Порекло презимена Микарић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Микарић

Порекло презимена Микарић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (28)

 • Sonja Mikarić

  Slava Sv. Jovan.

  Одговори
 • Stefan Dakic

  Slava je Sv. Jovan ,a mala slava Sv.Sava.Pleme Mikaric je poteklo iz Mezgalja kod Sekulara,planina(brdo) u C. Gori,pre tog prezimena su n osili prezime Martinovic i vodili su poreklo iz okoline Cetinja.Od prezimena Mikaric su nastala prezimena Dakic,Petrovic i Lazovic iz okoline Peci AP Kosovo i Metohija…Dako,Petar i Lzo su zbog krvne osvete pobegli od plemena Vasojevica na prostore Peci i otuda su nastala gore navedena prezimena …

  Одговори
 • Nebojša Babić

  Pozdrav!
  Pošto sam i ja iz Šekulara, bavio sam se malo i tim slučajem iz 1851, kada su se vaši preci morali skloniti u Metohiju zbog pretnji Vasojevića.
  Daljom starinom, Mikarići su iz plemena Bajica kod Cetinja, po predanju od Martinovića, sa užim prezimenom – Zogovići.
  Iz nekog razloga, možda neke krvi ili zbog gladi koja je vladala u Staroj Crnoj Gori (a možda i Numan-pašine poare Cetinja 1714. godine), nekoliko braće Zogovića su predigli iz Bajica, najpre su menjali staništa po Skenderiji (današnja severozapadna Albanija), da bi se u drugoj polovini 18. veka nastanili u Šekularu u Mezgalama, najzapadnijem selu prema Limu. Njihovo doseljenje bilo je miroljubivo, uz saglasnost šekularskih glavara.
  Od ovih Zogovića u Mezgalama su nastala četiri ogranka: Grujići, Djošovići, Pejkovići i Mikarići.
  Posle oružanog sukoba s vasojevičkim hajducima, kojom prilikom su ubili petoricu Vasojevića, stanovnici Mezgala (uz Zogoviće, tu su bili i Portići) njih ukupno 17 domova, dogovore se da se sklone u Metohiju na neko vreme da ne bi bili na udaru osvete Vasojevića. Medjutim, u njihovom odsustvu, Vasojevići zaposednu njihove kuće, i takvo stanje ostane.
  Tako Zogovići, igrom slučaja, ostanu u Metohiji, po okolini Peći.
  Najviše su se umnožili i razgranali Mikarići, od trojice braće Dake, Petra i Laza potiči Dakići, Petrovići i Lazovići i manji ogranci Vukanići, Todorovići, Radulovići.

  Одговори
  • Stefan Dakic

   Postovani gospodine N. Babicu,voleo bih kada bih mogao da vas upoznam posto je to na izgled nemoguce ,voleo bih da ipak sa vama nekako stupim u kontakt kako bih vise saznao o poreklu svog plemena.Ovo je moj email ;dakic91@hotmail.com,pa ako imate volju molio bih vam da me kontaktirate ,veliki pozdrav…

   Одговори
  • Nebojša Paunović

   Поштовани имењаче… имаш ли податак о тих 17 домова… које су то породице? Која су то презимена? Да ли се помиње место Љевоша код Пећи као једно од места где су се настанили?

   Одговори
 • Петар Микарић

  Хвала Небојши Бабићу,само тај детаљ нисам знао када су у питању Зоговићи-Мартиновићи,а Микарићи су добили презиме по Мику,јединцу у мајке,која му је од милоште тепала мој Мико,мој Микара…После чега су мештани почели да користе презиме Микарић,у смислу: Ђе сте пошли?Код Микарића….Микарићи воде порекло од Мартиновића,а ови опет од Неноја…потомка Павла Орловића….Свима је слава Св.Јован-зимњи,двадесетог јануара.1854.су се из Шекулара-Мезгала населили у Бело поље код Пећи-тамо има Микарића махала,а отуд у Богуновац-Јабланички крај на југу Србије,да би 1918 отишли у Црни Брег,на путу од Липљана ка Призрену одакле су се иселили по читавој србији од 1963…па надаље…Има их у Француској,Аустрији,Британији,Канади,Америци.Познатији Микарићи су мој ђед Станиша/Јанков/ Микарић(1892-1966),артиљеријски наредник србске војске чија је батерија натерала Аустро-Угаре у паничан бег на Колубари и из Србије,помиње се у “ВРЕМЕНУ СМРТИ“,Радисав Микарић његов најмлађи брат је умро у заробљеништву у Софији,Станиша га је сахранио,а најстарији Стеван је умро од тифуса и сахрањен је у Крагујевцу на војничком гробљу.Било их је седморо браће:Стеван,Станиша,Радивоје,Вукоје, Радомир,Радован и Радослав.Њихов брат од стрица капетан србске војске Арсеније Микарић је сахрањен на Зејтинлику,погинуо је на Солунском фронту.Стеванов син Живојин Микарић је био пилот Југословенског краљевског ратног ваздухопловства,који је после априлског слома 1941. године са владом и краљем отишао за Лондон и прикључио се РАФ,где је имао више од 100 успешних бомбардовања Ромелове војске у Африци,за које заслуге му је енглеска краљица дала имање у Аргентини…Имао је на крају рата чин пуковника РАФ-а.Од њега воде порекло Микарићи у Канади и Америци…Имао бих много тога да вам испричам…Али бојим се да овде то нећу моћи…већ у књизи-брошури коју озбиљно припремам…Хвала онима који ово прочитају….

