Poreklo prezimena Martinović Reviewed by Momizat on . Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Rating: 0
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Martinović

Poreklo prezimena Martinović

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

prezime@poreklo.rs
Pišite nam


Komentari (35)

 • ivana

  zanima me od kad i od koga potice

  Odgovori
 • Sarko

  Ivana navedite krsnu slavu i mesto rodjenja vaseg dede?

  Odgovori
 • Martinović

  Moj pradeda je došao u Vojvodinu i promenio je slavu. Ne znam zašto, samo znam da je prvobitno slavio Sv. Jovana, a mi smo od njega nasledili da slavimo Sv. Petku.Njegovo ime je Lazar i doselio se iz Bajica u Odžake.

  Odgovori
  • Srdjan Pavlov

   Reci ti meni Martinoviću da se tebi otac kojim slučajem ne zove Lazar, a očev otac Paja?

   Odgovori
  • Mirjana Martinović

   Naša porodica slavi sv. Petku. Moj deda, Đorđe, je rođen u Beogradu 1889. godine, njegov otac, Petar, rođen je u Slancima (sada pripada Beogradu, selo na obali Dunava) ne znam koje godine, možda oko 1850. Njegov otac se zvao Maksim – Maksa, a dalje ne znam. Osim naše uže familije ne znam nikoga od Martinovića ko slavi sv. Petku.
   Ovo sve vam pišem zato što pretpostavljam da je naša porodica mnogo pre vašeg pradede uzela slavu sv. Petku, a znamo da su došli negde iz Vojvodine. Postoji ne proverena priča da je neki naš predak (to bi bio neko stariji od mog čukundeda Maksima) ubio Austrijskog stražara i preplivao Dunav i tako su stigli u Slance – Beograd
   Interesujeme ima li Martinovića koji slave sv. Petku negde u Vojvodini?

   Odgovori
   • Mirjana Martinović

    I dodatak, svi iz naše porodice imaju plave oči

    Odgovori
   • Martin Martinović

    I ja sam Martinović koji slavi sv. Petku, živim u okolini Požarevca i ne znam mnogo o mom poreklu.

    Odgovori
    • Mirjana Martinović

     Moj stric, brat od strica mog oca, Vladimir, otac mu je bio Ilija, ( Ilija je imao braću ; Belog, Aleksandra i Petra) pominjao je da imamo rodbinu u Požarevcu, ali ništa više o tome ne znam

     Odgovori
 • Ana

  Martinovići potiču od Orlovića. Brat čuvenog Kosovskog junaka Pavla Orlovića, rodio se kao posmrče u Dubrovniku, majka ga je krstila u Katoličkoj crkvi, gdje je dobio ime Martin. Doselio se na Cetinje, gdje su tada bile Pime, njih su potisnuli u zaliv. Imaju vlastelinski grb. Inače, puno su njegovi potomci uradili u odbrani slobode Crne Gore, što je i Njegoš opjevao. Mada Gorski vijenac nema istorijsko utemeljenje, već je poetsko umjetničko djelo. Puno bratstava u Crnoj Gori i šire, tj. u svijetu, vode porijeklo od Martinovića, kao Martinovići ili promijenjeno prezime. Ima ih pravoslavaca, katolika i muslimana. Imaju krvne veze sa vladarima Petrovićima, Crnojevićima, Karadjordjevićima i Obrenovićima. Toliko ja znam. Inače, imate podatke u Kotorskom i Dubrovačkom arhivu, kojima se možete obratiti za više informacija.

  Odgovori
 • Milodan

  Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Martinović.
  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Martinović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Šopić
  -Šiljakovac
  -Brajkovac
  -Zeoke

  Odgovori
 • davidavr

  Moja porodica je početkom dvadesetog veka, iz meni nepoznatih razloga, doselila u Kruševac i promenila prezime, koje je pre bilo Martinović. Došli su iz pograničnih delova Crne Gore. Danas slavimo Nikoljdan, koji i pripada našem novom prezimenu, a nažalost nepoznato mi je koja slava se slavila za vreme prezimena Martinović.

