Порекло презимена Кужет

22. фебруара 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Slobodanka

    kuzet vode poreklo od plemena zoric iz stare hercegovine, iz doline komarnica tara u blizini savnik niksic, kad su drobnjaci se spustali sa planina gurali su starosedeoce I oni su odlazili u hercegovinu a deo je otisao na granicu u dalmaciju. najvise Kuset ima oko Kistanje I Benkovca, tamo su svieli I svi slave Sv Djordja. U 16 v. kad je vladala kuga neki predak se prokuzio ostao ziv posle kuge I odatle koren prezimena,I od tad se zovu Kuzet, u 18 v. zbog problema sa Mlecanima oko 1730 deo porodice Kuzet se seli u okolinu Bihaca Teocak a neki do Beca I Slavonije. Moji preci cukundeda, deda I moj otac rodjeni su bas u Teocaku, ali su se izmedju dva svetska rata kolonizirali u srem tacnije u Asanju a posle u Indjiju.

  2. Tatjana

    Moji preci su prezimena Kuzet,iz sela Donja Jagodnja,12 km od Biograda na moru. Pradeda Jovan,prababa Simica. Mesani brak,deda Srbin,baba hrvatica. Slave sv. Djordja. Imali su 13 dece,od koje je vecina prezivela punoletstvo. U selu je postojala pravoslavna crkva. Obradjivali su zemlju i gajili vinograde. Sada se vecina preselila u Srbiju,gde su rodjene mladje generacije.

  3. Djordje

    Pleme Kuzeta se u istoriji davno pominje i to kao cuvaru juzne granice Egipatskog carstva. Odatle prelaze za Malu Aziju u vreme Aleksandra Makedonskog, a kasnije sa jos nekim srpskim plemenima kao sto su Urukala i Katuse naseljavaju u predjele danasnje Dalmacije i Grblja u Crnoj Gori gdje im se prezime zadrzava kao Kuzelj. Iz Dalmacije se u vreme ratova protiv Turaka, koji se i nazivaju mletackim odlaze neke porodice na predio Bihaca.