  Одговори
 • Петар Микарић

  Наравно Микарића има највише по Србији у Скоро сваком граду и имам списак свих Микарића који живе у Србији….

  Одговори
 • Петар Микарић

  Крушевац,Богуновац,Старо Грацко,Ниш,Бор,Кучево,Краљево,Крагујевац,Свилајнац,Смедерево,Београд,Нови Сад,Ивањица,Ужице,Ужичка Пожега….су само неки од градова и места у Србији где живе Микарићи….А у иностранству :Беч ,Париз,Лондон ,Торонто…..

  Одговори
 • Петар Микарић

  У Шекулару-Мезгалу и дан данас постоји на планини Баљ,место Лаз Микарића….

  Одговори
 • Петар Микарић

  Зоговићи-Мартиновићи-Микарићи, се помињу у следећим књигама:Историја старе Црне Горе-проф.Јован Ердељановић,Шекулар и Пекуларци у народној причи и традицији-Радоје Кастратовић,Девет села међу девет брда-ШЕКУЛАР И ШЕКУЛАРЦИ У НОВИЈЕ ДОБА-Голуб Бракочевић,Ломни Шекулар-Раде Бракочевић, и ШЕКУЛАР И ШЕКУЛАРЦИ ОД ПОМЕНА ДО 1941.-Момир Дашић-Црногорска академија наука и умјетности….И вероватно по црквеним и историјским архивама….

  Одговори
 • Петар Микарић

  Шекулар и Шекуларци

  Одговори
 • Петар Микарић

  ШЕКУЛАР И ШЕКУЛАРЦИ У НАРОДНОЈ ПРИЧИ И ТРАДИЦИЈИ-РАДОЈЕ КАСТРАТОВИЋ…

  Одговори
 • Раде Бракочевић

  У писму Братства Манастира Високих Дечана Књазу Николи од 10.септембра 1863.године, између осталог пише: „… Друго ви јављамо, да има овамо у пећском пределу једна фамилија, Мезгаље село, из Шекулара, који су пре 12 година због нападања ајдука васојевићки побегли у пећски предел, које су им Васојевићани 1 чобанина убили, па врз тога опет им отишли на кућу, те је и глобили и свако злочинство истраживали. Најпосле нису могли трпет, но су се вратили и убили око шест оних злочињаца…“ Писмо које се односи на Мезгаљане – старе Шекуларце пренио сам у цјелости у књизи: Ломни Шекулар приче, пјесме, анегдоте,документи, родослов братства Бракочевића и његових огранака, Београд, 2013.година.
  Радује ме што Петар Микарић припрема књигу о Микарићима, са жељом да што прије изађе из штампе.
  О старим Шекуларцима из села Мезгале а чује се и Мезгаље би могло пуно тога да се каже и напише.
  Илија Грујић, шекуларски првак је са својим Шекуларцима добио од Карађорђа барјак у селу Буковику, сјеверно од Сјенице на Пештери, како је записао знаменити прото Милош Велимировић, што многи прећуткују.

  Одговори
 • Sonja Mikarić

  Mala napomena za gospodina Petra.Po rečima moje rođene tetke Milice Mikarić,udate Krstić, koja sada živi u Mataruškoj banji , Arsenije Mikarić nije sahranjen na Zejtinliku, gde ga je u dva navrata bezuspešno tražila. Po savetu čuvara groblja uz pomoć rođake pronašla je njegov grob na Kajmakčalanu. Inače je moja tetka, sad u osamdeset i prvoj godini, živa enciklopedija porodične istorije.