  Odgovori
 • Ana

  Moj otac je poreklom iz Gornjeg milanovca gde ima dosta MArtinovica, mislim da slavimo svi istu slavu Sv. Evstatija.

  Odgovori
 • Nebojša Martinović

  po priči moji su došli sa Cetinja bila su tri brata koja su se razišli i to jedan u Šopić drugi u Zeoke a treći u Šopić ja sam iz Šopića živim u uluci Stanislav Sremčević Crni gde nas ima najviše i slavimo slavu Mitrovdan a ta tri brata potiču od Martina.

  Odgovori
 • Niko

  Moji potiču iz Brajića – Crna Gora a doselili su se u Banatsko Karađorđevo.

  Odgovori
 • Predrag Martinović

  Poštovani,
  Osniva se udruženje Martinovića u Srbiji koje će se baviti, između ostaloga, okupljanjem nas Martinovića i prikupljanjem podataka zarad utvrđivanja migracionih smerova naših predaka. Takođe je plan da se “pobrojimo“ i izradimo jedan veliki Rodolov dostojan našeg Bratstva.
  Ko želi može me kontaktirati na adresu elektronske pošte:
  predrag_martinovic@yahoo.com
  i broj telefona:
  +381659111813
  kao i preko FB linka:
  https://www.facebook.com/predragmartinovic78
  Srdačan pozdrav, plemenik Predrag iz Beograda

  Odgovori
 • Salko-Tirana

  Ko poznaje Novicu Martinovic u Kragujevac ili Kraljevu

  Odgovori
 • Nebojša Babić

  Bilo bi jako dobro da neko od vas cetinjskih / bajičkih / orlovićkih Martinovića testira u-hromozom, da razrešimo enigmu o Orlovićima!

  Odgovori
 • ivana

  Moj pokojni deda je bio sa Cetinja (Bajice). Prezime nam je Martinović, Božidar Martinović, rođen je 1918, bio je kapetan u vojisci. Mi sad živimo u Pančevu, jer je deda dobio prekomandu tu. Ja ga nisam upoznala a želja mi je da saznam nešto više o njemu ako neko ima saznanja.Moj tata se zove Niko Martinović.

  Odgovori
 • Goran

  Martinovici Iz pogranicnog dela Crne Gore Jesu Martinovici Iz istoimenog sela kod Plava,koje je po ovom bratsvu dobilo ime a zvali se Trepca.Ovi Martinovici su Iz plemena Klimenti Iz Selca,u 17veku su otisli Iz Selca prema Plavu I Gusinju zajedno sa nekim Nikcima,Koji su prihvatili Muhamedanstvo a Martinovici su see vratili Pravoslavlju I slave Sv Nikolu.Klimenti su slavili Sv.Nikolu pre nego suse pokatolicili,a neki su slavili I Stevanjdan.I danas I’ma Martinovica u Plavu,u Klimentima suse zvali Martinaj.

  Odgovori
 • Dijana

  U selu Gradac u Hrvatskoj postoji zaseok Martinovici.Moj deda ,njegova braca i njegova pokoljena godinama tamo zive.Zbog rata 1995 g mnogi sele u Srbiju ali i sada u Martinovcima zivi jos dosta ljudi.Svi sleve slavu sv.Mrata

  Odgovori
 • Saša Martinović

  Ukratko…Poreklom Orlovići, jednom granom sele se u Srbiju u Takovski kraj, selo Brusnica. Gospodar Obren Martinović (poočim Miloša Obrenovića) je rodonačelnik dinastije Obrenović. Slava Sv. Jevstatije.

  Odgovori
 • Dule

  Zogovići potiču od Martinovića, odnosno jesu Martinovići, a Martinovići od Orlovića. Najstariji Zogović je Petar Martinović zvani Zogo. Po predanju, Turcima je često pravio velike probleme i nekako uvek uspevao pobeći kao pile pa je prozvan Zogo (zogo=pile). Tada menja prezime u Zogović i Turci više ne uspevaju da mu uđu u trag. Imao je potomke Jovana i Dmitra. Jovan je imao Miloša i Ivana. Ivan je imao Joksima, Radosava i Radoja. Radoje je imao četiri sina : Radonja, Milovan, Radule i Radisav. Radisav je imao Radeta. Radetov sin je bio Kosto. Kosto je imao Filipa. Filip je imao Vujadina (poginuo na Sutjesci), Radoja, Mirka i Jovana. Jovan mi je pradeda.

