Poreklo prezimena Maljević

23. februar 2012.

komentara: 6

Piše: Marko Maljević

KRATAK PREGLED POREKLA I KRETANJA PORODICE MALJEVIĆ

Maljevići vode poreklo iz plemena Bratonožića i živeli su sve do 1906. godine na Pelevom bregu. Ranije prezime im je bilo Đurići, ne zna se od koje godine nose sadašnje prezime ali poznat rodoslov predaka ide do XIV veka i to do Lazarasina Grgura.

Sasvim tačni podaci postoje i od XVIII veka i za pretka Nikolu, pa njegovog sina Jovana, čiji je sin Savoimao sinove Toka, Magai Punišučiji su potomci danas žive u Srbiji. 1906. godine od Savovih sinova samo je Mago živ i tada rešava da se preseli u Srbiju, koji se zajedno sa svojim sinovima Velišom, Novicom, Nikolom, Stanišom i Boškom te bratancima od brata Toka Markom(njegovim sinovima Radovanom i Manojlom), Golubom i Vujadinom nastanjuje se u selo Kupinovo Opština Rača Srez Kosanički sada u Opštini Kuršumlija. Ovu seobu sa Peleva Brega do Kupinova vodio je Magov najstariji sin Veliša Maljević. U Kupinovu u brdovitom ali pitomom kraju dobijaju državnu zemlju od Sreza Kosaničkog.

Sa Magom se preselila i njegova majka Miraa bratanac Zarijejoš sa Peleva Brega nakon završavanja škole otišao je u Beograd gde i danas žive njegovi potomci unuci od sina Milorada, Bojan i Zoran Maljević sa svojim porodicama. (Bojan ima kćerke Bojanui Anua Zoran kćerku Natašui sina Marka).

Za vreme Prvog svetskog rata u srpskoj vojsci 1914. gine Marko Maljević, a 1918. godine Novicai Staniša Maljević, dok su čitavo vreme rata proveli u zarobljeništvu Veliša Maljević u Mađarskoj, a Boško Maljević u Bugarskoj, dok su Maga Maljevića 1915. i njegovu majku Mirupljačkaškom pohodu ubili arnauti iz Lapskog kraja.

1924.godine sada najstariji među Maljevićima Veliša Maljević ponovo se pokreće i zajedno sa bratom Boškom, bratancima Radovanom, Mihajlom, Vladimirom i Vojinomseli se u selo Donja Dubnica Opština Podujevo. Prilikom naseljavanja u Donjoj Dubnici Maljevići sagrađuju pet novih zasebnih domaćinstava i postaju jedna od imućnijih i poštovanijih porodica u tom kraju. Za vreme Drugog svetskog rata Maljevići zbog poodmaklih godina ne učestvuju u ratu ali su u momentu oslobađanja od fašističke okupacije doživeli gubitke u vidu smrti usled bombardovanja i granatiranja, dvoje dece Boška Maljevića.

U Kupinovu ostaje samo Golub Maljević sa bratancem Mihajlom, a potomci Mihajla još žive u Kupinovu. Ananije Maljević koji je Tokov unuk od sina Vujadinaje nakon školovanja živeo, između dva svetska rata, u Đakovici a potom u Prokuplju. Nikola Maljević Magov sin je nakon školovanja između dva svetska rata živeo u Beogradu i bio je jedan od blagajnika Bajlonovih imanja, umro je 1938.godine.

Punišin unuk Miloradod sina Zarijejedno vreme posle Drugog svetskog rata je živeo u Gnjilanu a potom se nastanio u Beogradu. Takođe Vladimir Tokov, unuk od sina Marka, je nakon završetka školovanja 1930.godine kao poljoprivredni stručnjak živeo i radio u Gnjilanu, a potom se preselio u Prokuplje gde je i sahranjen.

Zbog pritiska šiptara u Donjoj Dubnici, nerešene ekonomske situacije, nedostatka posla postepeno se od 1961. godine iseljavaju prvo Vojin Maljević, pa Manojlo Maljević, te 1970.godine i Radovan Maljević. U Dubnici ostaje samo Boško Maljević sa sinom Đokom, unucima Velišom, Žarkom i Slavkom a isti su sa svojim potomcima živeli do 1999.godine sve do NATO agresije i progona svog srpskog življa sa teritorije Opštine Podujevo. Direktni potomci Maga Maljevića od sina Boška, unuka Đoka, praunuci Velišasa porodicom živi u Beogradu, dok Žarkoživi selu Rača Opština Kuršumlija, a Slavko u Kuršumliji, Đoko je preminuo 2001. godine i sahranjen je u Kupinovu.

Nakon iseljenja iz Dubnice, Vojin Maljević živi u Prokuplju sa sinom Draganom, dok mu je sin Slobodansa unukom Vojinomnastanjen u Beogradu. Iako se Vladimir Maljevićiselio iz Gnjilana i živeo u Prokuplju, njegov sin Radislavsa sinom Aleksandromživeo je u Gnjilanu sve do NATO agresije 1999. godine. Potom su se preselili prvo u Prokuplje, a potom u Nišu gde Aleksandar sa sinom Vladimiromi ćerkom Marijomdanas živi. Manojlo Maljevićse nakon iseljenja iz Dubnice nastanio u Železniku kraj Beograd gde su se sa njim i nastanili sin Miloši Miroslavkoji sa porodicama žive i dalje u Železniku. Radovan Maljević je nakon iseljenja iz Dubnice živeo u Smederevu sa sinovima Dragoljubomi Brankomi njihovim porodicama Dragoljubovim sinovima Zoranomi Goranomi Brankovim sinom Radovanom. Radovanovi sinovi – Radisavse odmah nakon 1944.godine nastanio u Beogradu a njegov najstariji sin Miloradkao učitelj promenio je mnogo sela Podujevske i Kuršumlijske opštine posvetivši svoj život školskoj deci, umro je u selu Rača a sahranjen u Kupinovu.

