Порекло презимена Милишић

24. фебруар 2012.

коментара: 53

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (53)

Одговорите

53 коментара

  1. shone

    Презиме МИЛИШИЋ,крсна слава свети Стефан,село Главска код Требиња,тачније измечђу Требинја и Цавтата,граничи се са Конавлима,неки кажу да су се Милишићи ту доселили из Невесиња,неки са извора буне послије доласка турака а према неким податцима Милишићи су из Требињске шуме.
    Моје мишљење је да су Милишићи од старина из Главске јер се у Дубровнику то презиме поминје још од прије косовске битке.Најстарије сачувано звоно српске православне цркве,по наруџби деспота Ђурађа Бранковића је направио извјесни Радоје Милишић ,како кажу путујући звоноливац из Дубровника(Главска је 12 километара удаљена од страдуна).У Купресу има Милишића православаца који знају да су поријеклом из Главске,Има муслимана на бјелашници и они и ови у Купресу потичу од два брата.Католика Милишића има многу у Сплиту и Солину и за њих се каже да им је поријекло из Главске али то би требало јоз истражити.За сада толико ако неко има још података нека пише.

    • Žarko

      Poštovani, također mi je prezime Milišič, iz Solina, pa me zanima na temelju čega kažete da Milišići iz Solina također potječu iz Glavske. Inače, prvi put se Milišići spominju u Solinu cca 1705. godine, kad je krštena jedna djevojčica u Blacima, u zagorskom dijelu Solina. Neki kažu da smo došli iz Rame, a neki da smo došli iz Glavske. Pismenih podataka nema, ili nisu još pronađeni. Hvala, pozdrav!

  2. Hate mail

    Bio je u vojsci sa mnom jedan Milisic sa Kupresa. 1991-1992.

  3. Aleksandar Milisic

    Milisici poticu iz Nevesinja odakle su se kompletno preselili u okolinu Trebinja pred najezdom Turaka a potom raseljavali su se na 5 strana i to: 1.Glavska kod Dubrovnika koji su poprimili katolicku veru. 2.Kuti kod Herceg Novog i zadrzali srpsku veru. 3.Blagaj kod Kupresa koji su takodje zadrzali srpsku veru. 4.Solin kod Splita koji su poprimili katolicku veru. 5.Bjelasnica koji su poprimili muslimansku veru.

  4. shone

    @Aleksandar Milisic

    Податак да су Милишићи из села Главска католици је нетачан.Волио би доћи до неког податка о Милишићима у Невесињу,име села из ког потичу или било какав податак који указује на тачност ове тврдње.До сада нисам наишао ни на какав опипљив доказ.

  5. Stefan

    Milišići sa Kupresa slave sv. Nikolu, a ne sv. Stefana, pa onda vjerovatno i ne potiču iz Glavske.

    • Nada Ulardžić

      Moje devojačko prezime je Milišić.
      Moji deda i baka po ocu su živeli u selu Blagaj kraj Kupresa,gde se rodio moj tata Lazo Milišić.
      Slavili su Svetog Nikolu.Posle rata su kolonizovani u Banatski Despotovac kod Zrenjanina.

      • Nada Ulardžić

        Moja baka Sanda, devojački Zjajić udata Milišić, rođena je u selu Malovan moj deda Stevo Milišić iz Blagaja slavili su svetog Nikolu.

        Posle rata su kolonizovani u Banatski Despotovac kod Zrenjanina. Na žalost u ovoj kući danas više nema nikog živog.

  6. Jovo Milišić

    Moji roditelji su iz Novog sela i Omara kod Kupresa i slavimo sv.Nikolu.Pozdrav svim Milišićima

  7. Slobodan Milisic

    Moji predci su iz novog sela kod Kupresa . Mi smo pravoslavci slavimo slavu sv. Nikolu zimskog 19. Decembra od pamtiveka naravno na posnoj trpezi. Pozdrav svim Milisicima !!!

  8. Milišić Anton

    Slusam sto velite. Pa zar ne znate da ima dosta katolika, a vidite da su jako blizu Dubrovnika iz tog sela Glavska. Je li itkome od vas palo na um da su mozda katolici presli ka sjeveru i uzeli pravoslavnu vjeru. Mislim na ove zitelje tog malog mjesta uz Hrvatsku. U Antona su sve bili Hrvati stoljecima. To ma najvise logike jer ih ima puno po Dalmaciji, vise nego na Sjeveru.

    • Dj. Milisic

      Mislim da imam zamerke na tvoj komentar, Dubrovnik i okokolina nisu oduvek bili iskljucivo Hrvatski i da granice danasnje Hrvatske drzave nemaju veze sa granicama i prostorima iz srednjeg veka pa i u narednim vekovima sto potvrdjuju istorijske i arheoloske cinjenice.
      Ja sam sa Kupreske visoravni, Novo Selo slavim sv. Nikolu i slazem se sa cinjenicom da su mi preci iz Hercegovine sto potvrdjuje i postojanje Radoja Milisica zvonolivca iz Dubrovnika.

  9. goran saponjic

    Milisici iz glavske izmedju trebinja i dubrovnika jesu starosedeoci u selu glavska slave sv arhidj.stefana seosku slavu glavske.poticu od Milise Starcica vlastelina iz glavske brata poznatog vlastelina baljina starcica od stare trebinjske vlastelinske porodice starcic.starcici su bili vrlo poznati kao pljackasi dubrovackih kiridzija i trgovaca ali i po nametanju svoje robe dubrovcanima sto su posle i njihovi potomci milisici iz glavske nastavili.bili su poznati trgovci ali su cesto zbog sukoba sa dubrovcanima milisici morali da beze iz dubrovnika po raznim trebinjskim selima.milisici stevanstaci su od starcica iz trebinja tj iz njihovog sela glavska.

    • Dejo

      Potuno netočni podaci. U Dubrovniku su bili i pravoslavni i katolici iz ovih obitelji. Milišići nisu bježali jer ih je jako puno bilo u Dubrovniku kroz svo vrijeme. U Dubrovniku su bili poznati i ugledni trgovci. Jednako kroz Dalmaciju. Ovo nema nikakve veze sa istinom i potpuno broj žitelja demantira to.

  10. Tamas Milisits

    Ja sam iz zapadne Madjarske (mjesto se zove Szentpeterfa, hrvatski Petrovo Selo). U selu i u okolnim gradiscansko-hrvatskim selima ima puno Milisica (po madjarsi Milisits). Jezik je cakavski-stokavski ikavski. Hrvati (katolici) su ovamo bjezali ispred Turaka prije 500 godina iz centralnih krajeva tadasnje Hrvatske (izmedju Save Une i Kupe).

    • Милорад Богдановић

      I danas je ovo prezime dosta prisutno kod pravoslavnog i katoličkog stanovništva. Srbi-pravoslavci sa prezimenom Miliša i Milišić, nastanjeni su i u BiH kao i Republici Srbskoj, na prostou oko Sarajeva, Bugojna, Sanskog Mosta, Tešnja, odskle su se raseljavali se ka Slavoniji i dalje ka prostoru današnje Mađarske.