Poreklo prezimena Lučić

22. februar 2012.

komentara: 41

Prezime Lučić, kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, pojavljuje se u Čvarićima (Ljubomir), Diklićima (Bobani), Mrkonjićima (Popovo), Jugovićima (Nevesinje), Kruščici (Ljubinje) i Uskoplju (Šuma trebinjska). U Ljubomiru su vrlo stara porodica i ne pamti se kada su se i odakle doselili. Slave Aćimovdan. U Diklićima su ih prozvali Pičete, kako se “i u čitulji pišu”, a staro prezime im je Lučić. Slave Đurđevdan. U Mrkonjićima su poreklom iz Riđana u Crnoj Gori, odakle su u Popovo došla trojica braće Mihojevića. Jedan od njih (Luka) nastanio se u Mrkonjićima i od njega su Lučići u tom selu. Slave Nikoljdan. Lučići u Kruščici potiču od Vrtikapa iz Ivice. Slave Đurđevdan. U uskoplju su starinom iz Branog dola u Crnoj Gori i od tamošnjeg su bratstva Ćorovića. Doselili su se oko 1700. godine “na tursku zemlju”. Prezime su dobili po svom “dedi Luci”. Slave Nikoljdan. Lučića ima u Bihovu (Trebinje) i u Mostaru, a u Uskoplju ih više nema. Lučići katolici su u Golubincu i Ravnom (Popovo), Proslapu i Donjim Višnjanima (Prozor). U Bolubincu su “od Benića” iz istog sela. U Ravno su došli iz Imotića-Trnove u Dalmaciji. “Po jednima staro ime im je prezime Gnjatići,  a po drugima Miloševići. Slavili su Mitrovdan.

Lučići ima i u starohercegovačkom bratstvu Banjani. Kako piše Čedo Mijov Lučić u knjizi “Kosijerevu u pohode”, Lučići iz Banjana vode poreklo sa kosovskih prostora (iz Banjske). Dokazuje se da su se tamo prezivali Strahinjići. Sa više bratstava, koja su se tek u Banjanima rodbinski razdvojila, prozvaše se Pisarevići. Razlog za to bio je što su, kao potomci srpske vlastele, tada, imali znatan broj pismenih ljudi. Prezime su zamenili kako bi sakrili plemićko poreklo pred otomanskim osvajačima. Turcima je, naime, bio cilj razbiti ostatke plemstva, radi lakšeg upravljanja. Pritisak na vlastelu bio je snažan i u težnji da se islamizira, razbije na manje grupe ili, kao potencijalna opasnost, konačno fizički uništi. Pod takvim pritiskom, kretali su se ka, za Turke, ekonomski slabije privlačnim krajevima Hercegovine. Od turske reči “mula”, tj. pisar, oni ih prozvaše Muline. Potomci Pisarevića su još neka bratstva u Klenku (Antovići, Baćovići, Orbovići i Đurkovići od kojih su Gligovići).

KRSNA SLAVA: Aćimovdan, Đurđevdan, Nikoljdan, Mitrovdan

______________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

LUČIĆI u Užicu su od Pinja Kujundžića sa Previša.

 

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (41)

Odgovorite

41 komentara

  1. Pomozi

    Lučić koji su starinom Vrtikape,su davninom negdje oko Cetinja dosli u Hercegovinu u Ljubinje (valjda Ivice).

    Jel neko zna prezime pod kojim su došli u Hercegovinu?(valjda prije 400 godina)
    Slava Đurđev Dan.
    Emailom javit

  2. Ljubomir Šuljagić

    Našao sam da su Šuljagići od Lučića sa Zlatara, a pre toga su doseljeni iz Bosne od Sjerčića. No, na Zlataru nema Lučića. Imaju samo Lečići i slave Tomindan kao i mi. I sad….?

  3. Predrag

    Moja porodica Lucic zive na podrucju Han Pijesak,poreklom smo iz Pive,slavimo sv.Jovana

    • Anja Dimitrijevic

      Nisam primetila da se javljaju Lucici koji slave Sv. Jovana, moji Lučići su iz sela Prijanovići kod Uzicke Pozege i slave Jovandan.

    • Lučić

      Luka Lučić je sa dvojicom braće u 19.veku pobegao iz Stare Hercegovine zbog krvne osvete. Luka se naselio na Zlatibor (Lučići iz Šljivovice) a braća su otišla na Romaniju (Lučići sa Pala)

  4. Anja Dimitrijevic

    Nisam primetila da se javljaju Lucici koji slave Sv. Jovana, moji Lučići su iz sela Prijanovići kod Uzicke Pozege i slave Jovandan.

  5. nikola lučiđ

    Čuo sam priču da je mog čukundjeda otac Luka bijo sljep
    Čovek i da je iz Crne gore prvo krenuo prema posavini (republiks srpska) i odatle krenuo prema planini Trebsvi i
    da je se doselijo u selo Ždreban kod Modriče gdje moj otac i ja i danas živimo dali je to to što sam pročito ovdd kod vas ?