  Одговори
 • Ivan Mikarić

  Moje ime je Ivan, živim u Ivanjici.
  Otac Velimir, stric Ljubomir.
  Deda Vidak, koliko znam jedan Vidakov brat se zvao Đorđe.
  Takođe, ako imam pravu informaciju, deda Vidak je bio siroče.
  Da li bi neko mogao da mi navede moju bližu, a i dalju rodbinu, nemam od koga da saznam, a voleo bih.
  Unapred zahvalan

  Одговори
 • Milan Mikaric

  Ivane Rodjace.
  Nosis casno prezime Mikarica!
  Nisi tikva bez korena to sigurno! Svi sa prezimenom Mikaric su rod, tako da kog god od nas kontaktirao dobices dosta podataka, evo cika Petar je dosta toga naveo.
  Potrazi nas po fejsbuku ili bilo kojoj drustvenoj mrezi pa se informisi.
  Ziveo!
  Pozdrav

  Одговори
 • Петар Микарић

  ГВОЗДЕНИ ПУК / Ранко Соколовић | РЕЛИГИЈА ПОЕЗИЈЕ
  https://kovcegbezrazloznihuspomena.wordpress.com/%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD-%D0%B0%D0%BC%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80/%D1%80%D0%BE%D1%92%D0%B0%D1%86%D0%B8-%D0%B8%D0%B7-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B/%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BB%D0%B5%D0%B1-%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%98%D0%B0/%D0%B3%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%83%D0%BA-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B/
  У чин капетана унапређени су : Арсеније Микарић из Богуноваца, Ранђел Стојичић из Боринца, Мико Милошевић из Врапца, затим Миладин Васовић, …Slobodan B. Medojević – CRNOGORSKI RATNICI JUŽNE SRBIJE …
  http://montenegrina.net/fokus/slobodan-b-medojevic-crnogorski-ratnici-juzne-srbije/
  18 мар 2015 … Junaštvo na Solunskom frontu 1916-1918. godine, isioljili su: Ilija Ilić -Pop Tone, Ilija Mazić iz Borovca, Arsenije Mikarić iz Bogunovca, Miko …Гвоздени пук — Википедија, слободна енциклопедија
  https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%BF%D1%83%D0%BA
  У чин капетана унапређени су : Арсеније Микарић из Богуноваца, Ранђел Стојичић из Боринца, Мико Милошевић из Врапца, затим Миладин Васовић, …
  Ево нека се информишу они који немају информација о Арсенију Микарићу….

  Одговори
 • ПЕТАР МИКАРИЋ

  СПИСАК РАТНИКА КОЈИ СУ САХРАЊЕНИ НА СРПСКОМ ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ ОКО МАУЗОЛЕЈА НА ЗЕЈТИНЛИКУ (Поред сваког имена налази се и број гроба)

  Одговори
 • ПЕТАР МИКАРИЋ

  Имена свих српских ратника који почивају на Зејтинлику – Порекло
  http://www.poreklo.rs/2014/04/23/imena-svih-srpskih-ratnika-koji-pocivaju-na-zejtinliku/
  23 апр 2014 … Јанић Марко 1141 Јанићијевић Кузман 343 Јанковић Арсеније 1174 ….. Арсеније Микарић је иначе био припадник ГВОЗДЕНОГ ПУКА …
  lobodan B. Medojević – CRNOGORSKI RATNICI JUŽNE SRBIJE …
  http://montenegrina.net/fokus/slobodan-b-medojevic-crnogorski-ratnici-juzne-srbije/
  18 мар 2015 … Junaštvo na Solunskom frontu 1916-1918. godine, isioljili su: Ilija Ilić -Pop Tone, Ilija Mazić iz Borovca, Arsenije Mikarić iz Bogunovca, Miko …

  Одговори
 • ПЕТАР МИКАРИЋ

  Ето Соња толико о Арсенију Микарићу….

  Одговори
 • ПЕТАР МИКАРИЋ

  Арсенијев гроб на Зејтинлику је пронашао Богољуб Алексића,а и многи Микарићи који су походили србско војничко гробље на Зејтинлику….

  Одговори
 • ПЕТАР МИКАРИЋ

  Иначе Богољуб Алексић је био унук пок.Станише Микарића од његове најстарије кћери Милеве Алексић,рођено Микарић…

  Одговори
 • Небојша Бабић

  Драги моји земљаци Микарићи. Имамо до сада двојицу генетски (у-хромозом) тестираних припадника вашег братства и за обојицу се испоставило да су носиоци днк хаплогрупе Г2а.
  http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=G2
  (тестирани под ред бр. 37. и 38.)
  Ово указује да ви највероватније не потичете од Мартиновића (који су другачијег генетског порекла), већ од неког другог рода. До сада смо за ову генетску хаплогрупу донели закључак да је у Европи од велике давнине. Њено жариште је у широј области Алпа, а по Европи се раширила углавном келтским сеобама. Погледајте мало наш форум где имате неколико тема везаних за ваше порекло!

