Poreklo prezimena Lučić

22. februar 2012.

komentara: 41

Prezime Lučić, kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, pojavljuje se u Čvarićima (Ljubomir), Diklićima (Bobani), Mrkonjićima (Popovo), Jugovićima (Nevesinje), Kruščici (Ljubinje) i Uskoplju (Šuma trebinjska). U Ljubomiru su vrlo stara porodica i ne pamti se kada su se i odakle doselili. Slave Aćimovdan. U Diklićima su ih prozvali Pičete, kako se “i u čitulji pišu”, a staro prezime im je Lučić. Slave Đurđevdan. U Mrkonjićima su poreklom iz Riđana u Crnoj Gori, odakle su u Popovo došla trojica braće Mihojevića. Jedan od njih (Luka) nastanio se u Mrkonjićima i od njega su Lučići u tom selu. Slave Nikoljdan. Lučići u Kruščici potiču od Vrtikapa iz Ivice. Slave Đurđevdan. U uskoplju su starinom iz Branog dola u Crnoj Gori i od tamošnjeg su bratstva Ćorovića. Doselili su se oko 1700. godine “na tursku zemlju”. Prezime su dobili po svom “dedi Luci”. Slave Nikoljdan. Lučića ima u Bihovu (Trebinje) i u Mostaru, a u Uskoplju ih više nema. Lučići katolici su u Golubincu i Ravnom (Popovo), Proslapu i Donjim Višnjanima (Prozor). U Bolubincu su “od Benića” iz istog sela. U Ravno su došli iz Imotića-Trnove u Dalmaciji. “Po jednima staro ime im je prezime Gnjatići,  a po drugima Miloševići. Slavili su Mitrovdan.

Lučići ima i u starohercegovačkom bratstvu Banjani. Kako piše Čedo Mijov Lučić u knjizi “Kosijerevu u pohode”, Lučići iz Banjana vode poreklo sa kosovskih prostora (iz Banjske). Dokazuje se da su se tamo prezivali Strahinjići. Sa više bratstava, koja su se tek u Banjanima rodbinski razdvojila, prozvaše se Pisarevići. Razlog za to bio je što su, kao potomci srpske vlastele, tada, imali znatan broj pismenih ljudi. Prezime su zamenili kako bi sakrili plemićko poreklo pred otomanskim osvajačima. Turcima je, naime, bio cilj razbiti ostatke plemstva, radi lakšeg upravljanja. Pritisak na vlastelu bio je snažan i u težnji da se islamizira, razbije na manje grupe ili, kao potencijalna opasnost, konačno fizički uništi. Pod takvim pritiskom, kretali su se ka, za Turke, ekonomski slabije privlačnim krajevima Hercegovine. Od turske reči “mula”, tj. pisar, oni ih prozvaše Muline. Potomci Pisarevića su još neka bratstva u Klenku (Antovići, Baćovići, Orbovići i Đurkovići od kojih su Gligovići).

KRSNA SLAVA: Aćimovdan, Đurđevdan, Nikoljdan, Mitrovdan

______________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

LUČIĆI u Užicu su od Pinja Kujundžića sa Previša.

 

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (41)

Odgovorite

41 komentara

  1. Niko Lučić

    Članak pun grešaka.

  2. Ratko Lucic

    Netacan podatak je za Klenacka bratstva u Banjanima da slave Acimov dan i ostale slave koje ste naveli.Sva Klenacka bratstva slave sv.Jovana 20.januara a prisluzuju sv.Savu

    • Predrag Lucic

      Ja posedujem dve knjige o bratsvu Lucica koji vode poreklo iz Banjana ili kako je moj uvazeni bratstvenik Ratko Lucic napisao u komentarima.
      Moja zelja i volja je da se upoznam sa bratstvenicima i da razmenimo istorijske podatke vezane za bratstvo Lucica.

    • Predrag Lucic

      Ja sam Predrag Lucic i posedujem dve knjige o bratstvu Lucica. Podrzavam uvazenog bratstvenika Ratka kao i Ratkov komentar.
      Moja e mail adresa;
      [email protected]

      • Goran Lucic

        Pozdravljam Predraga Lucica i pitam gde mogu da se kupe te knjige koje poseduje.
        Inace ja sam od Lucica iz sela Miokovci kod Cacka. Otac Zivorad, deda Radoljub, pradeda Milan…
        Hvala i pozdrav.

      • Ljiljana

        Gde mogu da se kupe navedene knjige?
        Pozdrav i hvala na odgovoru.

  3. risto lučić

    Pozdrav svim Lučićima đe god bili ja sam Risto Lučić živim u Podgorici. Moj đed Risto, po kojem sam dobiom ime, se doselio u Podgoricu oko 1880 godine i od tada živimo u Podgorici. Po priči mog pokojnog oca Nikole đed je u Podgoricu došao iz okoline Nevesinja. Slava nam je Nikoljdan. To je sve što znam. Blagoje Lučić mi je pričao da su Lučići porijeklom iz Pive i obećao mi knjigu o tome, koju mi još nije dao. Moj mejl je [email protected]. Biću zahvalan svakome ko mi se javi sa nekim informacijama. Još jednom pozdrav svima i puno zdravlja.

    • mirjana lazovic

      Postovanje…
      Moj deda je meni ispricao da su moji Lucici dosli od Pive, zapravo iz Pluzina. Neke seobe su bile verovatno usled ratova. Njegov deda je dosao u selo Sljivovicu pored Zlatibora, mada ih je bilo koji su otisli za Hrvatsku ako se dobro secam mislim da je Pulu spominjao.

  4. Angelina

    Konačno sam otkrila porijeklo prezimena Pičeta. Ja sam 8 generacija Pičeta, djed se preselio u okolini Sarajeva i promijenio prezime u Ćebić. Nema koga nisam pitala odakle dalje ide prezime i rodoslov. Makar sam saznala za prezime Lučić. Slavimo Đurđevdan kako i piše u tekstu. Hvala autoru!