  6. lili

    Pavo Lučić je postao vlasnik zemljišta u selu Hadrovci (Republika srpska) 1932.g.a koje je kupio od Beširević-hasanbega iz mjesta Vranjska kraj b.krupe, površine 236.000 m2, topografski broj parcele 6, 10/1-2

    inače istražujem sva prezimena s tog lokaliteta-Lučić, Jeftić, Jelisavac, Šuput, Radić, Bundalo, Marčeta, Vukojević, Majkić, Predojević, itd

    • predrag lučić

      Poštovani!
      Moj otac je iz Kozina kod S.Mosta slava nam je Đurđic deda se zvao Jošo ,isto mi se negde provlači priča o nekom begu itd. Znam da je deda bio mobilisan u Austrugarsku vojsku dakle pretpostavljam da je i ziveo na tom području…
      Da li nešto znate o tim Lučićima sa Podgrmeča?

  7. Vojislav Ananić

    LUČIĆ (p,k). Lučići (p) su u Čvarićima (Ljubomir, Diklićima (Bobani. Trebinje), Mrkonjičima (Popovo), Jugovićima (Nevesinje), Kruščici (Ljubinje) i Uskoplju (Šuma trebinjska). U Ljubomiru su vrlo stara porodica i ne pamti se kada su se i odakle doselili. Slave Aćimovdan. U Diklićima su ih prozvali Pičete, kako se “i u čitulji pišu”, a staro im je prezime Lučić. Slave Đurđevdan. U Mrkonjićima su porijekiom iz Riđana u Crnoj Gori, odakle su u Popovo došla trojica braće Miliojevića. Jedan od njih (Luka) nastanio se u Mrkonjićima i od njega su Lučići u tom selu. Slave Nikoljdan. Lučići u Kruščici potiču od Vrtikapa iz Ivice. Slave Đurđevdan. U Uskoplju su starinom iz Branog Dola u Crnoj Gori “od tamošnjeg bratstva Ćorovića”. Doselili su se oko 1700. godine “na tursku zemlju”. Prezime su dobili po svom “dedi Luci”. Slave Nikoljdan (75:1204; 84:144,171; 59:139.271,281.329; 187:128). Lučića ima u Bihovu (Trebinje) i u Mostaru, a u Uskoplju ih više nema. Lučići (k), u Golubincu i Ravnom (Popovo), Proslapu i Donjim Višnjanima (Prozor). U Golubincu su “od Benića” iz istog sela. U Ravno su došli iz Imotića-Trnove u Dalmaciji. “Po jednima staro im je prezime Gnjatići, a po drugima Miloševići.” Slavili su Mitrovdan (84.157,159). U maticama župe Trebimlja Lučići se spominju u Ravnom 1767. a u Golubincu “još ranije” 1706. godine (214/5..103). U Proslapu su starosjedioci, a u Donje Višnjane su “prešli” iz Gornjih Višnjana (79:78.120).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  8. Savo Lucic

    Mi smo iz “slavnog”mesta Tresnjevica. Nekada je to pripadalo opstini dok je postojala Ulog,, kroz koji protice rijeka Neretva, a danas pripada opstini Kalinovik.
    Kada Sam bio dete rekli su mi da smo ime dobili po nekom Luki, koji je bio veoma vidjen covek. Slavimo svetu slavu Nikoljdan.
    Pozdrav svim Lucicima, a poseban pozdrav , Gospodinu Dejanu Lucicu.

  9. Luka Lučić

    Zovem se Luka Lučić i nosim ime po djedu moga oca . Kako kze moj brat Savo Lučić, zaista nosimo porijeklo negdje iz Crne Gore, ili Stare Hercegovine. Rodjen sam u Kalinoviku, a moj otac u Trešnjevici, lijeva strana rijeke Neretve. Slavimo krsnu slavu Svetog Nikolu. Trenutno živim sa svojom uzom porodicimi radim u Moskvi, RF. Po struci sam gradjevinski inženjer. Pozdrav svim mojim Lučićima, ma gdje bili, a posebno Dejanu Lučiću , koga bih zelio i lično da upoznam , a naravno i mom bratu Savu i njegovoj porodici, koji zivi iradi u Kanadi.

  10. Gavrilo Lučić

    Hvala brate,konacno neki pisani istorijski izvor,citam ovaj forum i pitam se iz cije sam p ispao inace iz bg sam slavim Svetog Stefana ,ne znam ni jednog lucica koji slavi tu slavu deda- Gradimir,pradeda-Mihajlo ne znam dalje samo mi je poznato da su u Beogradu pre 1800. godine ako ima nekih rodjaka nek se jave haha