Labalo

22. februar 2012.

komentara: 5

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Vojislav Ananić

    LABALO (p), u Gornjem Selu (Nevesinje). Labali su starinom Bjelice iz Crne Gore. U Gornje Selo su došli iz Gacka. Ima ih u Zvijerini (Bileća) i u Mostaru. Slave Jovanjdan (59:221).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Prezime Labalo, selo Lukavac, Nevesinje, Hercegovina, slavimo Jovanjdan. Prema rodoslovu i porodicnom usmenom predanju, Labali vode poreklo od Bjelica, a u daljoj proslosti od Orlovica. U periodu seoba nakon oslobodjenja od Turaka, konkretno nasi Labali ( braća Ilija i zena mu Cveta, Nikola i zena mu Raduša i najmladji brat Krsto ) krenuli su iz Lukavca za Srbiju, te oko 1899.godine stižu u Toplicu, gde su se nastanili u selo Debeli Lug kod Žitoradje. Labali su jos u Lukavcu bili komsije sa Radovanovicima te su i tada zajedno sa delom Radovanovica migrirali u Srbiju i ponovo postali komsije ( kuca do kuce ) ali ovoga puta u Debelom Lugu. Veliki deo i jedne i druge famije ostaje u Hercegovini. Ilija Labalo ( moj čukundeda ) je sa zenom Cvetom izrodio osmoro dece. Prema podacima i crkvenim knjigama, prezivelo je troje od kojih je samo njihovo osmo dete Nenad Labalo moj pradeda – rodjen 1899. u Prokuplju u Srbiji. Nenad Labalo je jedini od svih Labala i u Hercegovini i Srbiji promenio prezime u Savić ( navodno po dedi Savu koji je umro u Lukavcu ), te su na taj nacin njegovi sinovi Vidak, Živojin i Branislav ( moj deda ), nosioci prezimena Savic. Da ne dodje do zabune, dakle mi nismo ni u kakvom srodstvu sa bilo kojim drugim Savicima vec samo sa Labalima. Labala ima i u Beogradu ( Zemunu ), Nisu, Senti, Americi i Austaliji itd… Danas u Lukavcu Labala vise nema.

    • Milica Labalo

      Jedna ispravka gornjeg izlaganja o Labalima – Ilija Labalo i brat mu Gligor su presli za Srbiju. A bratanci su Nikola i Krsto.
      Prema porodičnom predanju otac Ilije i Gligora se zvao Savo.

  3. Nikola Laketa

    Iz porodice LABALO iz sela Lukavca kod Nevesinja vodi porijeklo gospodin MIHAJLO LABALO
    veliki dobrotvor i humanista koji je velika novčana sredstva uložio u podizanje savremene
    bolnice u Nevesinju.

    • Milica

      Mihajlo Labalo je odlikovan najvećim ordenom SPC – ordenom Svetog Save prvog stepena, a dobitnik je plakete grada Nevesinja.