Порекло презимена Лукић

22. фебруар 2012.

коментара: 148

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЛУКИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Лукић (Lukitsch)

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Burgenland, Градишће, Аустрија

Крсна слава: католик

Контакт:
_________________________

Лукић

Хаплогрупа: I2a DS

Порекло: Горња Бадања, Лозница, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Лукић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 кластер Б1

Порекло: Доњи Шепак, Зворник, Република Српска / истородни са Лукићима из сусједног Роћевића као и са Обрадовићима из Доњег Шепка / старином из Херцеговине

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:

_________________________

Лукић

Хаплогрупа: I2a DS (Dinaric South)

Порекло: Трибањ Шибуљина, Далмација (Велебитско Подгорје)

Породични надимак: Ђејини

Крсна слава: Св. Јован

Контакт:

_________________________

Лукић

Хаплогрупа: I2a DS (Dinaric South)

Порекло: Велика Сочаница, Дервента, Република Српска

Породични надимак:

Крсна слава: Св. Архангел Михаило

Контакт: [email protected]

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (148)

Одговорите

148 коментара

  1. Jovan Lukić

    Istočna Slavonija,slava Sveti Luka!
    Sa još tri porodice drugih prezimena,moji preci poreklom negde između Kosova i Crne Gore,prije 300 godina osnovali selo Stari Banovci (kasnije Vinkovački Banovci),na tromeđi puta Vukovar-Vinkovci-Šid!
    Danas nas više nema tamo (od 1996g),a za koju godinu verovatno nigde!

    • Sebastijan Lukić

      Moja potodica slavi Sv. Luku. Moji žive u Novom Bečeju (Vojvodina,Srednje Banatski okrug). Zanima me da li znate da su neki od Vasih predaka presli da žive u Vojvodinu. Unapred Hvala.

    • bobby

      sad chitam sve ovo…u vezi prezimena! zivim u Umci, nedaleko od Beograda! odmah do nas je mesto Velika Mostanica odakle su se moji Lukici, da kazem, spustili niz brdo na Umku 🙂 ono shto znam od caleta, anjemu prichao njegov cale i tako redom, jeste da su izgleda ti nashi Lukici doselili iz Slavonije…sad ne znam da li istochne ili zapadne! isto slavimo sv.Luku…i mene bash sve to zanima

  2. Lukić Jovan

    Slava Sveti Luka!

    Stari Banovci (danas Vinkovački Banovci) okolina Vukovara!

  3. Бранко Тодоровић

    Лукића је некада било у Горњој Грапској код Добоја.

    Црквене матице Српске православне парохије српско-грапске с почетка XIX века спомињу једну кућу Лукића у Турској Грапској (коју ранији извори спомињу још и као муслиманска Грапска).

    Књиге спомињу Петра Лукића (рођ. 1865) и жену му Јелену (1877-1902), те њихово двоје деце Данила (рођ. 1897) и Ружу (1901- 1902).

    После смрти Јелене, Петар се други пут оженио Симуном (рођ. 1896), са којом ће имати двојицу синова, Илију (1910) и Симу (1912), те кћер Ружу.

    Крсла слава Лукића из Турске Грапске била је Крстовдан.

  4. Младен

    Поздрав свима! Ја сам Лукић из Модриче, Босанска Посавина. Крсна слава ми је Ђурђевдан. По причи старијих, а видим, многи то овде потврђују, дошли смо у ове крајеве са подручја Старе Херцеговине. Знам да има доста Лукића, али већином сам налазио на податке својих презимењака који славе неку другу славу. Знате ли нешто више о Лукићима у овом крају…? Од ког већег рода потичу и кад се први пут помињу у Посавини?
    Ако постоји нека литература о томе, био бих вам захвалан да ми оставите линк испод.
    Све похвале за сајт!

    • Бранко Тодоровић

      Поштовани Младене,

      Што се тиче даљег порекла, на то питање вам одговор може дати још једино генетичка генеалогија, јер литература за тај крај углавном своди порекло људи са тих простора на уопштене категорије као што је Стара Херцеговина. Недостаци објављених извора додатно одмажу, те заправо нема никаквих података, до оних усмених, који су пре 70 година код многих породица већ били уопштени на веће географске целине. Као неко ко је само другог презимена, а свега другог истог као и у вашем случају, једино решење днк тестирање по мушкој лози. Нешто више о томе можете прочитати на страницама Српског ДНК пројекта.

