Latinčić

22. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. olga latinčić

    Po pričanju stručnjaka za dubrovačku istorijsku građu, Dubrovčani su svoje sitne trgovce na strani nazivali latinčići – mali Latini.
    Krsna slava moje porodice je Mitrovdan.
    Poreklo po svekru je od Banja Luke.

  2. Milorad Bogdanović

    Olga, tako je , ali za vrijeme Dušanovog carstva u mnogim poveljana, dubrovčani se podrugljivo spominju kao Vlasi , što će kasnije pokatoličeni Srbi nazivati pravoslavnu braću. Ali, ovo nije mjesto za takve rasprave.

    U ŠEMATIZMU dabrobosanskom za 1882 godinu kao i u knjizi Đorđa Janjatovića PREZIMENA SRBA U BOSNI (sve su dostupne i na našem portalu), prezime LATINČIĆ koji slave Mitrovdan spominju se (1882) u parohiji Martinac (Prnjavor). Ovo prezime još slavi Đurđevdan u parohijama Banjaluka, Mahovljani, Piskavca; Gradina (Prijedor); Kukulje i Gradiška, a Pantelindan u parohiji Dragelji takođe kod Gradiške.
    Svako dobro.

  3. Nenad

    Deda je bio iz Kobatovaca, siroče. Mihailo Latinčić, kasnije kovač u S.Vakufu kod Aleksandrovca, od njega mi je otac Ratko. Slavimo Sv.Đorđa. Po mome saznanju, familija Latincini iz Venecije trgovaše sa Dubrovnikom… kasnije Latinčići, pravoslavci. Ako neko zna više, unapred se zahvaljujem na dopuni saznanja o poreklu.