Poreklo prezimena Kralj

22. februar 2012.

komentara: 7

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Benko Kralj

    Potomak poznate crmničke porodice Kralj. Potičemo iz sela Sotonići, moj šukun đed Marko je otišao za grad Bar, a njegov rođeni brat je otišao u Grbalj. Eto toliko za sada od potomstva kraljevlj.

    • Milorad Bogdanović

      A koju slavu slavite?, jer to se prezime spominje i u Potkozarju kao i u parohiji Brdo kod Glamoča, u 19 vijeku, koji slave Đurđevdan.

  2. Petar M. Demić

    Prezime Kralj postoji i na Baniji (sela Majski Trtnik i Ravno Rašće). Slave Nikoljdan. Od ove loze potiče i naš veliki glumac – Petar Kralj.

    Demić Petar

  3. Vojislav Ananić

    KRALJ (p,k), jedno od rijetkih prezimena u Hercegovini. Kralji (p) su živjeli u Ravnom (Popovo). Za njih tvrde da potiču od katolika Šimunovića iz istog sela. Naime, neki se Šimunović bio oženio “pravoslavkom, pa kad su deca ostala siročad bez oca, majka ih prevela u pravoslavlje”. Kada su ih komšije darivali, govorilo se: “Darivaju ih k’o da su kralji” i od toga je nastalo njihovo prezime. Međutim, po njihovom kazivanju porijeklom su iz Crne Gore, a to je vjerovatnije, “jer je selo gotovo potpuno katoličko i u takvom selu sigurno da nisu prešli u pravoslavlje”. Slave Mitrovdan (84:160). Kralji su bili stara i jedna od “davno naumrlih porodica” u Vodenima (Ljubinje), gdje ima i “kraljev greb” (59:277). Kralji (k), u Domanovićima (Čapljina) i Golubincu (Popovo). U Domanoviće im je predak došao “iz Graca pod Žabom” oko 1840. godine. Kralji u Golubincu su starosjedioci. Ranije su se zvali Marinovići. Slavili su Martindan (59:253: 84:147)

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. Milica Majstorović rođena Kralj

    Kod Drvara ima selo Kralji ,rođena sam u tom selu,selo je smešteno ispod Klekobače odnosno između Klekovače i Šator planine.Pola sela nosi prezime Kralj,posle 2Svjetskog rata mnogi Kralji su kolonizirali u Vojvodinu tj.Bačka Palanka,mnogi su ostali u selu.Slavimo svi Đurđevdan.Postoje razne priče o našem porjekluu jednu od tih mi je tata ispričao a to je da su doselili iz Hercegovine.Za sad toliko .Ako ima neko od Kralja iz nekog drugog mjesta može da mi pošalje zahtjev na fb.Milica Kralj Majstorović,tamo ćete pronaći dosta mojih rođaka sa prezimenomKralj

    • Dragan

      I ja se prezivam Kralj moji su iz Makedonije dosli u Backu 1945g a poreklo mi je DRVAR prekaja i slavimo Djurdjevdan znam da su mi svi Rodjeni Djedovi i babe od 1920 do 1939.U Makedoniji.

  5. Vesna

    Jedna devojka se preziva Kralj, kaze da je luzicka Srpkinja, iz Drezdena i okoline. I govori taj jezik.