Poreklo prezimena Mijanović

24. februar 2012.

komentara: 21

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (21)

Odgovorite

21 komentara

  1. CUCA

    ja sam iz Crne Gore i svi Mijanovići sto smo u Crnu Goru porijeklo nam je iz Cuca,Cuce je regija jedna koja se sastoji od puno manjih sela nalazi se na 20-tak km od Cetinja,nase selo se zove Trnjine. ima Mijanovica i po Republici Srpskoj dosta i njihovi su korijeni isto iz Cuca….pozdrav!

  2. miki

    Ja sam rodom sa Banije RH prezivam se Mijanovic pa me interesuje porijeklo kad su tamo otisli Mijanovici krsna slava mi je SVETI NIKOLA pa ako moze neko da mi objasni pozdrav.

  3. Mijanović

    Ispravka za gospodina CUCA iznad, jer svi Mijanovići iz Crne Gore nisu iz Cuca. Ja sam Mijanović, a moji preci su porijeklom od plemena i porodice Ugrenovića koji su vladali Nikšićem još u doba Nemanjića. Uglavnom Ugrenovići su jedna, kako kažu istoričari, od najstarijih plemenskih porodice u Crnoj Gori. Pozdrav

  4. Tamara

    Teško meni sa vama i poreklom.
    Mijanovića ima u Crnoj Gori iz Cuca (Trnjine ) i sa Vidrovana (Nikšić)
    Knjigu zamislite nemamo, ali to u Crnoj Gori nije neophodno.

  5. Peđa

    Ja sam iz Adaševaca, pokraj Šida, opština u Sremu. Moj deda i njegova braća su došli iz Bosne, iz mesta Donja Bočinja, u blizini grada Maglaja, podnožje planine Ozren. Moj pradeda je iz sela Kereše koje se takodje nalazi u blizini Maglaja. Slavimo Djurdjevdan, slavu pradedinog očuha od kojeg je pradeda nasledio imanje i slavu, dok je pradedina slava po ocu bila Lazareva Subota. Da li neko zna kako to da ni nama slava po lozi nije Nikoljdan kao ostalim Mijanovićima od Banije do Cuca?

    • Branko Todorović

      Ne mora da znači da su svi Mijanovići istoga porekla. Uostalom, ovde se Nikoljdan spominje samo kao slava Mijanovića sa Banije, za Mijanoviće iz Cuca i Vidrovana ne stoji koju slavu slave.

      Što se vaših Mijanovića tiče, oni su zabeleženi u Šematizmu Mitropolije Dabro-bosanske iz 1882. godine, kao stanovnici u parohiji Hrge (protoprezviterat Maglajski).

      Krsna slava im je i tada bila Lazareva Subota.

      • Peđa

        Što se ovih iz Cuca tiče provereno znam da slave Nikoljdan, jer sam se 5 godina školovao na Cetinju pa sam upoznao dosta Mijanovića iz Cuca. Takođe, Mijanovići sa crnogorskog primorja slave takođe Đurđevdan. Drago mi je što ste mi rekli za ovaj podatak o šematizmu mitropolije Dabro-bosanske! To je znak da moja baka i dalje pamti kao pre 50 godina! 🙂 Nastaviću da istražujem pa se javljam sa novim informacijama.

      • Mrki

        Mijanovici iz Cuca svi slave svetog Nikolu,Mijanovici iz gornjeg polja kod NK (ugrena bana)slave sv Joakina i Anu. Pozdrav!

    • Vesko Mijanovic

      U 99% slucajeva parameter za rodjastvo je krsna slava ! Mijanovici kao i njihovi ogranci :Lakicevici , Kosanovici , Otasevici… slave zimski Nikoljdan , a prislava im je Mala Gospoina ! Ovo vazi za Mijanovice iz Cuca . Tacnije iz Malijeh Cuca (Trnjina , Kruga , Meleca )!

  6. Peđa

    *Ovi sa primorja slave Nikoljdan takođe, izvinite zbog greške.

  7. zeljko

    Sv.Joakim i Ana je slava Mijanovica iz Gornjeg polja kod Niksica koji je širi pojam od pojma Vidrovan. Vidrovan je u Gornjem Polju, kao i Rastovac i Proplanci gde takođe ima Mijanovica.

  8. jasna

    Moji Mijanovici su iz Bajine Baste.Postoje dve verzije- po jednoj smo iz potekli iz okoline Trebinja, a po drugoj izCuca iz Crne gore.Slavimo Nikoljdan.Kako da utvrdim koja verzija je tacna?

    • Vesko Mijanovic

      Jasna , tvoji su iz Cuca od pretka Mijana ! Mijanov sin Ilija se odselio za Hercegovinu . Naravno da je i kasnije bilo migracije stanovnistva , pa su se porodice sirile ! Parametar je krsna slava. Kod Mijanovica iz Cuca to je zimski Nikoljdan !

  9. Joksim

    Jasna, najbrže će te saznati od kojih ste, tako što će Vaš bliski muški srodnik uraditi dnk test u organizaciji Društva srpskih rodoslovaca Poreklo. Veliki broj Hercegovaca je testiran, a ima testiranih i iz plemena Cuca.

  10. Vesko Mijanovic

    Mijanovici iz Cuca poticu od pretka Mijana ! Mijan je imao i brata Racetu.Mijan je imao sinove Gavrila , Radoja , Iliju i Lakica !Od Lakica su Lakicevici iz Kfivosija ! Od Ilije su Mijanovici u B i H ! Radoje i Gavrilo su ostali u Cuce – Trnjine – Kfug – Meoca !………