Порекло презимена Кукољ

22. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. milan

    ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА КУКОЉ

    САДАШЊЕ ПРЕЗИМЕ, крсна слава, СТАРО ПРЕЗИМЕ

    1.- КУКОЉ, Јовањдан, МИЉУШ
    ………………………
    2.- МИЉУШ, Јовањдан, БОГУНОВИЋ
    ………………………….

    Био неко од Миљуша малешан, а црн ка кукољ, па га сељани
    прозову КУКОЉ. То му остане као презиме, а многи су и заборавили
    старо презиме.

    Казивачи:
    Јово Миљуш (р. 1912) из Грачаца и
    Богдан Миљуш (р. 1919) из Брувна (Грачац)
    Записао: М.Д.Л. у Брувну, 1979. године

    МИЛАН ДИВЈАК ЛИЧКИ, ЛИЧКИ БИЉЕЗИ (садашња и стара презимена),
    Нови Сад, књига у рукопису

  2. Branko Mitrović

    Rodjen sam u Čačku 11 januara 1954 od oca Milomira(11.02.1912) i majke Olivere(27.12.1922) rodjene Nedeljković. Oboje su poreklom iz sela Godovik kod Požege.Moj deda po ocu se zvao Milovan, a pradeda Jakov. Po majci moj deda se zvao Milan, a pradeda Milivoje. Poenta je da su svojevremen, a i sada samo stariji, Nedeljkovice zvali reponje, a Mitroviće kukolji. Ranije sam smatrao da se radi o nekakvom nadimku kada neko u razgovoru kaže : Idemo u kukolje(Mitroviće), do trenutka kada je moj stric(najmladji brat moga oca) Dragoslav (1922) kao neko ko je radio vojnom arhivu u Beogradu dosao do podatka da se u poreskim knjigama ministarstva Srbije iz 1863 god ne pominje srez Požeški i selo Godovik na rednom broju(trenutno taj podatak nemam kraj sebi (inace imam detaljno to napisano njegovim rukopisom)pojavljuje podatak za Jovana i Ristu Kuklolj (koji nije imao muških potomnaka)da za Jovana Kukolja postoji podatak da ima najstarijeg sina Jakova na zanatu (tada 20 god)i za ostale ukucane(mogu naknadno da upišem sve te podatke). E taj Jakov je moj pradeda sa prezimenom Kukolj.
    Davno sam od jednog istoričara koji je tada boravio u Arilju saznao podatak da se u sudskim spisama pojavljuje i ime Dmitar Kukolj koji je imao nezgodu da na jednoj slavi u okolini Čačka gde je bilo deo njegove familije sasvim slucajno iz puske usmrtio jednu osobu. Taj istoričar smatra da su u jednom periodu Kukolji promenili prezime u Dmitrović, ali da se to D izgubilo i da je ostalo prezime Mitrović. Znam da je sada slava porodice Mitrović Sveti Nikola, koju i ja slavim od skora.
    Inače moj stric Dragoslav nije imao potomsvo, dok je najstaiji brat moga oca Miloš koji je bio čuveni bačvar u Požeškom kraju imao jednog sina Miodraga (koji je takodje bio odličan stolar(Mile)a koji nije imao muških potomaka(čerke: Stojanka-Coca 1955, Jelka i Zora).
    Od strica Dragoslava sam jednom čuo podatak da mu je najstariji brat Miloš jednom rekao kako su oni dosli negde iz istočne Crne Gore (Hercegovine) i da su najpre otišli ispod Arilj u okolinu Latvice pa da su se onda povratili u Godovik.
    Jako me zanima podatak iz kog su prostora-mesta oni doselili, jer bih, čini se, odmah otišao da posetim to selo(mnogo je to jako).
    Očekujem Vaš odgovor, jer sam u jednom od sajtova svojevremeno pročitao kako se u nekom od tekstova pominje poreklo porodice Kukolj(u priči o poreklu prezimena Kukulj), ali se taj tekst na tom sajtu na žalost jednostavno nije zadržao.

    Srdačan pozdrav.

    Branko Mitrović
    31000 Užice,
    Toplička 1
    064 144 50 36

  3. Јоксим

    Постоји и презиме Кукаљ у Шекулару близу Андријевице и Берана у Црној Гори.
    Бранко, прави пут је да урадите ДНК тест по мушкој линији. Тако се рјешава питање (пра)поријекла вашег презимена.