Порекло презимена Љубојевић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ЉУБОЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Љубојевић Хаплогрупа: R1a Порекло: Петковац, Петриња, Банија Крсна слава: Ђурђевдан Контакт: _____ [toggle title="ТЕСТИРАНИ ЉУБОЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Љубојевић Хаплогрупа: R1a Порекло: Петковац, Петриња, Банија Крсна слава: Ђурђевдан Контакт: _____ Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Љубојевић

Порекло презимена Љубојевић

ТЕСТИРАНИ ЉУБОЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Љубојевић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Петковац, Петриња, Банија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Љубојевићи се први пут помињу у дечанским хрисовуљама 1330 год. Затим се помињу у шибенским архивама у14 веку., у Брскову се 1357 год.помиње дубровачки трговац Љубојевић.

После косовске битке 1389 год.српски народ почиње лагано расељавање у свим правцима. Пре свега ка Старом Влаху и Дубровнику. Љубојевићи су дошли у Стари Влах, а онда су једним делом настањивали Босну. Љубојевићи су држали крсну славу Ђурђевдан, а како су се расељавали и одвајали дошлo је до тога да Љубојевићи поред Ђурђевдана славе и св.Луку.

Падом босанске државе 1463 год.наставља се расељавање српског живља више ка западу. Љубојевићи се углавном задржавају на старим огњиштима у Влаху и Босни. Једна или две породице Љубојевића примају ислам за своју веру и остали су да живе углавном у северном подрињу.

Падом Лике под турску управу 1527 год.почиње ново досељавање Срба у западне крајеве. Тако и један део Љубојевића насељава Лику. Ове породице славе Ђурђевдан.

У Србији Љубојевићи са Косова крећу ка северним крајевима. Неке од тих породица су по одвајању преузеле славу св.Лука, коју и данас славе.

Падом Кордуна под турску власт 1605 год.почиње насељавање српских породица, међу којима и фамилија Љубојевић која се насељава у село Мрежнице и околину.

Од Љубојевића који су остали у Босни помиње се 1682 год.владика добро-босански Љубојевић. Затим се помињу у Барањи 1696 год.што нам говори о расељавању из Старог Влаха.

После одласка дела Љубојевића у Кордун, у Лици у Почитељу остаје да живи једна фамилија и она се води у црквеним књигама из 1700 год. Године 1736, један део Љубојевића прелази у Срем тачније у Сремске Лазе.

До другог светског рата Љубојевићи углавном живе на својим имањима. После усташког погрома Љубојевићи, као и сав остали српски живаљ беже са својих имања, а после рата насељавају нове крајеве као колонизатори.1948 год. Љубојевиће налазимо у Госпићу, Петрињи, Осијеку, Славонском Броду, Огулину, Вршцу и Кљајићеву.

Временом су створене варијације презимена као што су Љубоја, Љубовић, Љуботина.

Извор: интернет форуми

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (3)

 • Ljubomir Ljubojevic

  Deca, brat i sestra, su u vreme velike Seobe pod Čarnojevićem pronadjena sama na teritorijji današnjeg Novog Sada, od kojih je nastala poveća familija. Krsna slava tog ogranka porodice sv. Nikola.

  Одговори
 • Milan LJubojević

  Veći broj LJubojevića živi i danas u Lijevče polju napotezu od Bosanske Gradiške do Banja Luke i koliko mi je poznato oni slave Sv. Marka. Dvije porodice LJubojevića su do posljednjeg rata živjele u selu Donji Bogićevci kod Okučana u Slavoniji, oni slave Sv. Jovana. POZDRAV !!!

  Одговори
 • Jelena

  Vladika Ljubijevic je osnovao Pocitelj kad je poveo bracu iz manasrira Priboj za Liku. Postoji knjiga o blagu koje je nadjeno zakopano a mislilo se dugo da ga je vladika ukrao. Blago je u manastiru Priboj banja licno sam videla zbirku. Ja sam od Ljubojevica iz Pocitelja krsna slava nam je Djurdjevdan.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top