Poreklo prezimena Korać

21. februar 2012.

komentara: 12

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Milan Korac

    . Slava Koraća je Sv. Đorđe.
    U “Plemenskom rječniku ličko-krbavske županije”, R. Grujića, Koraći su zabeleženi u više mesta, ali im je matično, po svemu sudeći, upravo Visuć, u kojem su bili u 39 kuća. U mnogo manjem broju ima ih i u Mogoriću, Oraovcu, Pavlovcu, Raduču, Šalamuniću, Širokoj Kuli i Udbini. Milan Radeka ih, u “Karlovačkom vladičanstvu”, beleži kao pravoslavne porodice sa slavama Nikoljdan, Đurđevdan i Jovanjdan.
    Prema opisu naselja u Lici u 18. veku, tvrđava Visuć, jugoistočno od Udbine, bila je nastanjena već 1701. godine i važila je za srpsko naselje sa više od šest stotina žitelja. Prema prvom popisu iz 1712. godine, Koraći su tada živeli u 43 kuće.
    Naseljavanje na udbinsko područje počelo je još krajem 17. veka, sa povlačenjem Turaka, kada su prvi stražari na utvrđenju dovedeni od Brinja i Otočca, kao i iz Primorja, iz Vojne granice koju je držala Austrija. Koraći su se, međutim, na ovo područje naselili svakako još ranije, iz visoke Hercegovine, matične oblasti svih Koreničana, Korjenića – plemena u u onom delu Hercegovine koji sada pripada Crnoj Gori.
    U Hercegovini, Koraća ima u sve tri konfesije – pravoslavaca, katolika i muslimana.
    Reč korać je turska pozajmica iz grčkog jezika i znači kucalo na vratima – turcizam zvekir, ali i čekić za potkivanje konja. Sudeći po prezimenima Kovač, Kovačić i Kovačević, smatramo da je ovo drugo značenje bilo presudno za nadimak pretka koji je bio po zanimanju kovač upravo te specijalnosti.

  2. Nada Bakic

    Koraca ima dosta u selu Krlje kod Berana.

  3. vojislav ananić

    KORAĆ
    Iz XVIII vijeka

    Saznanja o porijeklu Koraća u Hamzićima, zapadna Hercegovina, sežu do u prvu polovinu osamnaestog vijeka, a među njima je prvi poznati bio Križan Korać, od kojeg su svi današnji potomci,
    Mladen Korać iz Čitluka (Mostar) piše nam da je selu Gornjim Hamzićima kod Čitluka danas ima oko 30 porodica sa prezimenom Korać. Prema predanju nekada ih je na ovom prostoru bilo daleko više, pa je zapamćena izreka “Kud korači, svud Koraći”. Priča se takođe da su “žurili”. Čitaoca interesuje porijeklo njegovog prezimena i područja na kojima još ima Koraća.
    Prezime Korać je nastalo od riječi Korać, preuzete iz kovačke terminoiogije. Korać je naziv za čekić kojim se potkivaju konji.
    Pored Koraća Hrvata u Hamzićima, za koje se interesuje naš čitalac, na više mjesta ima i Srba i Muslimana.
    Naša saznanja o porijeklu Koraća u Hamzićima, na područje zapadne Hercegovine, sežu do u prvu polovinu osamnaestog vijeka, a prvi poznati Korać u Hamzićima bio je Križan Koraćević (Chrysanthus Corachievich). Njegova porodica je tada (1743. godine) imala dva odrasla člana i dvoje djece, a dvadeset pet godina kasnije (1768. godine) broj članova ove porodice (sada Korać) povećao se na osam članova (sedam odraslih i jedno dijete). O porijeklu pomenutog Križana Koraća na osnovu dosadašnjih saznanja ne možemo ništa određeno tvrditi, ali možemo zaključiti da su svi današnji Koraći u Hamzićima, te njihove raselice na drugim mjestima, njegovi potomci.
    Međutim, u drugim područjima prezime Korać je često. Pa tako u Trebinjskoj Šumi u Desin Selu postoji lokalitet Koraćeve kućetine. Koraća ima u selu Biogradu i za njih se smatra da su porijeklom Ukropine iz Ljekove, te da su istog porijekla i Savinovići i Bubrešci. Svi ovi rodovi slave sv. Klimenta a preslavljaju sv. Petku. U Zavali Koraći slave Nikoljdan, odavno su u selu, a starinom su iz Crne Gore. Koraćevići u Bukoviku (Jasenica) slave Nikoljdan, doselili su se iz Dubova (Sjenica) u drugoj polovini XIX vijeka. U Ćelije (Šumadijska Kolubara) Koraći (i pod drugim prezimenima Jeremići, Markovići, Milovanovići, Milinkovići, Đorđevići i Stanisavljevići) slave Nikoljdan, a doselili su se iz Koraćice (Kosmaj). U Užičkoj Crnoj Gori, Koraći, u Glumaču i Rasnu slave Nikoljdan, doselili su se u ova sela iz Dobroselice. U Lici je početkom XX vijeka bilo 57 kuća Koraća u osam naselja: Mogoriću dvije kuće, Oraovcu jedna, Pavlovcu (Vrebac) tri, Raduču jedna, Šalamuniću (Bunić) četiri, Šiškoj Kuli tri, Udbini četiri i Visuću (Udbina) 39. Na slavonskom području Koraća je krajem XIX vijeka bilo u više parohija i slavili su različite slave: Nova Gradiška i Lovska – Nikoljdan; Grđevac Veliki i Lipovčani – Đurđevdan i u Kukunjevcu Jovanjdan.
    Nismo bili u mogućnosti da navedemo gdje sve danas ima Koraća, niti pak koje su im slave. Svi Srbi Koraći, porijeklom su izgleda iz Bratonožića, na šta nas upućuje nekoliko toponima koji su nazvani po nekadašnjim stanovnicima Koraćima. To su: Korać Do, livada Korać, te selište Koraći. Koraći su se iz Bratonožića preselili na Gornja Sela u Vasojeviće, gdje ih ima i danas. Ovi Koraći u Vasojevićima slave Nikoljdan. Oni su se izgleda odatle selili na druga područja gdje danas žive Srbi. Koraća ima i Muslimana. Polovinom XVIII vijeka živio je u Kruševljanima (Nevesinje) Muharem Korać. Koraći u Dubi (Pelješac) smatraju se starosjediocima. Seoska krsnica u ovom selu je Gospa od Začeća i Nikoljdan. Koraća ima i u Stonu, gdje su se doselili početkom devetnaestog vijeka iz Dube. Na kraju, nakon pokušaja da u osnovnim crtama damo podatke o Koraćima na našim prostorima, navodimo i podatak da je u drugoj polovini petnaestog vijeka (1477. godine) u hercegovački katastar upisano i pusto selo Koraćevo, što je potvrda da je Koraća bilo u Hercegovini i to u to doba.

