Порекло презимена Личина

22. фебруар 2012.

коментара: 39

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (39)

Одговорите

39 коментара

  1. Mira Licina-Jovanovic

    O prezimenu neznam bas puno,nadala sam se da vi znate vise ali sam ga nasla u popisu Like i krbave iz 1712.g. u Raduču Lika sto je vrlo blizu mjesta(Kik) gdje je živio i rođen moj otac a koje je do 91.g. imalo oko stotinjak stanovnika i skoro svi su se prezivali Ličina.
    Krsna slava sela je Sv.Petka i u Kiku je postojala njena crkva koja je preseljena iz Raduča poslije 1712.g. a srušena u II.svjetskom ratu i nije obnovljena
    Neke price kažu da su 4 brata dosli iz Crne gore noseni ratnim dogadjanjima i to se svakako dogodilo prije 1712.g.
    Ličina ima i u Crnoj gori kao i BiH
    Takodjer znam da ima dosta Ličina u Turskoj i muslimanske vjeroispovjesti sto ne cudi znajuci za Tursku prevlast na ovim prostorima.
    Pitanje je sada dali je to tursko ili Licko prezime ili…..
    Bila bih Vam zahvalna za svaku informaciju
    srdacan pozdrav

    • Igor Momčila Ličina

      Jedino što znam , da smo doselili iz Crne Gore i da mi je deda Stevan pobegao iz Kika 1941

    • Meho licina

      Mira licina jovanovic….na pitanje dalije tursko ili licko.moguvam reci da je arapsko-kazahstanako,odakle i poticemo..zasto baa arapsko,,na arapskom licina znaci konopac ispleten od kore drveta,

    • Sefko

      Postovanje gospdjo Miro,
      Ja sam Licina iz Crne Gore, zivim i radim U Svajcarskoj, a dosta znam o nasem zajednickom prezimenu Licina. Potvrdite mi da ste ovo procitali pa cu vam druge prilike dostaviti dosta podataka o Licinama.
      Licina ima najvise u CG, a ima ih i u Makedoniji, BiH, SRB.HR, Turskoj.
      Samo u Turskoj ima 1500 porodica Licina.
      Pozdrav iz Svajcarske mojoj rodjaki.
      Sefko Licina

  2. Fehim Ličina

    Ja sam iz Crne Gore, opština Petnjica (doskora Berane). Istražujem porijeklo Ličina i radio sam 5 DNK analiza porijekla Liina i ustanovio put kretanja mojih predaka. Ono što neznam je da li imamo ikakve veze sa Ličinama pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti a to bih mogao znati kada bi se i za ove vjeroispovijesti uradila DNK analiza.Ukoliko bi neko htio da uradi DNK analizu neka me kontaktira na email [email protected]. dao bih mu detaljna upustva kako to da uradi. Tako bismo saznali odakle i ostale Ličine vode porijeklo. Uskoro dajem na štampanje knjigu GENETSKO PORIJEKLO BRATSTVA LIČINA rađene na osnovu DNK analize.Prošle godine štampana je knjiga MONOGRAFIJA BRATSTVA LIČINA.

  3. Goran

    Licine iz Bihora i Korita kod Bjelog polja poticu iz plemena Kuci.Oni su od bratstva Kostrovica koji su od Kuca Mrnjavcica,selo Ubli.Prezime Licina je nadimak po starom hercegovackom izrazu licinar u znacenju neobuzdan problematican decko obesenjak i spadalo.Valjda neki mladi Kostrovic ovako prozvan od komsija u Korita pa njegovim sinovima taj nadimak ostao kao prezime.Izraz Licinar je vrlo cest u Dalmaciji u znacenju mangup baraba zafrkant.Ovo prezime nema veze sa podrucjem napr Lika il Bosna itd.

  4. Goran

    Mislim da su svi licine i oni iz Like i ovi iz Korita tj Petnjice od istih Kostrovica Mrnjavcica.Moguce polovina bratstva Licine u velikoj seobi srba pod Arsenijem Carnojevicem otisli u Dalmaciju i liku,a polovina bratsva Licina ostali u Bihoru posle primili muhamedanstvo.Mnoge familije iz Stare Srbije Sandzaka i Crne gore kao Licine iz Petnjice delile su se u dve grupe pa jedni odlazili u seobi na zapad i na sever u Austriju,a drugi ostajali u zavicaju pod turcima.Odatle isto prezime i u lici il Zadru i u Sjenici il Bjelo polje.Uvek su se bratstva delila i razilazila al cuvali ime jer su isli sa logikom samo da neko prezivi i ime opstane pa gde god i sta kome Bog da u novim zemljama il u pradedovini.

