Порекло презимена Личина Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Личина

Порекло презимена Личина

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (31)

 • Mira Licina-Jovanovic

  O prezimenu neznam bas puno,nadala sam se da vi znate vise ali sam ga nasla u popisu Like i krbave iz 1712.g. u Raduču Lika sto je vrlo blizu mjesta(Kik) gdje je živio i rođen moj otac a koje je do 91.g. imalo oko stotinjak stanovnika i skoro svi su se prezivali Ličina.
  Krsna slava sela je Sv.Petka i u Kiku je postojala njena crkva koja je preseljena iz Raduča poslije 1712.g. a srušena u II.svjetskom ratu i nije obnovljena
  Neke price kažu da su 4 brata dosli iz Crne gore noseni ratnim dogadjanjima i to se svakako dogodilo prije 1712.g.
  Ličina ima i u Crnoj gori kao i BiH
  Takodjer znam da ima dosta Ličina u Turskoj i muslimanske vjeroispovjesti sto ne cudi znajuci za Tursku prevlast na ovim prostorima.
  Pitanje je sada dali je to tursko ili Licko prezime ili…..
  Bila bih Vam zahvalna za svaku informaciju
  srdacan pozdrav

  Одговори
  • Igor Momčila Ličina

   Jedino što znam , da smo doselili iz Crne Gore i da mi je deda Stevan pobegao iz Kika 1941

   Одговори
  • Meho licina

   Mira licina jovanovic….na pitanje dalije tursko ili licko.moguvam reci da je arapsko-kazahstanako,odakle i poticemo..zasto baa arapsko,,na arapskom licina znaci konopac ispleten od kore drveta,

   Одговори
  • Sefko

   Postovanje gospdjo Miro,
   Ja sam Licina iz Crne Gore, zivim i radim U Svajcarskoj, a dosta znam o nasem zajednickom prezimenu Licina. Potvrdite mi da ste ovo procitali pa cu vam druge prilike dostaviti dosta podataka o Licinama.
   Licina ima najvise u CG, a ima ih i u Makedoniji, BiH, SRB.HR, Turskoj.
   Samo u Turskoj ima 1500 porodica Licina.
   Pozdrav iz Svajcarske mojoj rodjaki.
   Sefko Licina

   Одговори
 • Fehim Ličina

  Ja sam iz Crne Gore, opština Petnjica (doskora Berane). Istražujem porijeklo Ličina i radio sam 5 DNK analiza porijekla Liina i ustanovio put kretanja mojih predaka. Ono što neznam je da li imamo ikakve veze sa Ličinama pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti a to bih mogao znati kada bi se i za ove vjeroispovijesti uradila DNK analiza.Ukoliko bi neko htio da uradi DNK analizu neka me kontaktira na email [email protected]. dao bih mu detaljna upustva kako to da uradi. Tako bismo saznali odakle i ostale Ličine vode porijeklo. Uskoro dajem na štampanje knjigu GENETSKO PORIJEKLO BRATSTVA LIČINA rađene na osnovu DNK analize.Prošle godine štampana je knjiga MONOGRAFIJA BRATSTVA LIČINA.

  Одговори
 • Goran

  Licine iz Bihora i Korita kod Bjelog polja poticu iz plemena Kuci.Oni su od bratstva Kostrovica koji su od Kuca Mrnjavcica,selo Ubli.Prezime Licina je nadimak po starom hercegovackom izrazu licinar u znacenju neobuzdan problematican decko obesenjak i spadalo.Valjda neki mladi Kostrovic ovako prozvan od komsija u Korita pa njegovim sinovima taj nadimak ostao kao prezime.Izraz Licinar je vrlo cest u Dalmaciji u znacenju mangup baraba zafrkant.Ovo prezime nema veze sa podrucjem napr Lika il Bosna itd.

  Одговори
 • Goran

  Mislim da su svi licine i oni iz Like i ovi iz Korita tj Petnjice od istih Kostrovica Mrnjavcica.Moguce polovina bratstva Licine u velikoj seobi srba pod Arsenijem Carnojevicem otisli u Dalmaciju i liku,a polovina bratsva Licina ostali u Bihoru posle primili muhamedanstvo.Mnoge familije iz Stare Srbije Sandzaka i Crne gore kao Licine iz Petnjice delile su se u dve grupe pa jedni odlazili u seobi na zapad i na sever u Austriju,a drugi ostajali u zavicaju pod turcima.Odatle isto prezime i u lici il Zadru i u Sjenici il Bjelo polje.Uvek su se bratstva delila i razilazila al cuvali ime jer su isli sa logikom samo da neko prezivi i ime opstane pa gde god i sta kome Bog da u novim zemljama il u pradedovini.

