Poreklo prezimena Lugonja

22. februar 2012.

komentara: 2

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. lugonje monografija

    Godine 2009. je izasla knjiga koja se bavi poreklom prezimena Lugonja, Lugonjic i Luzanin. Detaljinije informacije se mogu pronaci na stranici http://lugonjemonografija.blogspot.com/

  2. Vojislav Ananić

    LUGONJA (r.k). Lugonje (p). u Ivici i Žabici (Ljubinje). Porijeklom su iz Pive u Crnoj Gori i zvali su se Miroslavići. Predak im je doselio u Ivicu u 18. vijeku. U Žabicu su došli iz Ivice oko 1820. godine. Slave Đurđevdan. Prema narodnom predanju prezime je postalo na ovaj način: “Za vrijeme turske vlasti, jednoga dana pozove beg bega na megdan. Beg nije smio izaći. Kod bega je bio sluga Miroslavić i on pođe na megdan da ga zamijeni. Miroslavić prosija lug, napuni bječvu i stavi u džep. Kad je došao begu na mejdan, reče: “Pruži ruku da se halalimo!” Beg pruži ruku, a Miroslavić na brzinu izvadi bječvu s lugom i zasu ga u oči. Beg se zabavi o čudu, jer su oči pune luga, a Miroslavić izvadi sablju i osiječe mu glavu. Tako lukavstvom, uz pomoć luga. dobi megdan. Beg koji ga je poslao dao mu je imanje i nazvao ga Lugonjom.” (59:280,313; 155:552). Lugonje (k) su u Jarama (Široki Brijeg). Starosjedioci su u tom selu. Godine 1743. bilo ih je i u Biogracima (189:36).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.