Порекло презимена Маловић

23. фебруара 2012.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МАЛОВИЋИ

(живе на Дужима и Дубровску)

Презиме Маловић добили су по Малу Славујевићу. Раније су се презивали Данчуловићи, по Данчулу, сину војводе Ђурјана. Мало је рођен око 1700. године и имао је сина Јакова, а Јаков Лаза и Ђока. Лазо се одселио на Гласинац у Босну. Јаковљева жена Гроздана била је сестра чувеног хајдука Вука Лопушине из Ускока. Јаков је био сеоски кнез и бавио се трговином и тако се обогатио.

Ђоко Јаковљев родио се 1758. године. Он се истакао у многим бојевима које су Дробњаци водили с Турцима, а нарочито у Пирном Долу у Пиви 1805. године, гдје је посјекао неколико турских глава. Пошто је у овој бици дробњачка војска поражена, морао је бјежати у Морачу, а идуће године у Србију, код Карађорђа, гдје је учествовао у неким бојевима које су устаници водили по Србији. Нарочито се истакао приликом ослобађања Ужица. Послије извјесног времена враћа се поново у Дробњак и наставља борбу против Турака. Истакао се у борби против паше Миљевине 1812. године. Турци су му два пута заробљавали фамилију и он је уз велике напоре морао да је откупљује. Послије извјесног времена помири се с Турцима, постане обер кнез дробњачки и јако се обогати бавећи се трговином. Познато је његово лично пријатељство са Смаил-агом Ченгићем, коме је помогао да купи Дробњак од пљеваљских Селмановића 1830. године. Није учествовао у завјери и убиству Смаил-аге Ченгића због личног пријатељства и што је хтио да сачува Дробњак и дробњачко становништво од турскијех освета и разарања. За овакво његово понашање није наишао на разумијевање, па су га неки актери прогласили за издајника; чак му је и имовина опљачкана. И у народним пјесмама је опјеван у негативном свјетлу. Касније су га историчари рехабилитовали и дали му заслужено мјесто у историји, а краљ Никола посветио му је стихове.

Ђоко је имао синове Бела, Новицу, Јакова и Станка. Новица је био капетан Дужи и околних села. Погинуо је у борби с Турцима у Пиви 1858. године. Њега је замијенио синовац Мико, који је командовао Дробњацима у Херцеговачком устанку 1875-1878. године.

Спасоје Маловић је био угледна личност у братству и племену, па је као такав био перјаник код књаза Николе.

Као и у ранијим ратовима, у којима су се братственици из овог познатог братства истицали, тако су, најстављајући традицију својих предака, и у НОР-у својим масовним учешћем дали велики допринос побједе Народноослободилачке војске над непријатељем.

Једна од најистакнутијих личности у предратном и ратном периоду дурмиторског краја је Јосиф Божов, правник. Он је од првих устаничких дана у јединицама НОВ-а јуришао као борац и командир чете у црногорским јединицама на непријатељска упоришта. Током рата налазио се на одговорним функцијама, а послије рата у органима Федерације (РВИ, носилац Партизанске споменице 1941. године). Његова супруга Анђа, родом од Пејановића са Годијеља, била је велики активиста у току рата. Подлегла је ратним страхотама 1944. године. Јосифов млађи брат Јевто-Муса, млади академац, гине у Пљеваљској бици 1941. године на челу вода којим је командовао. Војин Савов, командир герилског одреда са Дужи, погинуо је као прва жртва приликом ослобођења Шавника 22. јуна 1941. године. Ђоко Владисављев, борац у НОП-у од 1941. године, у почетку у Дурмиторском одреду, а касније у јединицама бригаде гдје је рањаван. И Бошко Савов је био припадник НОП-а. од 1941. године, у почетку у јединицама Дурмиторског одреда, а касније борац Шесте и Седме црногорске бригаде (РВИ). Осим поменутих, своје животе су у борбама за слободу дали и Миле у Шавнику 1941; Петар у Грчкој 1943; Ђуро у Студеној 1943; и Ђоко на Бијовом Гробу 1942. године; Зеко Маловић, велики активиста у предратном периоду и активиста од 1941. године, осуђиван.

Почетком 20. вијека преселио се са Дужи на Дубровско, Лука Новичин, и од њега су Маловићи на Дубровску.

Славе Савиндан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.