

    U mestima pod Kosmajem, ima familija Milijanovića. Starosedeoci su u selima.

  5. Natasa

    I mene interesuje o prezimenu Milijanovic. Ima dve loze Milijanovica,nemaju veze jedne sa drugima,u Kraljevu i blizoj okolini,ka Cacku. Jedna ima hercegovacko poreklo,druga poreklo iz kopaonickog kraja. Jedna slave Arandjelovdan,drugi Sv.Nikolu.

  6. Zoran

    Koliko sam ja upoznat da prezime Milijanovic potice iz zupe Niksicke i da su se doselili na ove prostore seobom Carnojevica u 17 veku.To je ono sto su meni rekli moji stari ,a ja ne znam dali je to tacno.A da kazu da jos u zupi Niksickoj postoji to prezime.

  7. Stefan

    Veliki pozdrav svima, moja familija Milijanović je iz sela Lazac na međi Čačanske i Kraljevačke opštine, gde smo starosedeoci, i cela familija slavi Aranđelovdan. Ranije je selo bilo puno ali kako je krenula selidba iz sela u grad, mnoge kuce su ostale prazne ili u njima živi po jedno-dvoje ljudi (generacija moje babe/očeve majke). Nigde drugde nisam sreo moje prezime osim u selu odakle sam ja rodom, verovatno je veoma veoma retko, mada sam čuo za neke Milijanoviće u Užicu čini mi se..