  Odgovori
 • Mirko Martinovic

  Ja sam Mirko Martinovic porjeklom iz Martinovica opstina Glina sada Kanada od 1999 inace ja sam saznao iz nekih knjiga o porjeklu da mi poticemo iz Bajice iz Crne gore i slavimo slavu Stefan Decanski ili SV MRATU

  Odgovori
  • Milan

   Zanimljivo. Slava Sv. Stefan Dečanski nije zastupljena među Orlovićima. Slava Martinovića iz Bajica je Jovanjdan. Testiranjem Y hromozoma otkrili bi porijeklo i moguću vezu sa CG.

   Odgovori
 • Vojislav Ananić

  MARTINOVIĆ (k), u Kočerinu, Ljubotićima i Gornjim Mamićima (Široki Brijeg). U Gornjim Mamićima su, prema predanju, najstarija porodica. Ali, “to neće biti tačno jer se Martinovići u starim popisima stanovništva ne pominju u Mamićima, a takođe ni u popisima koje obuhvata današnja lištička komuna“. U Ljubotiće su doselili iz Kočerina. Jedan zaselak u Kočerinu gdje su nastanjeni samo Martinovići po njima se zove Martinovića Dolac (189:74,88. 89.90). Martinovića ima u Jasenici (Mostar) i Donjem Hrasnu (Neum). Nepoznato je odakle su došli u Jasenicu, a u Donje Hrasno (zaselak Svitava) su doselili oko 1850. godine iz Vidanja u Dalmaciji (59:244.278). Ima ih i u Mostaru.

  Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  Odgovori
 • Tamara Martinovic

  Otac Rade Martinovic
  Deda Bogoljub Martinovic
  Pradeda Dobrosav Martinovic
  Cukundeda Milan Martinovic
  Navrndeda Panto Martinovic
  Kurdjel Dmitar Martinovic/Lausevic

  Deda se doselio u Čačak.
  U podacima koje imam, vodimo poreklo iz Sela Bajice kod Cetinja.
  Krsna slava nam je Sv Aleksandar Nevski.
  Imamo podatke o selidbama ostalih potomaka kurdjela Dmitra.

  Odgovori
 • Atlantische

  Sudeći po Y-DNK rezultatu testiranog Martinovića iz Brusnice kod Gornjeg Milanovca, priča o poreklu i srodnosti tamošnjih Martinovića sa Orlovićima i Martinovićima iz Bajica je netačna.

  https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=391.msg109360#msg109360

  Odgovori
 • Slavko Martinovic

  Pozdrav,ja sam Slavko,rodjen sam u Glini,ziveo sam u Mali Gradac – Martinovici opstina Glina do 1995 . Vidim ima nas dosta iz Martinovica, imam neka pitanja na koja mozda neko od vas zna odgovor.

  Odgovori
 • Jelena

  Volela bih nesto vise da saznam o svojim precima.Otac mi je Zivorad(rodjen u Beogradu)deda Aleksandar(poginuo u 2sv ratu negde u Bosni) i pradeda Vasa za kojeg znam da je 1871god i da je bio novoverac..dosao je sa prababom negde iz Negotinske krajine i naselio se u Petrovcicu.Ako neko zna jos nesto o ovoj porodici Martinovica da mi kaze puno bi mi znacilo.

  Odgovori
 • Vuk

  Pozdrav svima. Imam jedno pitanje sa sve koi znaju . Moi stari su se doselili na kosovu iz Skadra prije skadra a onda u skadar su dosli sa Baica. ja sam Vuk Slavkov, Slavko Zivkov, Zivko Savov, Savo Tomov, Tomo Pavov, Pavo Lazov, dalje neznam a voleo bi znati slavimo Svetog Nikolu 19 Decembar.

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top