Порекло презимена Мијатовић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ МИЈАТОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Мијатовић Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род Б Порекло: Брчко, Дистрикт Брчко Крсна слава: Контакт: __ [toggle title="ТЕСТИРАНИ МИЈАТОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Мијатовић Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род Б Порекло: Брчко, Дистрикт Брчко Крсна слава: Контакт: __ Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Мијатовић

Порекло презимена Мијатовић

ТЕСТИРАНИ МИЈАТОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Мијатовић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род Б

Порекло: Брчко, Дистрикт Брчко

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИЈАТОВИЋИ

(у Крњој Јели)

Мијатовићи су поријеклом од сердара Мијата Дуловића, првог сердара у Горњој Морачи, који се са својим синовима Илијом, Перком и Радојем међу првима досељеницима из села Сврка одселио у Крњу Јелу. Перко је био стотинаш, а нешто касније постаје племенски капетан, а Илија послије Мијатове смрти постаје сердар.

Перко Мијатов има два сина: Јакова и Милана – Шора; Илија Мијатов има Луку и Миша; трећи Мијатов син Радоје има Милету.

Племенски капетан и први командант Горњоморачког батаљона, који је био носилац Обилића медаље, јесте Лука Илијин. Лука је имао сина Мијата који је био и сердар, а поред сердарске титуле био је и поткомандир у ратовима који су вођени у његово доба. Јаков Перков био је племенски капетан, а Гаврило Лукин старјешина у црногорској војсци.

Мијатовићи су познати и истакнути борци за слободу против непријатеља. Учествовали су у свим ратовима, не штедећи своје животе. У ратовима од 1912. године јуначки је погинуо Иван Лукин на Гусару код Штитарице.

Почетком двадесетог вијека један број Мијатовића је отишао у Америку ради зараде, неки од њих оставили су своје кости по америчким рудницима живећи у тешким условима. Илија и Секуле Мишови отишли су 1903. године у Америку и тамо умрли. Милан и Милисав Богданови вратили су се као добровољци да би учествовали у Првом свјетском рату. Милован Мијатов и Стојан Јаковљев су умрли.

Стојан Јаковљев и Ристо Гаврилов били су учесници чувене Пљеваљске битке 1. 12. 1941. године. Ристо и Ђорђије Гаврилови су погинули у НОР-у у Босни 1942. године. Поред њих, у истом рату своје животе су дали Даринка Јованова, Душан

Стојанов, Илија Оташев и Лука Јованов 1947. на Трсту. Стојан Јаковљев Мијатовић је био први предсједник Народноослободилачког одбора у Крњој Јели 1941. године.

Ово братство у НОР-у 1941-1945. године, као ријетко које, није имало припадника у неприајтељским формацијама. Поред већ поменутих који су своје животе положили на олтар слободе, има један број бораца НОР-а од 1941. године и носилаца партизанске Споменице 1941, који су дочекали слободу и преживјели ратне страхоте, као нпр. Босиљка Ристова, Граница, супруга Јована Гаврилова, Јован Гаврилов, Иван Гаврилов, пуковник ЈНА, Никола Јованов, Лука Јованов, Драгутин Јованов- пуковник ЈНА.

За вријеме аустроугарске окупације у логору Нађмеђер у Мађарској 1916-1918. године били су сљедећи Мијатовићи: Периша Јаковљев, Јован Гаврилов и Новица Шоров, који је умро 1917. године у логору.

Из Крње Јеле је било исељавање у друге крајеве, најчешће из економских разлога. Тако су у Затарје послије Првог свјетског рата иселили Милисав и Милан Богданови; послије Другог свјетског рата у Никшић је одселила Роса Стојанова (Чогурић); у Колашин Раде Новичин и Миленка Јованова; у Бјелопавлиће Милован Ђорђијев.

Потомци Мијатовића с поносом причају о својим прецима и добро знају своје поријекло и генезу.

