Poreklo prezimena Ljubojević

21. februar 2012.

komentara: 9

[toggle title=”TESTIRANI LJUBOJEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Ljubojević

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Petkovac, Petrinja, Banija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Ljubojevići se prvi put pominju u dečanskim hrisovuljama 1330 god. Zatim se pominju u šibenskim arhivama u14 veku., u Brskovu se 1357 god.pominje dubrovački trgovac Ljubojević.

Posle kosovske bitke 1389 god.srpski narod počinje lagano raseljavanje u svim pravcima. Pre svega ka Starom Vlahu i Dubrovniku. Ljubojevići su došli u Stari Vlah, a onda su jednim delom nastanjivali Bosnu. Ljubojevići su držali krsnu slavu Đurđevdan, a kako su se raseljavali i odvajali došlo je do toga da Ljubojevići pored Đurđevdana slave i sv.Luku.

Padom bosanske države 1463 god.nastavlja se raseljavanje srpskog življa više ka zapadu. Ljubojevići se uglavnom zadržavaju na starim ognjištima u Vlahu i Bosni. Jedna ili dve porodice Ljubojevića primaju islam za svoju veru i ostali su da žive uglavnom u severnom podrinju.

Padom Like pod tursku upravu 1527 god.počinje novo doseljavanje Srba u zapadne krajeve. Tako i jedan deo Ljubojevića naseljava Liku. Ove porodice slave Đurđevdan.

U Srbiji Ljubojevići sa Kosova kreću ka severnim krajevima. Neke od tih porodica su po odvajanju preuzele slavu sv.Luka, koju i danas slave.

Padom Korduna pod tursku vlast 1605 god.počinje naseljavanje srpskih porodica, među kojima i familija Ljubojević koja se naseljava u selo Mrežnice i okolinu.

Od Ljubojevića koji su ostali u Bosni pominje se 1682 god.vladika dobro-bosanski Ljubojević. Zatim se pominju u Baranji 1696 god.što nam govori o raseljavanju iz Starog Vlaha.

Posle odlaska dela Ljubojevića u Kordun, u Lici u Počitelju ostaje da živi jedna familija i ona se vodi u crkvenim knjigama iz 1700 god. Godine 1736, jedan deo Ljubojevića prelazi u Srem tačnije u Sremske Laze.

Do drugog svetskog rata Ljubojevići uglavnom žive na svojim imanjima. Posle ustaškog pogroma Ljubojevići, kao i sav ostali srpski živalj beže sa svojih imanja, a posle rata naseljavaju nove krajeve kao kolonizatori.1948 god. Ljubojeviće nalazimo u Gospiću, Petrinji, Osijeku, Slavonskom Brodu, Ogulinu, Vršcu i Kljajićevu.

Vremenom su stvorene varijacije prezimena kao što su Ljuboja, Ljubović, Ljubotina.

Izvor: internet forumi

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Ljubomir Ljubojevic

    Deca, brat i sestra, su u vreme velike Seobe pod Čarnojevićem pronadjena sama na teritorijji današnjeg Novog Sada, od kojih je nastala poveća familija. Krsna slava tog ogranka porodice sv. Nikola.

    • Dusanka

      Cela moja familija u Novom Sadu slavi svetog Nikolu. Moj ogranak ima i spicname Kisacan, jer su jedno vreme ziveli u Kisacu.
      Cula sam da u Titelu ima Ljubojevica koji slave svetog Luku.

  2. Milan LJubojević

    Veći broj LJubojevića živi i danas u Lijevče polju napotezu od Bosanske Gradiške do Banja Luke i koliko mi je poznato oni slave Sv. Marka. Dvije porodice LJubojevića su do posljednjeg rata živjele u selu Donji Bogićevci kod Okučana u Slavoniji, oni slave Sv. Jovana. POZDRAV !!!

  3. Jelena

    Vladika Ljubijevic je osnovao Pocitelj kad je poveo bracu iz manasrira Priboj za Liku. Postoji knjiga o blagu koje je nadjeno zakopano a mislilo se dugo da ga je vladika ukrao. Blago je u manastiru Priboj banja licno sam videla zbirku. Ja sam od Ljubojevica iz Pocitelja krsna slava nam je Djurdjevdan.

    • Dane Ljubojević

      Pozdrav Jelena. Ja sam takođe od Ljubojevića iz Počitelja i slavim Đurđevdan. Da li možda znate gde mogu da dođem do više podataka o našem pretku Atanasiju Ljubojeviću?

  4. Aleksandar Ljubojevic

    A mi smo vam Ljubojevici iz okoline Sirogojna 🙂

    Po našem porodičnom stablu, koje pri dnu stoji da su Marija i Simo, i Simov brat Djordje doselili su se iz Pčelica na Zlatibor oko 1800. godine. No, šta je još zanimljivo vezano sa Ljubojeviće iz tog kraja, jeste da nas znaju i kao Misale… Ono, kad vas neko pita “Čij’ si ti?” 🙂
    Na odvajanju sa puta ka našim brdima 🙂 stoji strelica sa znakom “Misali” 🤔 😅

    Ali isto tako znamo, ili već (pre)nosimo znanje, da se jedno manje brdašce, mahom prekrivenom šumarkom, zove Rimsko groblje, iako sem razbacanih ukopanih kamenica, nema mnogo šta da se vidi.

    Djurdjevdan je krsna slava 🙂 tako da i mi i dalje krotimo našeg zmajka 🐉 🙂

  5. Miko

    Za Ljubojeviće u selu Vrbovu slava sv. Nikola se kaže da su ih Turci svojim dolaskom zatekli u Vrbovu.Za njih se dalje navodi da su prije Kosova bili Brašnji i da su im rod Despoti i Doskovići.
    Ljubojevići i danas žive u Vrbovu,raseljenih ima po Srbiji CG.