      Поздрав,
      Бранко

    • Mladen

      Pozdrav imenjace i ja sam Lukic, i vezuju nas slicna ptedanja, ako si zainteresovan da razmenimo koju rec moj br je 0648974532

  5. Dejan

    Imam 32 godine rodjen sam u Loznici,i otac mi je rodjen u Loznici a deda je dosao iz radjevine tacnije Brezovice selo 1955 god. Pradeda i cukun deda su ziveli u radjevini ,znaci to je preko 100 godina. Slava sv.Nikola. Hvala,pozdrav

  6. Mladen

    Ima li neko od Lukica da slavi sv Alimpija Stolpnika 9 decembar…Neki od vas su me odusevili koliko znaju o svojim poreklima,pa bi i ja da saznam sto vise u razgovorima sa drugima koji nesto provereno znaju.Ono sto ja znam iz price starijih je da poticemo iz Ibarskog Kolasina,a provereno znam da je deda ziveo u selu Zilinci,opstina Brus,gde je kasnije sa porodicom presao u Balovac,ostina Podujevo,odatle su se raselili po Srbiji,neki za Krusevac,Aleksinac i Beograd…

  7. Ненад

    Моја лоза Лукића потиче из Лике, тачније из села Велика Попина које су неки овде већ помињали а које се налази између Грачаца и Срба, између изворишта две прелепе реке – Уне и Зрмање. Немам тачан податак од када Лукићи живе у том крају али по усменом предању кажу да смо дошли са Космета након најезде Турака и да су тадашњи претци били у добрим и блиским односима са Немањићима. Слава коју славимо је Свети Арханђел Михајло. Из овог села Лукићи су се расејавали по региону а и шире. Пре првог светског рата претци су ишли да раде у Америку, а након другог светског и овог грађанског извршено је додатно расељавање. Данас у овом селу имају још само две куће у којима живе Лукићи.

  8. VOJO

    ZDRAVO NENADE, i moj Lukići su porijeklom iz tih krajeva Like, po majčimoj strani. Doselili su u Drinić kod Bos. Petrovca iz Velike Popine. U koliko poznajete taj kraj u LICI, da kažete da li tu postoji zaselak ili dio sela koji se zove POD BORIĆ, meni pričala moja majka, a njoj njen otac, da su oni došli iz V. Popine ISPOD BORIĆA, on je opisao da tu ima potočića i izvora, i da su oni tamo imali vodenice, potočare, i taj se moj đed vratio iz Drinića sa drvenim kolima u LIku i dovezao kamen za mlin i u Driniću napravio prvu vodenicu, koje se i ja sjećam, mljela sve do 70 god prošlog vijeka.Sa mojim Đedom ISAILOM, došla su još dva ili tri brata, a jedan dio familije ostao je u Lici. Tu familiju obišao je moj brat i rođak, pred rat, i poslije toga gube se svi kontakri, u kolko neko zna nešto o tim Lukićima neka napiše. Sa porodicom Lukić selila se i porodica Petrović, vjerovatno su bili krvno vezani, ta porodica je ostala u Medenom polju, gdje i danas imaju potomke, a moj đed je išao dalje, tražeći tekuću vodu, gdje može napraviti mlin, i put ga je doveo do Drinica, od Bega je tražio malo zemlje kod Ograđenice gje je bio izvor i potočić gje je on sa braćom ostao da živi, gdje i danas žive njegovi potomci. Pored moje majke on je imao još dvije ćerke i tri sina, od kojih je Obrad najstariji sin otišao u Ameriku negdje je to bilo oko1912-13, i nikad se nije vratio, ronilačko odijelo je jednog dana biljo izbušeno, i jednom kada je zaronio, više se nije vrati, po mišljenju naših ljudi koji su otišli s njim u Ameriku, da su namjerno pravljene takve smicalice, da se zaplaše naši ljudi….U koliko ima potomaka od ovih Lukića u Lici neka se jave.

    • Ненад

      – Здраво Војо! Распитао сам се али за заселак Под Борић нисам чуо. Ако су ваши преци имали воденицу у том крају онда се вероватно ради о месту Зрмања или Срб која су у близини јер је и у тим насељима било нешто Лукића. У самом селу Велика Попина нема потока нити већих изворишта. Могуће да је Под Борић неки заселак који се налази у околини села Велика Попина који мени није познат.
      – Александре, радо бих урадио ДНК анализу порекла али не знам каква је процедура.

      Срдачан поздрав

      • Што се тиче ДНК анализе, све зависи колико ”дубоко и широко” желите истраживати, а то све, наравно, зависи и од расположивих финансијских средстава.
        Преко лабораторије у Хјустону можете, нпр. за 169 америчких долара добити сасвим пристојан резултат на 37 маркера, који се може накнадно и проширивати. Преко њих се може истраживати и порекло женске лозе итд. Уколико постанете члан нашег родословног друштва, можете добити 50% попуста за ДНК тест преко београдске лабораторије што би укупно коштало 8.500 динара. Тиме добијате 23 маркера.