Славе Шћепандан, а прислужују Светог Илију.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поеијекло, 1997. (страна ), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (16)

 • Милодан

  Фамилије-презимена Мијатовић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Мијатовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Веселиновци
  -Врачевић
  -Дупљај
  -Кланица
  -Горњи Лајковац
  -Попадић
  -Ратковац,
  -Робаје
  -Ситарице

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Мијатовић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Мијатовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Баљевац
  -Шопић
  -Јунковац
  -Лесковац
  -Миросаљци
  -Петка
  -Шушњар

  Одговори
 • Милодан

  Презимена-фамилије у Шумадији, Мијатовић.
  Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

  -Баничина
  -Белосавци
  -Крњево
  -Крчмари
  -Сипић

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Мијатовићи по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

  -Горња Љубовиђа (Мићановићи)
  -Стрмово
  -Гвоздац
  -Рогачица

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Мијатовић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића „Космај“.

  -Кораћица
  -Младеновац
  -Парцани
  -Раниловић

  Одговори
 • Dobrija Mijatovic

  Mijatovici iz Rudina kod Banjske, Kosovo. Interesuje me poreklo

  Одговори
 • Nikola

  Ne znam koliko je ovo tacno ja se prezivam Mijatovic moji su svi iz Bosne iz mesta Modrica i slavimo Svetog Nikolu

  Одговори
  • Mijatovic

   I ja sam Mijatovic i slavimo SV. Nikolu. Neki pricaju da smo iz Niksica ili okoline jos davnih 1880-ih u Srbiju dosli u Kursumlijski kraj. Tu su moji preci ucestvovali u ciscenju krajeva od Turaka i tako i zemlju od kralja dobili.

   Одговори
 • Сања

  Да ли неко зна гдје се овдје уклапа породично стабло Цвијетина Мијатовића-Маје, председника Председништва СФРЈ? Рођен је у Лопарама, отац му се звао Илија.

  Одговори
  • dane

   Postovana,Majino porodicno stablo se ne uklapa u prethodne navode nego u rod Carnojevici/Pajkanovici na Majevici.Ja sam od Mijatovica sa Majevice pa pomalo istrazujem.Pozdrav,ako zelite nesto pobliye javite se.Danijel

   Одговори
 • Rados Mijatovic

  Meni su pricali da su dva brata ubila nekog vaznog turcina u CG jos 1800 i neke i da su pobegli u bosnu pa jedan od njih u Sr. Inace deda Radman Mijatovic mi je iz Dzepnicekod Blaca. Mi sada zivimo u Nisu. Ali ima dosta Mijatovica u okolini Blaca. Pozdrav

  Одговори
 • Maja Mijatovic

  Moji Mijatovici su iz Vuckovice, sela u Dragacevu.. Deda pokojni je pisao porodicno stablo i u vrhu stoji neki Bogic Moracanac, a ispod njega Mijat Jovan Rava i Lazar..pa odatle nastadose Mijatovici Jovanovici Ravici i Lazici

  Одговори
 • Бошко Мијатовић

  Мој отац је из Бјелотића код Ужица. Предак Мијат Николић се доселио крајем 18. века из Бање код Прибоја. По његовом имену су потомци добили презиме. У Србији су презимена фиксирана тек око 1830. године, а до тада је важио патронимски систем (име оца постајало је презиме сина).

  Одговори
 • Srdjan

  Mijatovici iz okoline Viteza i Travnika, krsna slava sv. Nikola. Interesuje mi porijeklo familije?

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МИЈАТОВИЋ (п.к). Мијатовићи (п), у Грмљанима, Чавшу и Трнчини (Попово) и у Прозору. У Чаваш су доселили из Грмљана. Из Трнчине су иселили, али се у извору не наводи гдје и када. Славе Никољдан (84:168,186). У Прозор им је предак дошао око 1900. године „као пекар из Бугојна“. Славе Стјепањдан (79:109). Мијатовићи су били средњовјековна гатачка породица. Живјели су у Церници и Метохији (Гацко). „Једна њихова грана иселила се из Гацка у 18. вијеку у Боку“ (147:583). Мијатовићи (к) у Почитељу и Домановићима (Чапљина). Старином су из Попова. У Почитељ су доселили из Равног. Славили су Свисвете (59:252.253).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top