Порекло презимена Лукић

22. фебруар 2012.

коментара: 149

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЛУКИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Лукић (Lukitsch)

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Burgenland, Градишће, Аустрија

Крсна слава: католик

Контакт:
_________________________

Лукић

Хаплогрупа: I2a DS

Порекло: Горња Бадања, Лозница, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Лукић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 кластер Б1

Порекло: Доњи Шепак, Зворник, Република Српска / истородни са Лукићима из сусједног Роћевића као и са Обрадовићима из Доњег Шепка / старином из Херцеговине

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:

_________________________

Лукић

Хаплогрупа: I2a DS (Dinaric South)

Порекло: Трибањ Шибуљина, Далмација (Велебитско Подгорје)

Породични надимак: Ђејини

Крсна слава: Св. Јован

Контакт:

_________________________

Лукић

Хаплогрупа: I2a DS (Dinaric South)

Порекло: Велика Сочаница, Дервента, Република Српска

Породични надимак:

Крсна слава: Св. Архангел Михаило

Контакт: [email protected]

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (149)

Одговорите

149 коментара

  1. Фамилије-презимена Лукић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића “Белица”.

    -Драгошевац
    -Ивковачки Прњавор
    -Багрдан
    -Ковачевац
    -Међуреч
    -Ланиште
    -Праћина

  2. Žiža

    Lukići – severnije od Doboja, ka Derventi, selo Velika Sočanica. Slavimo Sv. Arhanđela. Nekada je bilo oko 10 kuća. U seoskom groblju najstariji spomeniici su oko 250-300 godina.

    • Dejan

      I moji su iz Velike Sočanice kod Dervente,prešli su u Zarječu(Opština Doboj)slave Svetog Luku.Prvi je preselio Mitar,taj je izrodio Simeuna a ovaj Dušana.Ovaj poslednji je bio poznati stolar(bačvar) u selu Zarječa i moj pradjed.Pozdrav!

      • Živko

        Dejane,
        Da li ti je mozda poznato kada su se tvoji preselili iz Velike Socanice ?
        Živko

      • Živko

        Dejane,
        Bas mi je drago da sam nasao bar neki trag o kretanju ovih Lukica. Nije mi poznato, a verujem ni ostalim Lukicima ovog roda da su neku otisli u Zarjecu.
        Bio bih rad da mi se javis na e-mail: [email protected].

        • Živko

          Dejane,
          Ja nikako da uspostavim kontakt sa tobom. Pokusao sam telefonom, ali nije uspelo. Sad vidim da sam pogresno napisao moj e-mail. Ona tacka na kraju je suvisna. Molio bih da mi se javis, da vidimo gde smo i u kom stepenu srodstva. Pozdrav, Zivko.

        • Живко

          Дејане,
          Прошле године смо се на кратко састали у Добоју.
          Сада сам преко података из Цркве сазнао да су у Сочаници постојали и Лукићи који су славили Св. Луку. Подаци датирају из 1882. године.
          Живко
          П.С. Мој е-маил: [email protected]

      • Живко

        Дејане,
        Прошле године смо се на кратко састали у Добоју.
        Сада сам преко података из Цркве сазнао да су у Сочаници постојали и Лукићи који су славили Св. Луку. Подаци датирају из 1882. године.
        Живко

        • Dejan

          Pozdrav Žile, hvala ti ovu informaciju.Moja tačna adresa e-pošte je :[email protected]

        • Дарко Лукић

          Велики поздрав Лукићи ма где били,

          Зовем се Дарко (рођ. 1978.год.) и живим у Дервенти, родно село мога оца (Микајло, рођ. 1954.год.), су Горњи Церани, отац мога прадједа Душана, кога су усташе претукле, нако чега је подлегао ранама, пар мјесеци касније, је дошао из Велике Сочанице (сусједно село). Мој дјед Бошко (рођ. 1928) имао је 14оро браће и сестара од којих је најстарији био Петар (рођ. 1914.год.) који је био и у краљевој војсци али и жандарм, такође био је свјетски рекордер у ситном писању (крајем 50их година), чији се експонати налазе и данас у музеју града Београда (210 ријечи на зрну кукуруза).
          На мој наговор, отац је у фази писања породичног стабла.
          Ако сам некоме дао неку информацију више биће ми драго.