  Одговори
 • Alen

  Alen Ličina

  Rođen sam u Radmancima (Crna Gora)
  Čitajući raznu literaturu ,a ponajviše svetsku ,došao sam do podatka da Ličine vode porijeklo od Plemena Daka(od jednog njegovog dijela).

  PREZIME JE STARO skoro2000god.

  LIČINE SU IZUZETNO PRAVEDNI LJUDI.ZBOG TOGA SU MNOGO STRADALI KROZ ISTORIJU.
  TA VJEČITA BORBA ZA PRAVDOM (kao jednom od najboljih i najljepših ljudskih osobina)UČINILA JE LIČINE
  JAKO PONOSNIM LJUDIMA.
  BEZ OBZIRA NA RELIGIJU LIČINE SU JEDNO PLEME(VEĆINA LIČINA)

  PRAVE LIČINE SU UVIJEK BILE IZNAD RELIGIOZNIH PODJELA .
  ZATO SE I PREZIME SAČUVALO.
  LIJEP POZDRAV I SELAM ZA SVE LIČINE

  Одговори
 • milan licina

  Pomoze Bog braco Licine,ja sam Milan Licina,iz Novog Sada,Nase prezime potice iz stare Srbije,a sa juga smo smo se zbog azijata podelili u 2 vere ,i pomerili ka severu .Nasi rodjaci iz postojbine su uzeli islam a mi zadrzasmo nasu veru,zbog mogucnosti pomaganja jednih drugima u nevolji.Poticemo iz sire Raske oblasti,pored plemena Vasojevica. Pozdrav plemenu mangupa sa svih strana.

  Одговори
 • milan licina

  Nismo mi menjali prezime,samo se deo naseg plemena drugacije prilagodio Turcima, i to ne osudjujem,jer do pre 15.,16.,kolena u Raskoj oblasti kao delu ,i postojbini srpske drzave,ziveli su iskljucivo etnicki srbi pravoslavne vere.Dolaskom muhamedanaca stvari se donekle menjaju,ali prezime ne,osim u par varijacija tipa Licinic,Licinovic,Licinar…tako da smo svi mi na neki nacin povezani,samo sto smo nakon kosovske bitke pridobili i Licine Muhamedove vere,te su Licine sa severa i zapada vecinski hriscani,a Licine sa jugozapada,Raske i Crne Gore, vecinski islamske vere. Milan Dusana LIcina

  Одговори
  • Alen

   Hallo Milane
   Mi smo Ličine ogromno pleme.Postojali smo kao prezime I prije Hristanizacije Slovena (koja će se desiti u 9v.),naravno i mnogo prije dolaska Turaka (14v).
   Izvorno Ličina znači pravedan.A kako je Pravda iznad religije,tako su
   I Ličine iznad religije.NARAVNO TO SU IZVORNE ,TRADICIONALNE VRIJEDNOSTI LIČINA..NA TO SU LIČINE JAKO PONOSNE I ZATO JE CILJ BIO sačuvati Prezime -NE MIJENJATI GA. .
   A to što neko vjeruje u Allaha ,a neko u Boga ,to je sve jedno.
   Brat je mio koje vjere bio.
   Selam i Pozdrav

   Одговори
 • Goran

  Vase prezime je tipicno nadimacko prezime po narodnom izrazu koj su dobili naki Kostrovici u selu Korita.Price o Vasem plemenu licine od pre dve hiljade god.su obicna glupost I bajka.U Koritima su stanovali I Morlaci Iz Dalmacije izbegli jos u 17veku odande pa tako prozvali neke svoje komsije licinari,obesenjaci.Na prostoru Bihora I Korita sigurno nisu ziveli rodovi Stari par iljada god.pa su jos I danas tu please jos s istim prezimenom.😀😁😁😂

  Одговори
 • Arkin

  Fehim Ličina je napisao knjigu genetsko porijeklo Ličina bazirana na DNK analizama to jest naučno istrazivanje porijekla Ličina i nasa haplogrup je R1B -M269 podgrupa cts 9219 to jest mi smo Ilirizovani Kelti marker cts 9219 je nastao u okolini skadarskog jezera nismo srodni sa Kučima oni su haplogrup E-V13 .Moguće da je prezime Ličina nastalo od riječi Likeni ili Liqini na ilirskom jeziku znači jezero.Imate gore adresu od Fehima Ličine ako zelite da uradite dnk analizu a morete i vi sami uradit test bilo bi lijepo da znamo dali su Ličine srodni ne ovisno koje su religije .U ime nasih predaka duzni smo medjusobnom postivanju i medjusobnom uvazivanju bez obzira na vjeroispovijest .Pozdrav ,Selam Ličine

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Mnogo ti hvala što si nas upoznao sa svojim Ličinama, kao i saznanjima da su tvoje Ličine haplogrupa R1b. Dobro bi bilo da se uključiš u diskusije u našem forumu. Kako bi se moglo doći do ove knjige, čiji je autor Fehim Ličina?

