Порекло презимена Краљ

22. фебруар 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Бенко Краљ

    Потомак познате црмничке породице Краљ. Потичемо из села Сотонићи, мој шукун ђед Марко је отишао за град Бар, а његов рођени брат је отишао у Грбаљ. Ето толико за сада од потомства краљевљ.

    • Милорад Богдановић

      А коју славу славите?, јер то се презиме спомиње и у Поткозарју као и у парохији Брдо код Гламоча, у 19 вијеку, који славе Ђурђевдан.

  2. Петар M. Демић

    Презиме Краљ постоји и на Банији (села Мајски Тртник и Равно Рашће). Славе Никољдан. Од ове лозе потиче и наш велики глумац – Петар Краљ.

    Демић Петар

  3. Војислав Ананић

    КРАЉ (п,к), једно од ријетких презимена у Херцеговини. Краљи (п) су живјели у Равном (Попово). За њих тврде да потичу од католика Шимуновића из истог села. Наиме, неки се Шимуновић био оженио “православком, па кад су деца остала сирочад без оца, мајка их превела у православље”. Када су их комшије даривали, говорило се: “Даривају их к’о да су краљи” и од тога је настало њихово презиме. Међутим, по њиховом казивању поријеклом су из Црне Горе, а то је вјероватније, “јер је село готово потпуно католичко и у таквом селу сигурно да нису прешли у православље”. Славе Митровдан (84:160). Краљи су били стара и једна од “давно наумрлих породица” у Воденима (Љубиње), гдје има и “краљев греб” (59:277). Краљи (к), у Домановићима (Чапљина) и Голубинцу (Попово). У Домановиће им је предак дошао “из Граца под Жабом” око 1840. године. Краљи у Голубинцу су старосједиоци. Раније су се звали Мариновићи. Славили су Мартиндан (59:253: 84:147)

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  4. Milica Majstorović rođena Kralj

    Kod Drvara ima selo Kralji ,rođena sam u tom selu,selo je smešteno ispod Klekobače odnosno između Klekovače i Šator planine.Pola sela nosi prezime Kralj,posle 2Svjetskog rata mnogi Kralji su kolonizirali u Vojvodinu tj.Bačka Palanka,mnogi su ostali u selu.Slavimo svi Đurđevdan.Postoje razne priče o našem porjekluu jednu od tih mi je tata ispričao a to je da su doselili iz Hercegovine.Za sad toliko .Ako ima neko od Kralja iz nekog drugog mjesta može da mi pošalje zahtjev na fb.Milica Kralj Majstorović,tamo ćete pronaći dosta mojih rođaka sa prezimenomKralj

    • Dragan

      I ja se prezivam Kralj moji su iz Makedonije dosli u Backu 1945g a poreklo mi je DRVAR prekaja i slavimo Djurdjevdan znam da su mi svi Rodjeni Djedovi i babe od 1920 do 1939.U Makedoniji.

  5. Vesna

    Jedna devojka se preziva Kralj, kaze da je luzicka Srpkinja, iz Drezdena i okoline. I govori taj jezik.