Порекло презимена Љубичић

23. фебруар 2012.

коментара: 46

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (46)

Одговорите

46 коментара

  1. Moj deda Aleksandar je rodjen 1925 god u okolini Sremskih Karlovaca.Njegov otac Sava takodje tu.Kralj im je dao zemlju i otišli su na Kosovo u Uroševac krajem 1929god.
    Po dedinim pričama,koje je on od svog djeda čuo Ljubičići bar ta naša familija je tu u Sremu vec nekoliko generacija bila.Deda mi je pričao ,da je njegov djed imao tri sina i da su najstarija dvojica otišla preko Drine.Video sam i saznao za veliki broj “Hrvata ” Ljubičića koji su iz okoline Banja Luke ,zatim iz Slavonije i sl.
    Naša Slava je SV.Arandjel ali znam takodje da u mojoj familiji se slavi i Lazareva Subota dosta dugo.

  2. Dragica Ljubicic

    Selo Mali Obljaj, Glina, krsna slava Vidovdan.

  3. Biljana Ljubicic

    Deda Djuro, mesto Krupa, kod manastira Krupa
    Slava Lazareva subota.

  4. Zeljko

    Moja porodica je iz Prijedora krsna slava sveti jovan…ima oko 20 porodica Ljubicica …jedan zsseok na samom ulasku u prijedor zove se ljubicici…

  5. Sloboda

    Pozdrav svima, pozdra posebno za Dominika
    Selo vrelo kod Uba,
    slava sv. Jovan
    Po popisu iz 1834 u selu se ne pominje prezime Ljubičic, tada kao i još narednih dvadesetak godina prezimena su se dobijala po ocu, ako je otac umro po majci.Oko 1850 knez Mihailo donosi zakon da ostaje familijarno prezime. Popis iz 1862 postoje dve kuce Ljubičica sa nosiocima domacinstva Milutinom i Mihailom. U popisu iz 1834 u kucama Jovanovic pominje se tek rodjeni Mihailo, i Milutin koji ima 10 god oba deteta se pominju kao sinovci (znaci nemaju očeva).U celom Vrelu po popisu iz 1862 pominje se samo jedan Milutin od 40 god, preziva se Ljubicic, druga kuca je Mihailo Ljubicic oko 30 god.
    Moje razmišljanje je da su dobili prezime po majci Ljubici, čija su ovo deca, Ljubicina, neka budu ljubičic…
    Ostaje mi da po našem groblju potražim spomenike predaka pa da potvrdim svoju verziju!

  6. Rade

    Rade Lubičić pradeda iz Pjećanice Kordun, slavimo Svetog Nikolu, čitav jedan zaseok zvao se Ljubičić Potok.

  7. Branislav Ljubičić

    Pozdrav svima. Ja sam iz Kraljeva. Imam 37 godina i troje dede (dva sina i ćerku).
    Moj otac Miloje je iz sela Vrba 10-ak km od Kraljeva. Njegov otac, a moj deda, Života je iz sela Zaklopača, takođe iz okolike Kraljeva, a njegov otac (moj pradeda) se zvao Rafailo. I to je to. Dalje ne znam. A negde sam čuo je prvi Ljubičić došao iz Hercegovine.

    Slavimo Lazarevu subotu.

    Pozdrav svim Ljubičićima!

  8. Suncica petrovic

    Moj najmiliji deda po majci Milan Ljubicic iz sela Kladari opstina Sunja Hrvatska slava Djurdjevdan. Rodjen 1914.godine, otac deda i stricevi otisli za Ameriku a zatim dosli da se bore za Srbiju i poginuli u balkanskim i prvom svetskom ratu. Deda kao ratno siroce u sedmoj godini zivota doveden u Srbiju gde je bio sluga i skolivao se. Zavrsio ekonomiju ozenio se mojom nanom i dobili su troje dece moju majku Ljubinku i ujake Miodraga i Zorana. Defa je ziveo i umro u mom rodnom Leskovcu kao posten i veoma venjen gradjanin 1981. Godine. Molim sve ljude koji su vezani na bilo koji nacin za rodno mesto mog dede da mi se jave!Hvala

  9. Valentina

    Valentina Ljubicic ,zivela u Beogradu deda Milisav Ljubicic poreklom iz Drlupe umro 1993 godine,moj otac Sava Ljubicic 83 godine star
    Slava Sveti Jovan mozda smo rodjaci

  10. Mirjana Ljubicic

    Deda Djuro Ljubicic bio lugar /sumar/,baka Kata Ljubicic selo Veliki Obljaj,Glina
    Krsna Slava Vidovdan