  5. Alen Ličina

    Rođen sam u Radmancima (Crna Gora)
    Čitajući raznu literaturu ,a ponajviše svetsku ,došao sam do podatka da Ličine vode porijeklo od Plemena Daka(od jednog njegovog dijela).

    PREZIME JE STARO skoro2000god.

    LIČINE SU IZUZETNO PRAVEDNI LJUDI.ZBOG TOGA SU MNOGO STRADALI KROZ ISTORIJU.
    TA VJEČITA BORBA ZA PRAVDOM (kao jednom od najboljih i najljepših ljudskih osobina)UČINILA JE LIČINE
    JAKO PONOSNIM LJUDIMA.
    BEZ OBZIRA NA RELIGIJU LIČINE SU JEDNO PLEME(VEĆINA LIČINA)

    PRAVE LIČINE SU UVIJEK BILE IZNAD RELIGIOZNIH PODJELA .
    ZATO SE I PREZIME SAČUVALO.
    LIJEP POZDRAV I SELAM ZA SVE LIČINE

  6. milan licina

    Pomoze Bog braco Licine,ja sam Milan Licina,iz Novog Sada,Nase prezime potice iz stare Srbije,a sa juga smo smo se zbog azijata podelili u 2 vere ,i pomerili ka severu .Nasi rodjaci iz postojbine su uzeli islam a mi zadrzasmo nasu veru,zbog mogucnosti pomaganja jednih drugima u nevolji.Poticemo iz sire Raske oblasti,pored plemena Vasojevica. Pozdrav plemenu mangupa sa svih strana.

  7. milan licina

    Nismo mi menjali prezime,samo se deo naseg plemena drugacije prilagodio Turcima, i to ne osudjujem,jer do pre 15.,16.,kolena u Raskoj oblasti kao delu ,i postojbini srpske drzave,ziveli su iskljucivo etnicki srbi pravoslavne vere.Dolaskom muhamedanaca stvari se donekle menjaju,ali prezime ne,osim u par varijacija tipa Licinic,Licinovic,Licinar…tako da smo svi mi na neki nacin povezani,samo sto smo nakon kosovske bitke pridobili i Licine Muhamedove vere,te su Licine sa severa i zapada vecinski hriscani,a Licine sa jugozapada,Raske i Crne Gore, vecinski islamske vere. Milan Dusana LIcina

    • Hallo Milane
      Mi smo Ličine ogromno pleme.Postojali smo kao prezime I prije Hristanizacije Slovena (koja će se desiti u 9v.),naravno i mnogo prije dolaska Turaka (14v).
      Izvorno Ličina znači pravedan.A kako je Pravda iznad religije,tako su
      I Ličine iznad religije.NARAVNO TO SU IZVORNE ,TRADICIONALNE VRIJEDNOSTI LIČINA..NA TO SU LIČINE JAKO PONOSNE I ZATO JE CILJ BIO sačuvati Prezime -NE MIJENJATI GA. .
      A to što neko vjeruje u Allaha ,a neko u Boga ,to je sve jedno.
      Brat je mio koje vjere bio.
      Selam i Pozdrav

  8. Goran

    Vase prezime je tipicno nadimacko prezime po narodnom izrazu koj su dobili naki Kostrovici u selu Korita.Price o Vasem plemenu licine od pre dve hiljade god.su obicna glupost I bajka.U Koritima su stanovali I Morlaci Iz Dalmacije izbegli jos u 17veku odande pa tako prozvali neke svoje komsije licinari,obesenjaci.Na prostoru Bihora I Korita sigurno nisu ziveli rodovi Stari par iljada god.pa su jos I danas tu please jos s istim prezimenom.😀😁😁😂

  9. Arkin

    Fehim Ličina je napisao knjigu genetsko porijeklo Ličina bazirana na DNK analizama to jest naučno istrazivanje porijekla Ličina i nasa haplogrup je R1B -M269 podgrupa cts 9219 to jest mi smo Ilirizovani Kelti marker cts 9219 je nastao u okolini skadarskog jezera nismo srodni sa Kučima oni su haplogrup E-V13 .Moguće da je prezime Ličina nastalo od riječi Likeni ili Liqini na ilirskom jeziku znači jezero.Imate gore adresu od Fehima Ličine ako zelite da uradite dnk analizu a morete i vi sami uradit test bilo bi lijepo da znamo dali su Ličine srodni ne ovisno koje su religije .U ime nasih predaka duzni smo medjusobnom postivanju i medjusobnom uvazivanju bez obzira na vjeroispovijest .Pozdrav ,Selam Ličine

  10. Милорад Богдановић

    Mnogo ti hvala što si nas upoznao sa svojim Ličinama, kao i saznanjima da su tvoje Ličine haplogrupa R1b. Dobro bi bilo da se uključiš u diskusije u našem forumu. Kako bi se moglo doći do ove knjige, čiji je autor Fehim Ličina?