Порекло презимена Кашанин

21. фебруар 2012.

коментара: 0

Кашани су православни Срби пореклом из Барање.

Презиме Кашанин потиче потиче од назива за особу пореклом из села Каса (мађ. Kassa) на северу Барање, а матичним местом свих данашњих Кашана сматра се село Липова, такође на северу Барање.

Најстарији помен овог презимена срећемо у Попису земље из 1828. године, када су у Липови пописани као власници земље следећи Кашани: Paulus Kassania, David Kassanin, Basilius Kassanin и Lazarus Kassanin.

Те исте године презиоме Кашанин забележено је још и у Белом Манастиру (Georgius Kassanin) и Шароку (Joan. Kassanin, Demetrius Kassanin).

Након поделе Барање у Тријанону 1920. године, девет домаћинстава Кашана (из Бремена, Вемена, Липове и Шарока) се преселило у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, углавном у Јужну Барању.

Данас на простору Републике Хрватске презиме Кашанин је у највећем броју пописано у Белом Манастиру (11) и Кнежеву (9), а забележена су још и у Книну (5), Осијеку (2) и Кнежевим Виноградима (2).

На крају не можемо не споменути двојицу познатих Кашана, браћу Радивоја (1892-1989) и Милана Кашанина (1895-1981), пореклом из Белог Манастира.

Први је био познати математичар, а други историчар уметности и књижевности, који је остао упамћен још и као кустос Музеја кнеза Павла.

Презиме су носили по мајци, јер им родитељи нису били венчани, а по мушкој линији били су пореклом од Поповића из Белог Манастира.

Крсна слава Кашана је Св. Архиђакон Стефан.

АУТОР: Сарадник портала Порекло Бранко Тодоровић

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.