    IZVOR: PORODIČNI KORIJENI, MIROSLAV NIŠKANOVIĆ
    BANJA LUKA – BEOGRAD – SARAJEVO, 2001.

  4. Mile

    Znam da je moj deda, koji je umro 1959.godine, govorio da su Koraći iz Visuća poreklom iz Srbice sa Kosova

  5. Vojislav Ananić

    KORAĆ (r.k.š). Koraći (p), su u Biogradu (Površ, Trebinje), Trebinju i Zavali (Popovo). Koraći u Biogradu potiču od Ukropina iz susjednog sela Ljekova. Jedan od Ukropina doselio je u Biograd oko 1840. godine. Zbog ćega su se ovako prozvali, “ne priča se”. U ovom kraju “korać je čekić kojim se konji potkivaju”. Slave Sv. Klimentija (/5:1213.1224). Koraći u Zavali su „odavno u selu”, a starinom su iz Crne Gore. Slave Nikoljdan (84:152). Koraći su nekada bili nastanjeni i u Mirušama (Bileća), ali su izumrli u ovom selu (59:163). Iz porodice Koraća u Trebinju potiče i Vojislav Korać (1911-1969), nekadašnji „gradonačelnik” Trebinja i prvi urednik lista Naša komuna u Trebinju. Pisac je mnogih napisa iz istorije svoga zavičaja, a njegovo trotomno djelo Trebinje izazvalo je veliku pažnju javnosti. Čitaoci Trebinja će lako zapaziti Koraćevu veliku ljubav prema rodnom kraju. Za Voju i njegov rad o Trebinju istoričar dr Hamdija Kapidžić kaže: “Ovakvi autori i ovakva djela su zaista rijetki.” Koraći (k), u Hamzićima i Čitluku (Mostar). Nije utvrđeno odakle su porijeklom. Saznanja o Koraćima u Hamzićima „sežu do u prvu polovinu osamnaestog vijeka”. Tada se (1743) u Hamzićima pominje Križan Koraćević sa četiri člana porodice, a četvrt vijeka kasnije (1768) broj članova ove porodice povećao se na osam članova pod prezimenom Korać. O porijeklu pomenutog Križana ne može se ništa određeno tvrditi, ali se može zaključiti da su svi današnji Koraći (katolici) njegovi potomci (174:160,161). Koraći (m), su živjeli u Kruševljanima (Nevesinje), Stocu i okolini. U ovim krajevima se spominju u 18. vijeku (97:101,251).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  6. Imate li podataka poreklu porodice Korać iz Ćelija, koja se 1795, doselila iz Koraćice? Kaže se da su iz Sjenice, ali ima li još nekih podataka?

  7. ratko korac

    Slava koraca je SV.NIKOLA

  8. Elan Korac

    Selo Johovice opstina Petnjica Crna Gora zivi oko dvesta stanovnika sa prezimenom Korac

  9. Miroslav Korać

    Koraća ima u Bijelom Polju, izjašnjavaju se kao Crnogorci i slave Nikoljdan.

  10. Korac milan

    Ima li neke informacije pouzdane za koraće sa (vuče) bjelasice opstine berane..
    Djeda nisam upoznao a stari mi je pricao da nase pleme potice od tamo.
    Nasa je Slava takodje Sveti Nikola. veliki pozdrav za sve vas Iz Crne gore