  Одговори
 • Петар Микарић

  Nebojša Babić
  18. јуна 2014. у 12:01
  Pozdrav!
  Pošto sam i ja iz Šekulara, bavio sam se malo i tim slučajem iz 1851, kada su se vaši preci morali skloniti u Metohiju zbog pretnji Vasojevića.
  Daljom starinom, Mikarići su iz plemena Bajica kod Cetinja, po predanju od Martinovića, sa užim prezimenom – Zogovići.
  Iz nekog razloga, možda neke krvi ili zbog gladi koja je vladala u Staroj Crnoj Gori (a možda i Numan-pašine poare Cetinja 1714. godine), nekoliko braće Zogovića su predigli iz Bajica, najpre su menjali staništa po Skenderiji (današnja severozapadna Albanija), da bi se u drugoj polovini 18. veka nastanili u Šekularu u Mezgalama, najzapadnijem selu prema Limu. Njihovo doseljenje bilo je miroljubivo, uz saglasnost šekularskih glavara.
  Od ovih Zogovića u Mezgalama su nastala četiri ogranka: Grujići, Djošovići, Pejkovići i Mikarići.
  Posle oružanog sukoba s vasojevičkim hajducima, kojom prilikom su ubili petoricu Vasojevića, stanovnici Mezgala (uz Zogoviće, tu su bili i Portići) njih ukupno 17 domova, dogovore se da se sklone u Metohiju na neko vreme da ne bi bili na udaru osvete Vasojevića. Medjutim, u njihovom odsustvu, Vasojevići zaposednu njihove kuće, i takvo stanje ostane.
  Tako Zogovići, igrom slučaja, ostanu u Metohiji, po okolini Peći.
  Najviše su se umnožili i razgranali Mikarići, od trojice braće Dake, Petra i Laza potiči Dakići, Petrovići i Lazovići i manji ogranci Vukanići, Todorovići, Radulovići.
  Небојша Бабић
  26. јануара 2017. у 18:36
  Драги моји земљаци Микарићи. Имамо до сада двојицу генетски (у-хромозом) тестираних припадника вашег братства и за обојицу се испоставило да су носиоци днк хаплогрупе Г2а.
  http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=G2
  (тестирани под ред бр. 37. и 38.)
  Ово указује да ви највероватније не потичете од Мартиновића (који су другачијег генетског порекла), већ од неког другог рода. До сада смо за ову генетску хаплогрупу донели закључак да је у Европи од велике давнине. Њено жариште је у широј области Алпа, а по Европи се раширила углавном келтским сеобама. Погледајте мало наш форум где имате неколико тема везаних за ваше порекло!
  Зар ово нису две контрадикторности поштовани господине Небојша Бабићу,2014..-тврдите да микарићи потичу од Мартиновића-Зоговића,а потом супротно?О чему се ту ради?Ваљда сами Микарићи боље знају своје порекло и историју од вас?

  Одговори
 • Петар Микарић

  Тачна је прича о Зоговићима-Мартиновићима,које је 1690.године у Шекулар,после лутања по северној Скендерији,а родом ит Баица… довео Петар Зого Мартиновић,и од њих су настали:Зоговићи,Микарићи,Ђошовићи,Грујићи и Пејковићи,а од Микарића 1852.године по одласку у Гораждевац,Бело Поље и Врх,Од Дака Микарића-Дакићи,од његовог брата Петра Микарића-Петровићи,и од њиховог брата Лазара Микарића-Лазовићи,а остали нису мењали презиме…остали су МИКАРИЋИ….Ђођовићи су Ђошовићи,Грујићи су Грујићи и Пејковићи су Пејковићи…

  Одговори
 • Петар Микарић

  Погледајте Шекулар од помена до 1941.од академика и историчара Миомира Дашића,проф.др. у издању Црногорске Академије Наука и Умјетности-2006.година,Стара Црна Гора од проф.др.Јована Ердељановића…и још многе друге књиге које су писали стари Шекуларци….Не Васојевићи који су на силу отели имање у Шекулар уз помоћ преваре са перјаником књаза Данила,који је пред смрт ту своју грешку исправио…Али није могао да је спроведе и врати Микариће,Ђошовиће,Грујиће и Пејковиће на свој посед у Шекулар,а ни потоњи књаз Никола,јер тада Турци заузеше Шекулар…И имовина Микарића и њихових саплеменика никада не би њима враћена,већ остаде у руке Васојевића,на превару отета…У књигама које пишу Васојевићи о Шекулару,гледају да оправдају и забашуре своје недело из 1852.године…И представе се у лепом светлу…Крсна слава свих Орловића,Мартиновића,Зоговића Микарића и њихових саплеменика је Св.Јован зимњи 20. јануара,ако вам то шта говори?

  Одговори
 • Ненад

  Tako Zogovići, igrom slučaja, ostanu u Metohiji, po okolini Peći.
  Najviše su se umnožili i razgranali Mikarići, od trojice braće Dake, Petra i Laza potiči Dakići, Petrovići i Lazovići i manji ogranci Vukanići, Todorovići, Radulovići.

  Како су настали мањи огранци Вуканића, Тодоровића и Радуловића? Која је веза са Микарићима?

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top