Tokovidirektni potomci od sina Vujadinai unuka Mihajla koji su se najduže zadržali a i sada održavaju živu kuću u selu Kupinovu, opština Kuršumlija su svi za redom nakon završavanja osnovnog obrazovanja se uputili za Beograd. Mihajlo Vujadinov Tokov ( Zlatana, Miloš, Milutin, Milivoje, Miodrag, Milica, Vojislav), Mihajlova ćerka Zlatana(udata Planić) od dece ima Stojanku, Mirka, Stanu, Belu i Vidu. Mihajlov sin Milošima ćerku Milijanui sinove Momčilai Mirka. Milijana(udatu Novaković) ima sina Zlatkai ćerku Natašu. Momčiloima ćerku Vesnui sina Nikolu. Dok Mirkoima dve ćerke Bojanu(udatu Đurić, sin Andrija) i Jelenu. Mihajlovsin Milutin, ima sina Miladina, dok Miladin ima sina Markai ćerku Marijanu. Mihajlov sin Milivojeima sina Jovanai ćerku Slavicu( udata Mihajlov), sin Miodragima sina Igorai ćerku Vanju( udata, sin Filip). Mihajlovaćerka Milica( udata Planić) ima sinove Goranai Zorana. Mihajlovsin Vojislav, ima ćerku Snežanui Danijelu(udata, ćerka Tara) i sina Branka.

U porodici Maljević direktni potomci Sava Maljevića i njegovih predaka ima različitih profila obrazovanih ljudi od glumaca, reditelja, producenata, prosvetnih radnika, diplomiranih ekonomista, poljoprivrednih stručnjaka, finansista i to školovanje su počeli još od Zarije Maljevića koji je nakon završene škole 1890. godine otišao za Beograd, a na Pelevom Bregu su osnove pismenosti i znanja završili i Boško Maljević, Staniša Maljević i Nikola Maljević, Magovi sinovi, a nakon Prvog svetskog rata škole završavaju i to Višu finansijsku Nikola Maljević, Magov sin, Milorad Maljević, Zarijin sin, Vladimir Maljević, Markov sin poljoprivrednu školu.

Želju za obrazovanjem i znanjem gotovo svi potomci Sava Maljevića nastavljaju i nakon Drugog svetskog rata završavaju najmanje srednje škole a većina su fakultetski obrazovani.

Ovo su samo kratki podaci o porodici Maljević koja živi u Srbiji od preseljenja sa Pelevog Brega od 1906.godine sa napomenom da su svi porodični odnosi veoma dobri, isti se održavaju i u dobru i u zlu.

 

Podatke dao Marko Maljević po kazivanju strica Slavka Maljevića.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Radomir Savić

    Poštovani autore,
    Kažete “Mihajlov sin Milutin, ima sina Miladina, dok Miladin ima sina Marka i ćerku Marijanu.” Osim sina Miladina, Milutin Maljević ima i kćerku Olgu.
    Srdačan pozdrav,

  2. Poštovani autore,

    Htela bih da naznačim da se, suprotno gore navedenom, sin Radovana Maljevića zvao Radosav Maljević i živeo je u Beogradu zajedno sa suprugom Vjerom i ćerkama Ljiljanom (udata Lepojević) i Mirjanom. Takođe, ima i ynuku Anu i unuka Aleksandra. Mirjana već dugo vremena živi i radi u Italiji, dok ostatak porodice ima prebivalište u Beogradu.

    S poštovanjem,

    Ana Lepojević, unuka Radosava Maljevića

  3. Nemanja Kovacevic

    Postovanje Marko,

    potkrala vam se jedna greska u tekstu. Sin Vladimira Maljevica, onog koji se preselio iz Gnjilana u Prokuplje nije se zvao Radislav nego Radomir. Radomir je preminuo u Nisu 2006te godine gde i dalje zive njegov sin Aleksandar, unuk Vladimir i unuka Marija a takodje i cerka Valentina. Druga cerka, Jasmina, zivi u Beogradu a ja sam njen sin sto ce reci Radomir mi je bio deda a Vladimir pradeda.

    Molim vas da ispravite. Hvala,
    Nemanja Kovacevic

  4. Vojislav Ananić

    MALJEVIĆ (p), u Vučevu (gatačka Površ). Porijeklom su iz Rudog Polja kod Gacka, odakle im je predak došao u Vučevo i “udo” se za “kćer jednog Davidovića koji je samro” (59:203).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  5. Jovana Maljević

    Postovani,
    U ovom delu teksta:”
    Mihajlov sin Milivoje ima sina Jovana i ćerku Slavicu ( udata Mihajlov)”, dodala bih da Jovan ima ćerku Jovanu(mene), a da Slavica nije udata Mihajlov, nije udata uopšte, ali ima decu Aleksandru, Kristinu i Aleksandra.
    Pozdrav

  6. Petar Maljević

    Poštovani, prezime Maljević postoji i u barskoj opštini, u selu Đuravci. Isto datira vijekovima unazad i svi smo katoličke vjeroispovjesti. Takođe, Maljevići muslimani su iz Podgorice, a isto prezime postoji i u Pljevljima.