Порекло презимена Лугоња

22. фебруара 2012.

коментара: 2

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. lugonje monografija

    Godine 2009. je izasla knjiga koja se bavi poreklom prezimena Lugonja, Lugonjic i Luzanin. Detaljinije informacije se mogu pronaci na stranici http://lugonjemonografija.blogspot.com/

  2. Војислав Ананић

    ЛУГОЊА (р.к). Лугоње (п). у Ивици и Жабици (Љубиње). Поријеклом су из Пиве у Црној Гори и звали су се Мирославићи. Предак им је доселио у Ивицу у 18. вијеку. У Жабицу су дошли из Ивице око 1820. године. Славе Ђурђевдан. Према народном предању презиме је постало на овај начин: “За вријеме турске власти, једнога дана позове бег бега на мегдан. Бег није смио изаћи. Код бега је био слуга Мирославић и он пође на мегдан да га замијени. Мирославић просија луг, напуни бјечву и стави у џеп. Кад је дошао бегу на мејдан, рече: “Пружи руку да се халалимо!” Бег пружи руку, а Мирославић на брзину извади бјечву с лугом и засу га у очи. Бег се забави о чуду, јер су очи пуне луга, а Мирославић извади сабљу и осијече му главу. Тако лукавством, уз помоћ луга. доби мегдан. Бег који га је послао дао му је имање и назвао га Лугоњом.” (59:280,313; 155:552). Лугоње (к) су у Јарама (Широки Бријег). Старосједиоци су у том селу. Године 1743. било их је и у Биограцима (189:36).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.