Poreklo prezimena Kašanin

21. februar 2012.

komentara: 0

Kašani su pravoslavni Srbi poreklom iz Baranje.

Prezime Kašanin potiče potiče od naziva za osobu poreklom iz sela Kasa (mađ. Kassa) na severu Baranje, a matičnim mestom svih današnjih Kašana smatra se selo Lipova, takođe na severu Baranje.

Najstariji pomen ovog prezimena srećemo u Popisu zemlje iz 1828. godine, kada su u Lipovi popisani kao vlasnici zemlje sledeći Kašani: Paulus Kassania, David Kassanin, Basilius Kassanin i Lazarus Kassanin.

Te iste godine preziome Kašanin zabeleženo je još i u Belom Manastiru (Georgius Kassanin) i Šaroku (Joan. Kassanin, Demetrius Kassanin).

Nakon podele Baranje u Trijanonu 1920. godine, devet domaćinstava Kašana (iz Bremena, Vemena, Lipove i Šaroka) se preselilo u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, uglavnom u Južnu Baranju.

Danas na prostoru Republike Hrvatske prezime Kašanin je u najvećem broju popisano u Belom Manastiru (11) i Kneževu (9), a zabeležena su još i u Kninu (5), Osijeku (2) i Kneževim Vinogradima (2).

Na kraju ne možemo ne spomenuti dvojicu poznatih Kašana, braću Radivoja (1892-1989) i Milana Kašanina (1895-1981), poreklom iz Belog Manastira.

Prvi je bio poznati matematičar, a drugi istoričar umetnosti i književnosti, koji je ostao upamćen još i kao kustos Muzeja kneza Pavla.

Prezime su nosili po majci, jer im roditelji nisu bili venčani, a po muškoj liniji bili su poreklom od Popovića iz Belog Manastira.

Krsna slava Kašana je Sv. Arhiđakon Stefan.

AUTOR: Saradnik portala Poreklo Branko Todorović

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.