Poreklo prezimena Kragulj

22. februar 2012.

komentara: 17

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (17)

Odgovorite

17 komentara

  1. bojan

    postovani,
    kako da dodjem do podataka o svom poreklu hvala

  2. Aleksandar

    Ja koliko znam,Kragulji su porijeklom iz Like,Banije,odakle su se selili dalje.Moj ogranak Kragulja se naselio u Ljubiji,opština Sanski Most,gdje ih je bilo puno.Nakon zadnjeg rata smo se svukud raštrkali,pa nas ima u Novom Sadu,Banja Luci,Prijedoru,Sanskom Mostu i dalje.Slave Nikoljdan.

  3. Nikoleta

    Prema podacima kojima raspolazu moji preci, Kragulji su porijeklom iz sela Vrlike (Hrvatska). Jedan dio je odselio u Bosanski Novi i Petrovac. Poslije toga, moja loza je odselila u selo Laminci kod Gradiske. Predak koji je doselio u Lamince zvao se Grigorije Kragulj. Slava nam je sv. Pantelija. Nadam se da sam malo doprinjela boljem poznavanju naseg porijekla.

    • Mićo

      Tačno Kragulji su svi iz Like i prava slava nam.je pantelindan 9/avgust

    • Milovan

      Zdravo Nikoleta,
      Interesantna informacija. Iako nisam Kragulj, moja baba po ocu je iz Kragulja (iz Laminaca Brezica). Zvala se Joka. A sada mi je i jasno da je moj otac Pantelija dobio ime po krsnoj slavi Kragulja 🙂 Jedino što znam još o Kraguljima je da se babin otac zvao Marko i da je poginuo u 2. svetskom ratu. Još jedan interesantan podatak: Babina rođena sestra Zorka je bila majka generala Slavka Lisice.
      Pozdrav.

      • Marko

        Pozdrav Milovane,ja sam iz Laminaca i prezivam se Kragulj. Takodjer slavimo svetog Panteliju. Moj pradjed Jovo je takodjer ucest ovao u dr. svjetskom ratu. Imas li jos nekih informacija? Djed mi je Milutin,pradjed Jovo i prabaka Marija.

      • Dusko Drlacic

        I moji korijeni sa majcine strane su iz Laminaca, i moja baba je bila Joka ali ne Kragulj vec Tomic a porodica Kragulj nije bila daleko od naseg imanja! Moj ujak je general Mirko Tomic, ranjavan vise puta u 2sv ratu! Pozdrav

    • Marko

      Pozdrav Nikolija. Ja sam Kragulj i iz Laminaca sam. Djed mi je Milutin,a pradjed Jovo i prabaka Marija. Da li znas mozda kada se Grigorije doselio u Lamince. Jako interesantan podatak. Takodjer slavimo Pantelindan. Puno pozdrava jos jednom!

  4. Slobodan

    Tačnije, iz Otišića kod Vrlike. Slava nam je Sv. Arhanđel.

  5. Kralj

    Dragulius je prezime vlaškog/aromunskog porijekla latinizirani je naziv za dragulj. Naše prezime najvjerovatnije potiče od riječi dragulj.

  6. Aleksandar Kragulj

    Porijeklo mog ogranka Kragulja po usmenoj tradiciji vodi iz Like, ali istraživanjem je utvrđeno da moj ogranak vodi porijeklo iz Vrlike ( Otišić ) odakle su se selili ( ne znam da li je to bilo direktno tj kako je vremenski teklo ) u Sanski Most (Suvača). Slavimo Sv. Nikolu. Sve koji imaju bilo kakve podatke o našem prezimenu, usmenz ili pisanu tradiciju, bilo šta, slike, nebitno, molim da me kontaktira na mejl jer možemo zajedno doći do mnogo saznanja. Tako sam sasvim slučajno pronašao podatak da mi je prađed ubijen u Jasenovcu.