Порекло презимена Короман

22. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Novica Koroman

    Koromani su iz Podgraba, tačnije it zaselga Grab na istoku Podgraba. Jedna su od najbrojnijih paljanskih porodica, a žive na Koranu, Palama, Nikolićima, ali im je praognjište ovdje na Grabu. Dr Jevto Didijer ne napisao: “Koromani su starinom Šimići iz Ružića u Bekiji, odakle im je došao djed Ljubuški.”
    Možda njihove korijene treba tražiti na drugoj strani, na Glasincu. U selu Pavičevićima živi danas porodica Šiljak, koja se doselila iz Pljevalja. Dobili su tako prezime jer su đeljali šiljke čekajući djevojku koja se već udala. Kada su došli do nevjeste aga je zahtjevao da spava sa njom. To Šiljak nije mogao dozvoliti, pa ga ubije i pobjegne. Vremenom su promjenili prezime, vjerovatno po kuraj-šipražje – otuda Kuroman… Prvi koji se tako prezivao je Đorđe Koroman u prvoj polovini 19. vjeka. Slave Đurđevdan

  2. Anonymous

    Koroman je hleb koji je bio nesto kao gurabija u Austrougarskoj, a porodica je dobila to prezime jer je neko pobedio u trci i onda su ga hvalili “Ha koroman-e” kao da je dobar kao taj hleb koroman i tako je porodica dobila prezime

  3. Војислав Ананић

    КОРОМАН (м,к). Коромани (рн), у Блацама (Прозор). Причају да су најстарије муслиманско “плетиво” у прозорском крају и да су старином од неког “Шаба”. Легенда каже да је некада цијело село било њихово и да им се имање протезало “од воде Срабљивице до Репушнице у Црном врху”. Имали су “обавезу” да посматрају Мјесец “и објављују кад је млад”. Због тога су, у турско доба, били ослобођени плаћања пореза. Предак им је правио кулу у селу, али му нису дозволили да “изведе други спрат” (79:113,114). Коромани (к) су у Радишићима (Љубушки). Старином су Шимићи из Ружића у Бекији, одакле им је предак доселио у Радишиће (59:297).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.