Лабало

22. фебруар 2012.

коментара: 5

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Војислав Ананић

    ЛАБАЛО (п), у Горњем Селу (Невесиње). Лабали су старином Бјелице из Црне Горе. У Горње Село су дошли из Гацка. Има их у Звијерини (Билећа) и у Мостару. Славе Јовањдан (59:221).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Prezime Labalo, selo Lukavac, Nevesinje, Hercegovina, slavimo Jovanjdan. Prema rodoslovu i porodicnom usmenom predanju, Labali vode poreklo od Bjelica, a u daljoj proslosti od Orlovica. U periodu seoba nakon oslobodjenja od Turaka, konkretno nasi Labali ( braća Ilija i zena mu Cveta, Nikola i zena mu Raduša i najmladji brat Krsto ) krenuli su iz Lukavca za Srbiju, te oko 1899.godine stižu u Toplicu, gde su se nastanili u selo Debeli Lug kod Žitoradje. Labali su jos u Lukavcu bili komsije sa Radovanovicima te su i tada zajedno sa delom Radovanovica migrirali u Srbiju i ponovo postali komsije ( kuca do kuce ) ali ovoga puta u Debelom Lugu. Veliki deo i jedne i druge famije ostaje u Hercegovini. Ilija Labalo ( moj čukundeda ) je sa zenom Cvetom izrodio osmoro dece. Prema podacima i crkvenim knjigama, prezivelo je troje od kojih je samo njihovo osmo dete Nenad Labalo moj pradeda – rodjen 1899. u Prokuplju u Srbiji. Nenad Labalo je jedini od svih Labala i u Hercegovini i Srbiji promenio prezime u Savić ( navodno po dedi Savu koji je umro u Lukavcu ), te su na taj nacin njegovi sinovi Vidak, Živojin i Branislav ( moj deda ), nosioci prezimena Savic. Da ne dodje do zabune, dakle mi nismo ni u kakvom srodstvu sa bilo kojim drugim Savicima vec samo sa Labalima. Labala ima i u Beogradu ( Zemunu ), Nisu, Senti, Americi i Austaliji itd… Danas u Lukavcu Labala vise nema.

    • Milica Labalo

      Jedna ispravka gornjeg izlaganja o Labalima – Ilija Labalo i brat mu Gligor su presli za Srbiju. A bratanci su Nikola i Krsto.
      Prema porodičnom predanju otac Ilije i Gligora se zvao Savo.

  3. Никола Лакета

    Из породице ЛАБАЛО из села Лукавца код Невесиња води поријекло господин МИХАЈЛО ЛАБАЛО
    велики добротвор и хуманиста који је велика новчана средства уложио у подизање савремене
    болнице у Невесињу.

    • Milica

      Михајло Лабало је одликован највећим орденом СПЦ – орденом Светог Саве првог степена, а добитник је плакете града Невесиња.