Порекло презимена Милановић

24. фебруар 2012.

коментара: 93

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МИЛАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Милановић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: околина Аранђеловца, Србија

Крсна слава: Петровдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (93)

Одговорите

93 коментара

  1. прекодринац

    Милановићи из Козарске Дубице (Република Српска), доселили из Крмина (околина Бањалуке). Славе Ђурђевдан. Поздрав свим Милановићима широм свијета.

  2. Slobodan Milanovic

    Milanovici postoje u Krnjeusi (Bosanski Petrovac) BiH, slave Sv.Ahrandjela (Arandjelovdan).Poticemo iz Donjeg Lapca (HR) a po pricanju starih dolazimo negde iz Crne Gore.Danas nas ima Juzna Afrika,Amerika,BiH,Srbija, HR,Nemacka mozda jos negde ali ja neznam.

  3. Stefan Milanovic

    Postovani, mi smo Milanovici iz sela Rasevica, kod Paracina. Krsna Slava je Mitrovdan. Sestoro brace i sestara (baba i deda) svi su Jevtici, samo je jedan Milanovic. Moj pradeda je Jevtic, cak i moj deda, a tati su na krstenju dali prezime Milanovic. Pradeda Milanovic je naravno rodjeni brat mog pradede Jevtica. E sada meni tu nista nije jasno, zasto su mom ocu promenili prezime, zasto su sva braca Jevtici, samo jedan Milanovic. Poceo sam da istrazujem i saznao da postoji jedan ziv covek sa ovim prezimenom koji tacno zna sta i kako i zasto, bar sto se moje situacije tice. Svi su umrli kada je tata bio mali, pa ni on nije imao koga da pita. Majka mu je samo rekla da je on dobio to prezime jer je to kao novije po ovom dedi Milanovicu rodjenom bratu Jevticu. Kao sto sam i napisao nejasno ovde, tako je i u mojoj glavi. 🙂

  4. Moji preci Milanovici ziveli su decenijama u Velikim Crljenima kod Lazarevca A dosli su po prici iz Makedonije .Slave svetog velikomucenika Pantelejmona 9 avgust

  5. Dražen

    Poštovanje.
    Moji su iz Jajca (Selo Podmilačje),
    Porijeklo Sinj, Hrvat, Katolik

    • Драгослав Милановић

      Моји претци (Милановић и Косовац) су,по мом сазнању,из Водотеча – Оточац : Срби православне вјероисповјести који су прије отприлике 130г. доселили у котар Прњавор ( за вријеме СФРЈ општина Челинац!) село Брезичани. Крса слава Св.Никола.

  6. Dražen

    Poštovanje.
    Moji su iz Jajca (Selo Podmilačje), Sin Ante koji je sin Ivana a on je sin Luke
    Porijeklo Sinj, Hrvat, Katolik

  7. Zarko

    Moji Milanovici su iz Pazarica kod Sarajeva, slavimo sv.Djurdjevdan

  8. Slobodan

    Milanovići iz sela Danilovići u Višegradskom Starom Vlahu (okolina Priboja) su došli iz sela Donji Ravanci i prezivali su se Pejovići . Jedna su familija sa Pejovićima iz Omarina i Janjićima iz Bijelog Brda . Slave sabor Svetog Jovana . (izvor .”Višegradski Stari Vlah” Stjepo Trifković 1903. )

    A evo malo podataka i o tim Pejovićima od koji potiči Milanovići iz Danilovića :

    Pejovići

    Uzeto iz knjige: Dr. Jovan Erdeljanović: Stara Crna Gora; 1910-1911

    Cuce, Ržani Do. Nesumnjivo je vrlo staro selo. O tome svedoče mnogobrojni ostaci od vrlo davnašnjeg stanovništva. U ovom selu živi i sad jedno starinačko bratstvo, Pejovići (3 kuće). Pejovići su bratstvo koje pripadaju najstarijem narodnom sloju, koje je zaostalo u plemenu još iz 15. veka, odnosno i iz još starijeg vremena, i koji je bez sumnje staro-zećanskog porekla. Pejoviće zovu i imenom Ovsine po tome što žive u Ovsiskom Dolu, a imaju i nadimak Gulipeste, kome se ne zna postanak. Kao što je to redovan slučaj, da mala i slaba, a vrlo stara brastva zbog toga što se na njihov račun prave razne šale, ne priznaju da su starinci, tako je i sa Pejovićima. Ali se svuda po Cucama pouzdano zna i otvoreno tvrdi, da su Pejovići, jedno od četiri najstarija brastva u Cucama, da su uopšte “od staroga naselja” ili “starosjedilačka famelja”.

