Порекло презимена Лучић

22. фебруар 2012.

коментара: 41

Презиме Лучић, како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, појављује се у Чварићима (Љубомир), Диклићима (Бобани), Мркоњићима (Попово), Југовићима (Невесиње), Крушчици (Љубиње) и Ускопљу (Шума требињска). У Љубомиру су врло стара породица и не памти се када су се и одакле доселили. Славе Аћимовдан. У Диклићима су их прозвали Пичете, како се “и у читуљи пишу”, а старо презиме им је Лучић. Славе Ђурђевдан. У Мркоњићима су пореклом из Риђана у Црној Гори, одакле су у Попово дошла тројица браће Михојевића. Један од њих (Лука) настанио се у Мркоњићима и од нјега су Лучићи у том селу. Славе Никољдан. Лучићи у Крушчици потичу од Вртикапа из Ивице. Славе Ђурђевдан. У ускопљу су старином из Браног дола у Црној Гори и од тамошњег су братства Ћоровића. Доселили су се око 1700. године “на турску земљу”. Презиме су добили по свом “деди Луци”. Славе Никољдан. Лучића има у Бихову (Требиње) и у Мостару, а у Ускопљу их више нема. Лучићи католици су у Голубинцу и Равном (Попово), Прослапу и Доњим Вишњанима (Прозор). У Болубинцу су “од Бенића” из истог села. У Равно су дошли из Имотића-Трнове у Далмацији. “По једнима старо име им је презиме Гњатићи,  а по другима Милошевићи. Славили су Митровдан.

Лучићи има и у старохерцеговачком братству Бањани. Како пише Чедо Мијов Лучић у књизи “Косијереву у походе”, Лучићи из Бањана воде порекло са косовских простора (из Бањске). Доказује се да су се тамо презивали Страхињићи. Са више братстава, која су се тек у Бањанима родбински раздвојила, прозваше се Писаревићи. Разлог за то био је што су, као потомци српске властеле, тада, имали знатан број писмених људи. Презиме су заменили како би сакрили племићко порекло пред отоманским освајачима. Турцима је, наиме, био циљ разбити остатке племства, ради лакшег управљања. Притисак на властелу био је снажан и у тежњи да се исламизира, разбије на мање групе или, као потенцијална опасност, коначно физички уништи. Под таквим притиском, кретали су се ка, за Турке, економски слабије привлачним крајевима Херцеговине. Од турске речи “мула”, тј. писар, они их прозваше Мулине. Потомци Писаревића су још нека братства у Кленку (Антовићи, Баћовићи, Орбовићи и Ђурковићи од којих су Глиговићи).

КРСНА СЛАВА: Аћимовдан, Ђурђевдан, Никољдан, Митровдан

______________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЛУЧИЋИ у Ужицу су од Пиња Кујунџића са Превиша.

 

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (41)

Одговорите

41 коментара

  1. Niko Lučić

    Članak pun grešaka.

  2. Ratko Lucic

    Netacan podatak je za Klenacka bratstva u Banjanima da slave Acimov dan i ostale slave koje ste naveli.Sva Klenacka bratstva slave sv.Jovana 20.januara a prisluzuju sv.Savu

  3. risto lučić

    Pozdrav svim Lučićima đe god bili ja sam Risto Lučić živim u Podgorici. Moj đed Risto, po kojem sam dobiom ime, se doselio u Podgoricu oko 1880 godine i od tada živimo u Podgorici. Po priči mog pokojnog oca Nikole đed je u Podgoricu došao iz okoline Nevesinja. Slava nam je Nikoljdan. To je sve što znam. Blagoje Lučić mi je pričao da su Lučići porijeklom iz Pive i obećao mi knjigu o tome, koju mi još nije dao. Moj mejl je [email protected]. Biću zahvalan svakome ko mi se javi sa nekim informacijama. Još jednom pozdrav svima i puno zdravlja.

    • mirjana lazovic

      Postovanje…
      Moj deda je meni ispricao da su moji Lucici dosli od Pive, zapravo iz Pluzina. Neke seobe su bile verovatno usled ratova. Njegov deda je dosao u selo Sljivovicu pored Zlatibora, mada ih je bilo koji su otisli za Hrvatsku ako se dobro secam mislim da je Pulu spominjao.

  4. Angelina

    Konačno sam otkrila porijeklo prezimena Pičeta. Ja sam 8 generacija Pičeta, djed se preselio u okolini Sarajeva i promijenio prezime u Ćebić. Nema koga nisam pitala odakle dalje ide prezime i rodoslov. Makar sam saznala za prezime Lučić. Slavimo Đurđevdan kako i piše u tekstu. Hvala autoru!