Poreklo prezimena Kukolj

22. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. milan

    POREKLO PREZIMENA KUKOLJ

    SADAŠNJE PREZIME, krsna slava, STARO PREZIME

    1.- KUKOLJ, Jovanjdan, MILJUŠ
    ………………………
    2.- MILJUŠ, Jovanjdan, BOGUNOVIĆ
    ………………………….

    Bio neko od Miljuša malešan, a crn ka kukolj, pa ga seljani
    prozovu KUKOLJ. To mu ostane kao prezime, a mnogi su i zaboravili
    staro prezime.

    Kazivači:
    Jovo Miljuš (r. 1912) iz Gračaca i
    Bogdan Miljuš (r. 1919) iz Bruvna (Gračac)
    Zapisao: M.D.L. u Bruvnu, 1979. godine

    MILAN DIVJAK LIČKI, LIČKI BILJEZI (sadašnja i stara prezimena),
    Novi Sad, knjiga u rukopisu

  2. Branko Mitrović

    Rodjen sam u Čačku 11 januara 1954 od oca Milomira(11.02.1912) i majke Olivere(27.12.1922) rodjene Nedeljković. Oboje su poreklom iz sela Godovik kod Požege.Moj deda po ocu se zvao Milovan, a pradeda Jakov. Po majci moj deda se zvao Milan, a pradeda Milivoje. Poenta je da su svojevremen, a i sada samo stariji, Nedeljkovice zvali reponje, a Mitroviće kukolji. Ranije sam smatrao da se radi o nekakvom nadimku kada neko u razgovoru kaže : Idemo u kukolje(Mitroviće), do trenutka kada je moj stric(najmladji brat moga oca) Dragoslav (1922) kao neko ko je radio vojnom arhivu u Beogradu dosao do podatka da se u poreskim knjigama ministarstva Srbije iz 1863 god ne pominje srez Požeški i selo Godovik na rednom broju(trenutno taj podatak nemam kraj sebi (inace imam detaljno to napisano njegovim rukopisom)pojavljuje podatak za Jovana i Ristu Kuklolj (koji nije imao muških potomnaka)da za Jovana Kukolja postoji podatak da ima najstarijeg sina Jakova na zanatu (tada 20 god)i za ostale ukucane(mogu naknadno da upišem sve te podatke). E taj Jakov je moj pradeda sa prezimenom Kukolj.
    Davno sam od jednog istoričara koji je tada boravio u Arilju saznao podatak da se u sudskim spisama pojavljuje i ime Dmitar Kukolj koji je imao nezgodu da na jednoj slavi u okolini Čačka gde je bilo deo njegove familije sasvim slucajno iz puske usmrtio jednu osobu. Taj istoričar smatra da su u jednom periodu Kukolji promenili prezime u Dmitrović, ali da se to D izgubilo i da je ostalo prezime Mitrović. Znam da je sada slava porodice Mitrović Sveti Nikola, koju i ja slavim od skora.
    Inače moj stric Dragoslav nije imao potomsvo, dok je najstaiji brat moga oca Miloš koji je bio čuveni bačvar u Požeškom kraju imao jednog sina Miodraga (koji je takodje bio odličan stolar(Mile)a koji nije imao muških potomaka(čerke: Stojanka-Coca 1955, Jelka i Zora).
    Od strica Dragoslava sam jednom čuo podatak da mu je najstariji brat Miloš jednom rekao kako su oni dosli negde iz istočne Crne Gore (Hercegovine) i da su najpre otišli ispod Arilj u okolinu Latvice pa da su se onda povratili u Godovik.
    Jako me zanima podatak iz kog su prostora-mesta oni doselili, jer bih, čini se, odmah otišao da posetim to selo(mnogo je to jako).
    Očekujem Vaš odgovor, jer sam u jednom od sajtova svojevremeno pročitao kako se u nekom od tekstova pominje poreklo porodice Kukolj(u priči o poreklu prezimena Kukulj), ali se taj tekst na tom sajtu na žalost jednostavno nije zadržao.

    Srdačan pozdrav.

    Branko Mitrović
    31000 Užice,
    Toplička 1
    064 144 50 36

  3. Joksim

    Postoji i prezime Kukalj u Šekularu blizu Andrijevice i Berana u Crnoj Gori.
    Branko, pravi put je da uradite DNK test po muškoj liniji. Tako se rješava pitanje (pra)porijekla vašeg prezimena.