Латинчић

22. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. олга латинчић

    По причању стручњака за дубровачку историјску грађу, Дубровчани су своје ситне трговце на страни називали латинчићи – мали Латини.
    Крсна слава моје породице је Митровдан.
    Порекло по свекру је од Бања Луке.

  2. Милорад Богдановић

    Олга, тако је , али за вријеме Душановог царства у многим повељана, дубровчани се подругљиво спомињу као Власи , што ће касније покатоличени Срби називати православну браћу. Али, ово није мјесто за такве расправе.

    У ШЕМАТИЗМУ дабробосанском за 1882 годину као и у књизи Ђорђа Јањатовића ПРЕЗИМЕНА СРБА У БОСНИ (све су доступне и на нашем порталу), презиме ЛАТИНЧИЋ који славе Митровдан спомињу се (1882) у парохији Мартинац (Прњавор). Ово презиме још слави Ђурђевдан у парохијама Бањалука, Маховљани, Пискавца; Градина (Приједор); Кукуље и Градишка, а Пантелиндан у парохији Драгељи такође код Градишке.
    Свако добро.

  3. Ненад

    Деда је био из Кобатоваца, сироче. Михаило Латинчић, касније ковач у С.Вакуфу код Александровца, од њега ми је отац Ратко. Славимо Св.Ђорђа. По моме сазнању, фамилија Латинцини из Венеције трговаше са Дубровником… касније Латинчићи, православци. Ако неко зна више, унапред се захваљујем на допуни сазнања о пореклу.