Порекло презимена Милишић

24. фебруар 2012.

коментара: 53

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (53)

Одговорите

53 коментара

  1. Voleo bih da znam odakle zaista poticu Milisici!?Ja sam rodjen u Ivanjici,kao i moj otac,deda,pradeda,i tako redom.Tako da niko ne zna odakle smo zapravo dosli ovde.A ono sto znam jeste da smo mi jedina familija sa ovim prezimenom u Ivanjici.

  2. Goran

    Милишићи у Дубравама код Стоца такође потичу од Милишића из Главске,између Дубровника и Требиња.И они су као и ови у Главској славили Стевањдан,као и Милишићи у Бихову.Ови у Дубравама су имали надимак Дроце.Једни се из Дубрава потурче и оду у Невесињско поље,у Сопиље.И ови су Православци из Дубрава,Милишићи отишли у Сопиље,ал их ови рођаци потурчењаци истерају из села,те они оду у Стари Влах,село Шапоње.Ово је било и пре велике сеобе Срба,можда око 1680 год.

  3. Mateo Milisic

    Ja sam tražio o podrijetlu prezimena i zainteresiralo me ovo. Moji su svi Hrvati podrijetlom iz Dubrovnika, a iz Splita smo se kasnije slično argozima, trgovačkim brodovima odselili za Brazil gdje nas je bilo 10ak obitelji. Moji su važili za veoma cjenjene i bogate trgovce u Dalmaciji. Sada smo prvi put došli u Jugoslaviju i planiramo si sada posjetiti i to o čemu govorite. Ne znam ima li ikakvih podataka o mom djedu koji se zvao Ivo, a njegov brat Luka. Svi moji sada govore Španjolski, a jedino je mene djed naučio govorit Hrvatski jezik te želim prenijeti djeci više o tome odakle dolaze. Da li ima u tim selima koje u okolici Dubrovnika pominjete , Hrvata i da li imate podatke o Ivu, Luki i Antoniu ?

    • Đorđo Milišić

      Milišići koji imaju veze sa Dubrovnikom su sa sela Glavska koje je nedaleko od Dubrovnika ,ili ako se spominju Konavli to je taj prostor Konavli i Glavska su komšije na istom malom prostoru Zaleđa Cavtata i Plata.
      najsigurnija odrednica da bi tačno znali porijeklo je DNK analiza
      DNK analiza MILIŠIĆA iz zaleđa Dubrovnika je potvrđeno I1-Z63

  4. Goran

    Милишићи потичу од великог братства Старчићи који су живели у околини Рогатице у Босни.Одатле су Старчићи још у 14веку отишли за Дубровник где су се населили у Селу Главска код Требиња.Од њих је био познати Требињски кнез и властелин Баљин Старчић Главаш,кнез Главске.Био је познати трговац али и организатор разбојништва и пљачкања Дубровачких трговаца.Имао је млађег брата Милишу који је касније био кнез Главске и родоначелник братства Милишића.Милишићи из Главске су ишли у Дубровник,Бивар,Невесиње,Дубраве код Столца.Милишићи славе Св.Архиђ.Стефана,који је био слава њихових предака Старчићи који су направили цркву у Главској и посветили Св.Стефану.Милишићи су од Невесиња ишли и у Босанско Грахово,Шипово,Столачки Милишићи су многи потурчени отишли у Подвележје Мостар,Невесињски су ишли и у Херцег Нови 1690.год.Ови из Главске су 1687год.када су Млечани добили власт у јужној Далмацији,многи отишли у Бихор и Стари Влах,Санџак,одакле су ишли у Срем.Неки су се из Срема вратили у Стари Влах.Милишићи потичу од Старчића,а Старчићи од Јелашчића са планине Лелије.

    • Aleksandar

      “Милишићи потичу од Старчића,а Старчићи од Јелашчића са планине Лелије.”

      И према неким информацијама од Милишића је род Гвера и Гверића који славе Никољдан а до раздвајања је морало доћи најкасније у првој половини 18. века.

  5. Goran

    Али,по резултатима ДНК тестирања,и хаплогрупи,Милишићи из Главске потичу од познате Властелинске средњовековне породице Николић,тачније од кнеза Милише Николића.Из неког разлога су повезивани са Требињским Старчићима,међутим то предање је погрешно.Са Милишићима су исти род Кнежевићи од Николића,из Главске,и Вукосавићи из Дубљана,као и много родова из Поповог поља који славе Стевањдан.Сви ови родови славе славу Николића Стевањдан,осим Вукосавића који су сад католици.

  6. Goran

    И Милишићи у Румбоцима потичу од Милишића из Главске а они су од Кнеза Милише Николића брата Вукосава Николића из Дубљана.Од Њега су Вукосавићи у Дубљанима који су род са Милишићима из Главске.

    • Aleksandar

      Да ли знате нешто о Милишићима из Мрђановца, код Купреса? Славе Никољдан и пише да су стари досељеници непознатог порекла. Пише и да су једно време били у селу Љуши у општини Шипово, крај Мркоњић града. Претпоставља се да је од тих Милишића род Гвера али као што сам то већ написао написао, ако је то тачно онда је раздвајање морало бити доста рано јер се Гвере спомињу у 18. веку већ као јака задруга у Доњим Пеуљима, а од тих Гвера су данашњи Гверићи/Гвере из околине Бања Луке.

    • Žarko

      Tema je zanimljiva, pa dakle, ako netko ima podatak odakle su došli Milišići u Solin, zanimalo bi me. Inače, negdje u literaturi o povijesti Rame sam pročitao da se prvi put prezime Milišić u pisanom tragu spominje u Splitu, vezano za posao jednog trgovca Milišića iz Rame, krajem 14. stoljeća. Moja je teorija da je logičnije da su nam preci u zaleđe Solina došli iz Rame, nekako je to bliže nego da su došli iz Glavske. Premda mi je otac govorio da su došli iz Konavala… Eto, hvala i pozdrav!

  7. Goran

    Нису непознатог порекла.И Милишићи са Купреса потичу од Милишића из Главске код Требиња.Стара је слава свих Милишића Св.Стефан,а два брата Милишића су отишли на Купрес и узели за славу Св.Николу.Можда и као помен на Николиће од којих су Милишићи у Главској.

  8. Goran

    Кнез Милиша Николић је имао сина Вукосава.Од Вукосава су Вукосавићи у Дубљанима и Милишићи у селу Главска код Требиња.

  9. Savo Milisic

    Mi smo Milišići iz sela Kuti povise Zelenike (Herceg Novi). Po mome pradjedu dosli smo 1693. god. iz Nevesinja. Takodje ima nas u: Žlijeb, Podi, Meljine, Savina i Igalo. Pozdrav svim mojim pretcima. Zivjeli !!!

  10. Savo Milisic

    Mi smo Milišić iz sela Kuti povise Zelenike. Po mom pradjedu dosli smo 1693. god. od Nevesinja. Ima nas i u: Žlijeb, Podi, Meljine, Savina i Igalo, Herceg-Novi. Pozdrav svim mojim pretcima. ZIVJELI !!!