    Oni ne znaju da nabroje više od 5-6 svojih pasova, kao na primer:

    Stevan (današnji pas) – Mitar – Mašùt – Stojan – Pejo – Marko – . . . Po Peju su dobili današnje prezime.

    Priča se, da su svi današnji Pejovići od jednoga deteta što je bilo jedino zaostalo od jednog starog brastva, koje je u doba Ćuprilićeve najezde izginulo. To je dete nekakav “rišćanin”, što je bio u Ćuprilićevoj vojsci, bio bacio na slamu, te ga je posle njegova majka našla. Verovatno je to bio imenovani Marko, najdalji poznati predak Pejovića.

    Pejovići slave zimski Jovanjdan (20.januar), a prislužuju Malu Gospojinu .

    Najverovatnije je da su starinci Ržanoga Dola, Pejovići pod uticajem jakih doseljeničkih brastava primili Sv. Jovana za krsno ime, a da li su od starina prisluživala Malu Gospojinu , ili su je primili na isti način kao i krsno ime, to se pouzdano ne zna.

    Od njih ima iseljenika: u Nikšiću, “u Primorju u Dobrotu”, u Kolašinu, i u Statovcu u srezu Dobričkom..

    J. Nakićenović ne pominje u Dobroti Pejoviće, ali imenuje nekoliko drugih brastava za koja kaže da su iz Crne Gore (a slave, kao katolici, Sv. Ivana), te će jedno od njih svakako biti poreklom od ovih Pejovića.
    Stjepo Trivković u knjizi „Višegradski Stari Vlah “ pominje Pejoviće koji slave Jovanjdan i od kojih su porodice Janjić i Milanović u tom kraju .

  9. Драгутин

    Милановићи из Горње Трешњевице код Аранђеловца су ”плитког” корена и потичу од Милана Швабића (1836-1870) који је рођен у Горњој Трешњевици. Претходно презиме Швабић је добијено по неком претку који је из Баната прешао у Шумадију и зато је прозван Шваба. То пресељење у Горњу Трешњевицу је било за време или пре Првог устанка. Предање каже да се Шваба доселио у кућу код неке удовице Драге са којом је касније имао децу. Такође постоји прича да је претходна слава била Часне Вериге, мада није познато када је то било, јер последњих 200 година се слави Петровдан. Од Швабића данас постоје 4 презимена и то су Петровићи, Мијатовићи, Милановићи (сва три презимена славе Петровдан) и Лазаревићи (славе Никољдан) јер се родоначелник Лазар (рођ. око 1813. год.) ”удао” па је узео женину славу. Данас Милановића из Горње Трешњевице има у Београду, Аранђеловцу, Паризу и Крагујевцу, укупно 10 мушких глава свих генерација. ДНК подаци постоје у бази сајта порекло.рс. Контакт: [email protected]

  10. Dragica Đorđević

    moj deda jovan milanović rođen 1896 od oca milana i majke anke se doselio u selo gornje grgure kod blaca na jugu srbije. godinama tražim poreklo i odakle su se doselili.u ovo selo su došli tri brata rođena i jedan brat od strica. braća obrad krsman i teodosije. moj deda je sin od krsmana. u selo su nas zvali lozanci.po predanju smo se doselili od lozne. pošto se govorilo da su putovali mesecima negde od daleka.lozna koju sam našla na karti se nalazi u bosni blizu zavidovića.u dalmatinskoj zagori se nalazi mesto lozančići pokraj imotskog gde piše da su se raseljavali prema obali omiša i severno kod mesta livno i u okolinii dalje prema kupresu jedan deo je išao prema travniku kaknju i okolini drugi deo uz reku bosnu kod šehera i doboja jedan deo prema tuzli neki su otišli u slavonsku ravnicu. ima ih od vukovara pa zapadno a ima ih i na otok krk.slavimo đurđev dan a mnogi su promenili slave iz mnogo razloga.od mojega čukun dede milana pa do mojih unučića je sedmo koleno.drvo života koje sam napravila hvala bogu ima nas dosta.zato je treba stare pitati još dok su živi.živim u sloveniji na bled jezero.