Порекло презимена Копанлија

21. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Lazar Kopanlija

    Prezime Kopanlija je Srpsko prezime poreklom iz Zegara(Bukovica,Dalmatinska zagora).Doseljeni u Beograd i stanovali u Kosmajskoj ulici uz samu Sinagogu.Nosioc porodice Lazo Kopanlija i supruga Djuka Kopanlija devojacko Vukanac.Sa sobom je doveo 2 dece(musko 1921.Stevan i zensko Jelka 1919.god.)Dolazak porodice u Beograd je bio 1925.godine.Kasnije se rodilo puno dece izmedju 1930 i 1938 godine,a to su Strahinja,Rade,Rada i najmladje dete Mile.
    Ja sam Lazar Kopanlija,sin najstarijeg deteta(Stevana)Laze,rodjen 20.07.1952.godine na tadasnjoj opstini zapadni Vracar.Ukoliko neko od prijatelja ili dalje familije zna nesto bolje i vise od mene o nasem poreklu neka ostavi komentar.
    UNAPRED ZAHVALAN LAZAR KOPANLIJA.

  2. Небојша Новаковић

    Податак из књиге Александра Бачка “Породице далматинских Срба” :

    Копанлија, Каштел Жегарски, 6 кућа. Слава, Лазарева Субота. Зову се другачије Кумпанлија, или Компанлија. Презиме ове породице свакако долази по термину “кумпанија”, који у северној Далмацији означава пастирску заједницу, односно пастирко удружење. Није познато одакле су се преци ове породице населили у Жегар. Свакако су ту живели у 18. веку, а можда и од раније.
    Компанлије које се помињу у попису Печуја у Барањи, свакако им нису у сродству. Презиме те печујске породице несумњиво је формирано по месту Копањ у Барањи.

  3. Milos

    Поздрав Лазаре!
    Не знам да ли сте били у контакту са Вељком Кубатом из Жегара који пише родослове жегарских фамилија, можете га контактирати преко мене, а и ја посједујем исте податке везано за ту тему. Уколико Вас интересују подаци за Копанлије и Вуканце, слободно ми се јавите на [email protected]

    Милош Бербер