Poreklo prezimena Lojpur

22. februar 2012.

komentara: 23

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (23)

Odgovorite

23 komentara

  1. baja

    poreklo porodice Baćina

  2. Aleksandar Lojpur

    Moj otac Risto Lojpur rođen je 1924.g. u Hercegovini, grad Ljubuški. Moj deda Đorđe Lojpur je takođe rođen u Ljubuškom. Krsna slava je sv. Dimitrije. Na internetu sam video da postoji geografska tačka Lojpur u Hercegovni. The Latitude and Longitude of the point Lojpur is 43.4956 / 17.8278. Takođe, postoji i mesto Lojpur u Indiji, i jedan hindu pesnik iz srednjeg veka (to sam video na internetu pre par godima ali sada ne mogu da nađem).

  3. snjezana lojpur

    Deda Danilo Lojpur rodjen u Bijeloj kod Konjica,,otac Borislav Lojpur rodjen 1945 Rastani kod Mostara.Slavimo krsnu slavu Sv.Nikola.

    • Samo da jedno koleno dopunim moju sestru od strica koju ovim putem mnogo pozdravljam i volim. Ime naseg pradjeda tj.oca Danilova je Jovo,takodje iz Bjele gdje je i sahranjen

  4. Radojica

    Tražim Jovanku Lojpur. Zavrsila je masinski fakultet – odsek za vazduhoplovstvo 1978. godine. Molim bilo koga iz porodice Lojpur da mi javi na e-mail piki. [email protected]. Srdacan pozdrav

  5. jovica

    ja sam jovankin brat od strica.jovanka je umrla pre 14 god u kanadi.
    pozdrav jova lojpur

  6. Vojislav Ananić

    LOJPUR (p), u Staroj Gabeli i Dračevu (Čapljina). U ova mjesta došli su iz Kolojanja u Donjem Hrasnu (59:263.264). Ima ih u Tasovčićima kod Čapljine. Spiljanima (Konjic) i u Mostaru. Prezime je sastavljeno od riječi loj + pur. Loj je, kao što je poznalo, vrsta životinjske masti, a riječ pur je nastala od glagola puriti – pržiti, peći. Prezime je moglo nastati i od nadimka, jer “lojpur je čovjek koji topi loj.”

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Darko

      Prvo želim da pozdravim sve rođake!
      Ovo je dobar izvor. Svi Lojpuri potiču iz Gabele. Svi su hrišćani, izvorno pravoslavne vjere. Slave Svetog Nikolu. Moguće da su došli iz Kolojanja koji je poznat po najznačajnijoj ilirskoj gradini u donjoj Neretvi i dominantna tvrđava iz bronzanog i gvozdenog doba. Iz gabele su za vreme turaka išli dominantno prema sjeveru, u manjoj mjeri prema zapadu i jugu.
      Na jug je otišao jedan koji je prešao u katoličanstvo jer nije htio ili mogao da plati visoke troškove za krštenje dijeteta koje su nametli Fanariotske (Grčke) vladike u mostaru. Franjevci su završili posao besplatno i od te jedne porodice su svi Lojpuri katolici u Metkoviću, Dubrovniku, Splitu i šire.
      Lojpura je bilo i u Ljubuškom u zapadnoj Hercegovini i postradali su od strane ustaša i završili po jamama oko Međugorja ili su izbjegli prema Srbiji. Tasovčići je još jedno mjesto nastanjeno Lojpurima.
      Lojpuri iz Gabele su došli prije više od 300 godina i u Ravne (južni obronci Prenja sjeverno od Mostara odakle potičem i ja. Dio tih porodica je prešao u Bijelu (Mostarsku) i Grabovčiće (južni obronci Prenja). Jedan dio je prešao i u Džepe (Južni obronci Bjelašnice) kod Konjica. Kasnije su se se nastanjivali u Mostaru i okolini ali i u Sarajevu. U toku i nakon najnovijeg rata su se raselili kao i većina pravoslavnog življa sa teritorije koja je pripala Federaciji Bosne i Hercegovine. Manji dio se vratio i živi mirno u Gabeli i u okolini Mostara. Dobar dio naselja Lojpura je uništen i ostali su samo grobovi koji podjećaju da su tu živjeli. Nažalost i Lojpuri su prošli ka o i većina starih stanovnika Hercegvine (Huma) svih vjera, napustili su zemlju svoga nastanka i otišli za boljim i sigurnijim životom.

      Bacite pogled po kršu I polju,
      Svuda su groblja vaših pradjedova.

      Za ovu zemlju oni bjehu divi,
      Uzori svijetli što je branit znaše

      Aleksa Šantić (odlomak OSTAJTE OVDJE)

  7. SrbinHercegovac

    Moja majka se preziva dijevojacko Lojpur ,njeni su iz Gabele Hercegovina,kasnije Bijelo Polje kod Mostara. Slava Sv. NIKOLA.

  8. Mario

    Danas sam planinario, i na obroncima Prenja naidjem na staro groblje. Samo 5 grobova. Svi su Lojpur.

  9. Zeljko lojpur

    Ja sam poreklom iz Gabele, Hercegovina od oca Drage i majke Savete rodjene Vulic.Vec 25 godina zivim u Kanadi Slavimo slavu Svetog Nikola.

  10. Predrag Bekan

    Zdravo Zeljko,ja sam iz Tasovcica,moj otac Tripko Bekan i tvoj otac Drago su drugi rodjaci i to preko moje babe LJube,koja je od porodice Draško iz Tasovčića,veliki pozdrav iz Trebinja za Željka Lojpura od porodice Bekan.