          С поштовањем,

          Дарко Лукић, Дервента

  3. vladimir

    moje ime je vladimir lukic. moji lukici su ziveli , a neki i danas zive na podrucju bosanskog petrovca , i oklnim selima. koliko sam ja upucen oni su na te prostore dosli iz sela veliko popine na planini velebit u lici. od slava koliko ja znam lukici slave svetog arhandjela

  4. Фамилије-презимена Лукић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Жировница
    -Горња Сабанта
    -Шљивовац
    -Сипић
    -Поповић
    -Доброводица
    -Велики Крчмар
    -Радовање

  5. Goran Jankovic

    Moja baba po maminoj strani se prezivala Lukic i rodjena je u Temisvaru. Imali neka inforamacija odakle je ona poreklom?

    • moga dede brat odselijo se u temisvar iz sela ilinci u sremu mislim dase zvao vojin lukic bioje zanatlija mislim opancar ili tako nesto otisaoje osle 1 svetskog rata znam da muje sin dolazio posle drugog sveckog rata u goste ko nas u srem slavanam je djurdjev dan a po prici starih doslismo u srem sa trmedje cg srbije i bosne

  6. Marko

    Pitanje za Nenada u vezi ove recenice:
    Interesantno je reci da su Lukici u Zadru kao i Vidakovici katolici, dok su ostali Lukici pravoslavci, kako se to desilo?

    Moji preci su iz sela Medvidja, opstina Obrovac. O tom istom selu smo negdje od 1780. i pored nas zive Vidakovici i igleda da smo dosli iz Vinjerca kao sto ti opisivas u svom tekstu.

    Da li postoji sansa da su moji preci bili pravoslavci i u koje vreme mislis da su mijenjali religiju? Kad su dosli u Vinjerac iz Like?

    U Medvidjoj su i oni i Vidakovici katolici i interesira me da li imamo neko srodstvo sa Lukicima iz Velike Popine koji su pravoslavci i slave Sv. Arhandjel.

    Medvidja i Velika Popina su prlicnio geografski blizu.

    Pozdrav od jos jednog Lukica!

    • vinka

      ja sam djevojački lukić,i moji preci su doselili iz velike popine; dva brata su doselila u drinić opš. bos.petrovac a jedan brat je odselio u ameriku.pravoslavci smo.krsna slava nam je s. arhanđeo.interesuje me odakle su doselili u v.popinu.

      • Nikola

        Pozdrav Vinka. Ja sam rodjen u Drvaru ( pored Petrovca ). Otac mi je rodjen u Gracacu, baba i deda ziveli na Pocezbinama i Velikoj popini u podnozju Velebita, slava Sv Arhandjel.

        Raspitacu se da li neko zna odakle su dosli.

      • Srđan Lukić

        Pitanje za Vinku, dali znas mozda dali se zvao Jovo Lukic koji je otisao za Ameriku ? moj pradeda se zvao Jovo Lukic koji je otisao za Ameriku, a rodno mesto moga dede i oca je Kupirovo opstina Donji Lapac

        • Tomislav Lukić

          Srđane,
          Dva brata, Luka (moj čukundeda) i Isailo su se iz Velike Popine doselila u Drinić, Bosanski Petrovac. Luka je imao četvoro dece Mara, Jovo, Mile (moj pradeda) i Soka.
          Jovo Lukić se odselio u Ameriku i oženio je ženu koja se zvala Ethel.
          Kako ispada, Vaš i moj pradeda su rođena braća.

          Pozdrav, Tomislav Lukić

      • Slaven lukic

        Cao
        Kako ja znam dosli su iz UP to je iz srbije
        Mi smo iz bosanski petrovac selo suvaja

      • Иван

        Поштована Винка, ваше (неуобичајено) име се налази на породичном стаблу које припада “мом” огранку Лукића које води порекло из Велике Попине/Буковаче. Уколико сте расположени за размену података јавите се на [email protected]

    • Ђорђе - Велика Попина

      Марко!
      Дефинитиван одговор на твоје питање : Лукићи су у Вињерац насељени из Велике Попине у Лици. Мислим да је то било око 1685. године, када је Стојан Јанковић напао Турке у Грачацу и попалио доста кућа. Дио Лукића је са њим отишао у Далмацију (Вињерац), а дио Стојсављевића у Отишић у Далмацију, да би се послије око 1700-е године вратиле три породице Стојсављевића. Лукићи из Вињерца су нажалост покатоличени, вјероватно под утицајем Млетачке републике. Када будем пронашао извор, јавићу ти гдје то пише.

