Порекло презимена Лојпур

22. фебруар 2012.

коментара: 23

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (23)

Одговорите

23 коментара

  1. Александар Лојпур

    Мој отац Ристо Лојпур рођен је 1924.г. у Херцеговини, град Љубушки. Мој деда Ђорђе Лојпур је такође рођен у Љубушком. Крсна слава је св. Димитрије. На интернету сам видео да постоји географска тачка Лојпур у Херцеговни. The Latitude and Longitude of the point Lojpur is 43.4956 / 17.8278. Такође, постоји и место Лојпур у Индији, и један хинду песник из средњег века (то сам видео на интернету пре пар годима али сада не могу да нађем).

  2. snjezana lojpur

    Deda Danilo Lojpur rodjen u Bijeloj kod Konjica,,otac Borislav Lojpur rodjen 1945 Rastani kod Mostara.Slavimo krsnu slavu Sv.Nikola.

  3. Radojica

    Tražim Jovanku Lojpur. Zavrsila je masinski fakultet – odsek za vazduhoplovstvo 1978. godine. Molim bilo koga iz porodice Lojpur da mi javi na e-mail piki. [email protected]. Srdacan pozdrav

  4. jovica

    ja sam jovankin brat od strica.jovanka je umrla pre 14 god u kanadi.
    pozdrav jova lojpur

  5. Војислав Ананић

    ЛОЈПУР (п), у Старој Габели и Драчеву (Чапљина). У ова мјеста дошли су из Колојања у Доњем Храсну (59:263.264). Има их у Тасовчићима код Чапљине. Спиљанима (Коњиц) и у Мостару. Презиме је састављено од ријечи лој + пур. Лој је, као што је познало, врста животињске масти, а ријеч пур је настала од глагола пурити – пржити, пећи. Презиме је могло настати и од надимка, јер “лојпур је човјек који топи лој.”

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Darko

      Прво желим да поздравим све рођаке!
      Ово је добар извор. Сви Лојпури потичу из Габеле. Сви су хришћани, изворно православне вјере. Славе Светог Николу. Могуће да су дошли из Колојања који је познат по најзначајнијој илирској градини у доњој Неретви и доминантна тврђава из бронзаног и гвозденог доба. Из габеле су за време турака ишли доминантно према сјеверу, у манјој мјери према западу и југу.
      На југ је отишао један који је прешао у католичанство јер није хтио или могао да плати високе трошкове за крштење дијетета које су наметли Фанариотске (Грчке) владике у мостару. Фрањевци су завршили посао бесплатно и од те једне породице су сви Лојпури католици у Метковићу, Дубровнику, Сплиту и шире.
      Лојпура је било и у Љубушком у западној Херцеговини и пострадали су од стране усташа и завршили по јамама око Међугорја или су избјегли према Србији. Тасовчићи је још једно мјесто настањено Лојпурима.
      Лојпури из Габеле су дошли прије више од 300 година и у Равне (јужни обронци Прења сјеверно од Мостара одакле потичем и ја. Дио тих породица је прешао у Бијелу (Мостарску) и Грабовчиће (јужни обронци Прења). Један дио је прешао и у Џепе (Јужни обронци Бјелашнице) код Коњица. Касније су се се настањивали у Мостару и околини али и у Сарајеву. У току и након најновијег рата су се раселили као и већина православног живља са територије која је припала Федерацији Босне и Херцеговине. Maњи дио се вратио и живи мирно у Габели и у околини Мостара. Добар дио насеља Лојпура је уништен и остали су само гробови који подјећају да су ту живјели. Нажалост и Лојпури су прошли ка о и већина старих становника Херцегвине (Хума) свих вјера, напустили су земљу свога настанка и отишли за бољим и сигурнијим животом.

      Баците поглед по кршу И пољу,
      Свуда су гробља ваших прадједова.

      За ову земљу они бјеху диви,
      Узори свијетли што је бранит знаше

      Алекса Шантић (одломак ОСТАЈТЕ ОВДЈЕ)

  6. SrbinHercegovac

    Moja majka se preziva dijevojacko Lojpur ,njeni su iz Gabele Hercegovina,kasnije Bijelo Polje kod Mostara. Slava Sv. NIKOLA.

  7. Mario

    Danas sam planinario, i na obroncima Prenja naidjem na staro groblje. Samo 5 grobova. Svi su Lojpur.

  8. Zeljko lojpur

    Ja sam poreklom iz Gabele, Hercegovina od oca Drage i majke Savete rodjene Vulic.Vec 25 godina zivim u Kanadi Slavimo slavu Svetog Nikola.

  9. Predrag Bekan

    Zdravo Zeljko,ja sam iz Tasovcica,moj otac Tripko Bekan i tvoj otac Drago su drugi rodjaci i to preko moje babe LJube,koja je od porodice Draško iz Tasovčića,veliki pozdrav iz Trebinja za Željka Lojpura od porodice Bekan.