  Одговори
 • Meho licina

  Mas selam rodjacima ma koje religije bio..ne osudjujmo jedni druge zbog nasledja nasih predaka..kroz svijet se mnogo toga desavalo pa tako i u nasem bratstvu..sama rijec ili prezime koje nosimo kao DNK pepoznavanje,potice od arapske rijeci konopac ..tacno je dokazano odakle poticemo,uz naucne dokaze..stime se zahvaljujem na napornom radu i trudu magistru Fehmu Licini..mas.selam…

  Одговори
 • Bojan

  Ja sam Ličina,živim u Subotici.Kome da verujem od vas Ličina sada?Izgleda da će se morati raditi DNK test,i da spojimo naše pleme koje se raselilo

  Одговори
 • Goran

  Gosp.Bojane,najverovatnije poticete od bratstva licina Iz Dalmacije,Koji su ranije ziveli u Koritima.Nekad see to mesto zvalo Pecar Selo.Na mesto tih Licina Koji su otisli daleko na zapad doslo je bratstvo sa juga,po njihovoj navedenoj haplogrupi verovatno Iz plemena Grude ili Hoti.Mada R1b imaju I u Kucima.Vi svakako nemate nikakve veze sa ovim bratstvom licine Koji su se kasnije naselili na mesto gde su Vasi preci nekad ziveli.Zna see ko se odakle naseljavao na prostor Korita,lazovici,Dragutinovici,Osmanbegovo selo.Genetska mapa koju je napravio gos.Vukicevic jasno pokazuje jako prisustvo R1a I R1b na prostoru ispod Zilindara,posle 18veka.Ali su prve licine davno pre odatle otisle u Dalmaciju.A ovi sad u selu Korita slobodno nek pisu bajke I legende o sebi I odakle su.Nije zabranjeno.Veoma mnogo Srpskih porodica Pravoslavaca je zivelo izmedju Bjelog polja I Pestera,Koje su Turci odatle oterali na zapad.

  Одговори
 • Стефан Личина

  Фасцинантно колика гомила глупости је овдје изречена. Презиме Личина потиче од ријечи „лика“ која означава танак кончаст слој испод коре дрвета (Српски дијалектолошки зборник бр. 58).

  Липар – липина – Личина. Никаква турска или арапска ријеч. На арапском се уже каже хабл (حبل), а на турском халат (основа и у турском је арапска – што се види).

  Што значи да су Личине могле живјети само негдје гдје има липових шума. (У Лици их има на претек.)

  Стоји чак и примјер: „Кора од липе има ону лику, кад липа подмезгра, од млађи липара огули се кора и са ње се скида она лика, а од ње се правили и конопци и тај се конопац звао личина, да се веже сено, краве око рогова. Лоза се везивала ликом, од липове коре, огули се с нутарње стране.“

  У нашим крајевима се и дан данас за штрик на којем се суши веш каже личина.

  Моје Личине се у из околино Грачаца, али смо у околину Бања Луке дошли прије 210 година, након анексије Босне и Херцеговине. И крсна слава нам је свети отац Никола.

  Одговори
 • Bojan

  Baba i deda mi potiču iz Korduna u Hrvatskoj,Srbi Pravoslavci su.Pa su se naselili ovde u Bačkoj.A pre toga ne znam odakle dolaze.

  Одговори
 • Jasmina

  Koliko ja znam iz price mojih starih koji su doselili s Korduna 50-tih godina, prezime je nastalo tako što je izvesni Meko radio sa korom lipe, pravio je nešto od pruća ne znam tačno šta i tamo se to zvalo ličina pa je po tome dobio nadimak i ostalo je prezime. Slavimo slavu sv. Luka.

  Одговори
 • Igor

  Slava nam je Sveti Luka 31 oktobar poreklo vodimo iz Crne gore..ćerka Cara Stefana Dušana Silnoga koja je skrivana od javnosti kad je prebegla u Crnu goru se udala za jednoga Ličinu..

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top