Poreklo prezimena Kopanlija

21. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Lazar Kopanlija

    Prezime Kopanlija je Srpsko prezime poreklom iz Zegara(Bukovica,Dalmatinska zagora).Doseljeni u Beograd i stanovali u Kosmajskoj ulici uz samu Sinagogu.Nosioc porodice Lazo Kopanlija i supruga Djuka Kopanlija devojacko Vukanac.Sa sobom je doveo 2 dece(musko 1921.Stevan i zensko Jelka 1919.god.)Dolazak porodice u Beograd je bio 1925.godine.Kasnije se rodilo puno dece izmedju 1930 i 1938 godine,a to su Strahinja,Rade,Rada i najmladje dete Mile.
    Ja sam Lazar Kopanlija,sin najstarijeg deteta(Stevana)Laze,rodjen 20.07.1952.godine na tadasnjoj opstini zapadni Vracar.Ukoliko neko od prijatelja ili dalje familije zna nesto bolje i vise od mene o nasem poreklu neka ostavi komentar.
    UNAPRED ZAHVALAN LAZAR KOPANLIJA.

  2. Nebojša Novaković

    Podatak iz knjige Aleksandra Bačka “Porodice dalmatinskih Srba” :

    Kopanlija, Kaštel Žegarski, 6 kuća. Slava, Lazareva Subota. Zovu se drugačije Kumpanlija, ili Kompanlija. Prezime ove porodice svakako dolazi po terminu “kumpanija”, koji u severnoj Dalmaciji označava pastirsku zajednicu, odnosno pastirko udruženje. Nije poznato odakle su se preci ove porodice naselili u Žegar. Svakako su tu živeli u 18. veku, a možda i od ranije.
    Kompanlije koje se pominju u popisu Pečuja u Baranji, svakako im nisu u srodstvu. Prezime te pečujske porodice nesumnjivo je formirano po mestu Kopanj u Baranji.

  3. Milos

    Pozdrav Lazare!
    Ne znam da li ste bili u kontaktu sa Veljkom Kubatom iz Žegara koji piše rodoslove žegarskih familija, možete ga kontaktirati preko mene, a i ja posjedujem iste podatke vezano za tu temu. Ukoliko Vas interesuju podaci za Kopanlije i Vukance, slobodno mi se javite na [email protected]

    Miloš Berber