        • Pozdrav.
          Moji Lukići su iz sela Smoluća, Lukavac, Bosna i Hercegovina. Krsna slava Ignjat dan. Po istraživanju i predanju starijih porijeklo dolazi iz Crne Gore, preko Dalmacije i Hercegovine do Bosne tačnije Smoluće. Nakon ratnih dejstava u BiH 1992 – 1995. tačnije avgusta 1992 godine u Smolući ne živi više ni jedan Lukić. Lukići iz moje loze danas žive bukvalno po cijelom svijetu.

          • Brano Lukic

            I ja sam iz Smoluce i isto slavimo svetoga Ignjatija.
            Moji su se naselili u Brcko a ja zivim u Kanadi.
            Ja sam cuo da dosta Smolucana vodi porijeklo iz Hercegovine ili Crne Gore. Nazalost nisam siguran u nasem slucaju odakle mi poticemo. Bilo bi mi drago ako otkrijes nesto vise da to objavis. Pozdrav.

      • Nikola

        Pozdrav Nenade. Ja sam rodjen u Drvaru ( pored Petrovca ). Otac mi je rodjen u Gracacu, baba i deda ziveli na Pocezbinama selo iznad Velike popine u podnozju Velebita, slava Sv Arhandjel.

        Pocezbine su selo sa dve kuce iznad Velike Popine. Otac mi je ziveo u Velikoj Popini tokom osnovne skole, kasnije srednja u Kninu, pa fakultet u Beogradu.

        Tetka je zivela Zrmanji, pa u Srbu.

    • Nikola

      Pozdrav Vojo. Ja sam rodjen u Drvaru ( pored Petrovca ). Otac mi je rodjen u Gracacu, baba i deda ziveli na Pocezbinama selo iznad Velike popine u podnozju Velebita, slava Sv Arhandjel.

      Mislim da mi se pradeda ili cukundeda zvao Obrad, i postoji neka prica o Americi, mada ne znam da li je vezana za njega. Po pricama kazu da je imao tesku narav, i da je bio neustrasiv.

      Moj deda ( Obradov sin ili unuk ) se zvao Nikola, imao petoro dece i 11 unuka ( ja sam jedan od njih) i trenutno 3 praunuka .

      Rasprostranjeni smo u Petrovaradinu, Indjiji, Batajnici, Beogradu, Minhenu i Gracac.

      Ako gledamo samo musku liniju onda Petrovaradin, Indjija, Beograd, Gracac.

    • Ђорђе Стојсављевић

      Војо Лукићу!
      Желим да ти одговорим на питање постављено Ненаду. Родом сам из Велике Попине и тренутно завршавам књигу Попина и Попињци. Моја бака са очеве стране је дјевојачко Лукић, испод Борића. тачно, тај локалитет се звао Подборић. Ту се налази 10 кућа Лукића. Иначе да те не бих збунио, то је стари назив за тај Попињси заселак. Сада се уобичајено за те Лукиће каже “Јукићи”. На аустроугарској карти заселак је обиљежен као Борић. Изнад засеока је Шупље брдо, на којем се налазио извор и вода је са коритом од дасака била доведена Под Борић, гдје је радио млин. Под Борићем је некада био и манастир, а сада се тај дио зове Манастирина. Сви Попињски Лукићи славе Св.Аранђела Михаила (21.11.). Тачна ти је прича, јер и ови Лукићи – Јукићи памте ту причу о одсељавању у Дринић.Иначе у Великој Попини постоје још три засеока гдје су живјели Лукићи, а то су : Лукића До, Подбрдо и Шпирићи.
      Срдачан поздрав! [email protected]

    • Елиза Лукић

      Moj deda se 1920 doselio iz Velike Popine u Srbiju. Slavimo Arandjelovdan

  9. Жељко Лукић

    Живимо у Дијеловима, код Бијељине, а слава је Св. Вартоломеј 7. септембар. Крвно сродство са Мајсторовићима из Дворова. По предању била су два брата, један Лука, а други мајстор. Од једног је настала фамилија Лукић, а од другог Мајсторовићи, који такође славе Св. Вартоломеја.

  10. Milutin

    Поздрав свим Лукићима, моје порекло је из села Рајац код Чачка. Ту су се доселили из источне Херцеговине, славимо Аранђеловдан.