  7. Vlada

    Pozdrav Lukici, rodom sam iz Valjeva i vodim poreklo od Lukica iz Sovca okolina Valjeva! Dosta sam toga procitao,cuo ,ali se nista ne slaze sa pricom iz samog SOVCA odakle poticu Lukici.Prica ide da su Lukicu starosedeoci u SOVCU jos od pre Kosovvskog boja,po Pisanju Ljube Nenadovica mi sm ose doselil iz Kovacca,proverom podataka u crkvenim knjigama,to nije tacno! LUKICI su svi iz Sovca koj islave nikoljdan.Seobama su isli do Like,i kasnije se vracali ka Valjevu i Sapcu i ostalim krajevima po Srbiji i Vojvodini.

    Iz Knjige Ljube Nenadovica kolubara i podgorina,za moje prezime Filipovic pise da smo se doselili iz Crne Gore,i nikakav vise podatka Ljuba ne navodi,ali proverom direktno na disjaposri Crne Gore iz Australije,dosao sam do podataka mnogo jacih nego sto je Ljuba Nenadovic iznosio,.a to da smo mi Pleme Filipovica Doselilo se 1789 godine iz Sela CEKLICI na Cetinju,i da s etaj moj pra pra pra djed prvo naselio na UB,ali posto je ub bio poplavan on se seobem doselio do sela u okolini VAljeva kojse se zove STRMNA GORA. I naseli su brno takozvano VRANE,gde vrana nema u opste.proverom podataka utvrdio sam sledece da smo mi FILIPOVICI imali Kneznesvku titulu kao i svoj porodican grb ,sa Vranom koja u kljunu nosi zlatan prsten sto je odlika Knezevske porodice. Sto znaci da se Ljuba nenadovic bazirao samo na price mestana tih sela,ako kome treba bilo kakva pomoc oko svog rodoslova tu je dijaspora crnogorska sa svim i mnoago jacim informacijama! http://www.poreklo.rs/prezimena-od-a-do/

  8. Ljubomir Lukic

    Moji su Lukici iz Bajine Baste, po predanhu dolazimo iz okoline Dubrovnika. Slavimo sv.Jovana

  9. Mladen

    Pozdrav, svima, želim prvo da pohvalim sajt koji mi se mnogo dopada.
    Moje prezime je Lukić, živim u Modriči u Posavini i slavim Đurđevdan. Želio bih da saznam što je moguće više o ovom rodu, pa ću vam ispričati ono što za sad znam.
    Prema mojim saznanjima od oca i starijih ljudi moji su se naselili iz Stare Hecegovine u selo Riječani pored Modriče, (tačnije u zaseok Simići, to je jedan od 4 manja zaseoka u Riječanima, po popisu iz 1879, kasnije je preimenovan u Gornje Riječane. Sa porodicom Simić smo u daljem srodstvu i po nekom predanju, jedni smo od prvih porodica koji su se naselili u taj kraj Posavine) Moj djed zvao se Stojan, pradjed Jovo, a čukundjed Blagoje Lukić koji je rođen negdje oko Berlinskog kongresa 1878, Do tog koljena znam… E sad me zanima, ako neko moze da mi pomogne kad su se tu tačno naselili pošto je bilo, koliko mi je poznato najmanje dva veća talasa iz Hercegovine u Posavinu, nakon Austrijsko – Turskih ratova u 17. i 18. vijeku. Postoji li mogućnost nekih drugih korjena? Čuo sam da postoje neki Lukići koji su i iz Dalmacije rodom.
    Još samo da napomenem nešto. Ovo će možda nekome pomoći… Moj djed je ’61 godine otišao za Slavoniju sa još nekim porodicama i rođacima Lukićima, ali se nije snašao najbolje, prodao je zemlju i vratio se ’63, tad je kupio jedno staro crkveno imanje u Modriči i naselio se tu. Tu živimo do dana današnjeg, ali je dobar dio našeg roda ostao u Slavoniji. Većina današnjih Lukića po mom saznanju iz Ist. Slavonije su istih korjena, ali oni su sad većinom katolici, neki su se raselili i prema Zagrebu.
    Eto, to su moja saznanja. Ako sam negdje pogrijesio, volio bih da mi neko od bolje upučenih ljudi ukaže na to i da mi ako može pomogne da saznam još nešto i da mi preporuči neku literaturu, jer imam želju da napravim rodoslov. Pozdrav

  10. Lukic

    Pozdrav za Lukice iz Nerodimlja.
    slava Sv.Jovan