Poreklo prezimena Kočić

19. februar 2012.

komentara: 16

[toggle title=”TESTIRANI KOČIĆ NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Kočić

Haplogrupa: J1c

Poreklo: Stričići, Zmijanje, Banja Luka

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Kočić

Haplogrupa: I2-PH908 rod Maleševaca

Poreklo: Stričići, Zmijanje, Banja Luka

Krsna slava: Ignjatijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Kočić istražili su Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić u rubrici Koreni (frankfurtske „Vesti“):

 

G. Milan Kočić koji piše da je iz sela Stričići (zaselak Kočići) na Manjači kod Banje Luke, javlja nam se kao stanovnik Vizbadena. Rođen je 1975. godine, od skora je u Nemačkoj. Piše da je iz istog mesta kao i naš veliki pisac Petar Kočić i da mu je krsno ime Đurđevdan. Oduvek su ga interesovali poreklo prezimena i prapostojbine Kočića.

Prema popisu svečara u Bosni krajem XIX stoleća, Kočići koji su slavili Đurđevdan bili su nastanjeni jedino u selu Lusići kod Stričića. U Slatini (kod Ključa) slave Miholjdan. Svi ostali slave Sv. Ignjatija: u sâmoj Banjaluci i oko nje (u Gomionici i spomenutim Lusićima), Božićima (Dubica), Mašićima, Romanovcima i Turjaku (Gradiška), u Ratkovu i Slatini (Ključ) i u Rakeljićima (Prijedor). U pojedinačnim monografijama Bosanske Krajine ustanovili smo da se Kočići, očigledno, nisu dalje selili.

Mada se ime Koča/Kočo, kao hipokoristik od Kosta/Kostadin, javlja skoro isključivo u starim južnim srpskim krajevima, pogotovo kod jezički davno poluporomanjenih Cincara/Vlaha (Kočo Manoil u Osijeku, 1775–1796, kapetan Koča Anđelković, Kočo Racin, Koča Popović), familije prezimena izvedenog od ovog imena, Kočovci, zabeležene su samo u oblasti Poreče, u Deviču (slave Sv. Đorđa) i u selu Manastirec (slave Sv. Đorđa- Alimpija), te u Kičeviji, u mestu Belica (slave Sv. Arhangela). Ovi misle da su poreklom od Ohridske Belice ili od Vlaške Belice, obe u dolini Drima.

Sasvim neočekivano, Kočići (Pribislav Kočić) pojavljuju se u oblasti Gacka, u Hercegovini, 1411. godine. Pišući o poreklu Jaramaza, naveli smo da su oni, prema J. Dedijeru, familija nekadašnjeg velikog i moćnog bratstva Maleševci/Mališevci i da svi zavetno slave Sv. Ignjatija Bogonosca. Na ovom prostoru se spominju od kasnog srednjeg veka, ali su po svoj prilici iz predela Maleševo na istoku, prema granici s Bugarskom, iz nekadašnje Stare Srbije, današnje Makedonije, odakle su se kretali kao sezonski stočari, predvođeni pretkom koji se, po zavičajnoj planini, zvao Maleš. Vrlo je moguće da nisu svi bili jednog porekla nego su se vremenom zbližavali i “splemenjavali”, pa su se tako i potomci nekog Koče, već tada Kočići, uključili u Maleševce, prihvatajući zajedničku slavu kao znak “srodstva”. Kao i većina drugih, i Kočići su se kasnije iseljavali iz oskudne Hercegovine i stigli i do slavnog Zmijanja. I svi su, osim spomenute dve porodice, od kojih je jedna i našeg čitaoca, zadržali tradicionalnu plemensku slavu, Ignjatijevdan.

Kočiće smo našli i u selu Konarevo kod Žiče, ali sa slavom Aranđelovdan, kao i oni u Kičeviji, sigurno zato što se nisu udružili sa Maleševcima.

 

IZVOR: Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, „Koreni“, poreklo srpskih porodica i prezimena, rubrika iz frankfurtskih „Vesti“

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (16)

Odgovorite

16 komentara

  1. Djordje

    Ja se prezivam Kočić i živim na Rebrovcu u Banja Luci. Slava moje porodice je Sv. Jovan Krstitelj
    Iz prica svoga oca i djeda znam da smo na Rebrovcu vec 130 godina, dalje ne znamo.
    Medutim, iz Knjige Djordja Janjatovica “Prezimena Srba u Bosni” od 1882. godine vidim da u tom popisu se ne spominju Kočići na Rebrovcu koji slave Sv. Jovana Krstitelja,
    vec prezime Kodžić sa tom slavom . Interesuje me imate li kakve podatke o mom prezimenu, da li su moji preci dosli na Rebrovac pa se tu “priženili” i otkud to mjenjanje prezimena.
    I jos nesto, u mom okruzenju nalaze se jos 2 kuce Kočića za koje je djed govorio da nismo u srodstvu a slave istu slavu kao i mi .
    Hvala !

  2. vuja

    Ja se prezivam Kočić rodom sam gornje ratkovo stričiči manjača.deda se doselio u Omoljicu kod Pančeva 1954god gde i sada živimo.krsna slava nam je sv.Ignjatije.

    • Kocic

      Moja porodica prije oko sto godina koja se tada prezivala Kocic odselila je iz Stricica Ratkovo kako rekose i doselila se u selo izmedju Srbca i Laktasa i promjenila prezime u Bukara.Slavimo Sv.Ignjatija i.sudeci po ovome sto ste napisali mi smo neki dalji rodjaci.

    • MILOŠ

      Ima nas rode Hvala Bogu i biće nas još

  3. Milorad Bogdanović

    Selo Kočić, 1468/69. godine

    Selo Kočić, pripada Borču, vilajet Pavlović, domova 11, neoženjeni 3. Prihor 1345.
    3000) U originalu Kočići. Ovo selo se pretopilo u selo Milankovići u okolini Kladnja. Inače se samostalno ne može ubicirati.

    Prepis: Sumarni popis sandžaka u Bosni 1468/69, Ahmed S. Aličić, str216 http://www.scribd.com/doc/66931546/Ahmed-S-Ali%C4%8Di%C4%87-Sumarni-popis-sand%C5%BEaka-Bosna-1468-69

    Inače, u vilajetu Pavlovića spominju se imena sela po kojima su kasnije vjerovatno i nastala prezimena. Tako npr. u vilajetu Pavlović u blizini sela Kočić spominju se i sela Petković, Dobrijević, Pavlović, Stojaković, Nikolić, čija prezimena su uveliko zastupljena na prostoru Zmijanja i Timara.

    • Aleksa Petrovic

      Kazes po selima su dobili prezimena.Pa zar ti nije logicno da su to zaseoci koji nose nazive po familijama koje su zivele u njima.Majko moja gde ti zaluta ovde.

  4. Željko Kočić

    Ja sam rodjen u Sr. Mitrovici 1973g, a moji roditelji su se doselili ovde šezdesetih godina prošlog veka. Oni su rodjeni na Zmijanju, tj. u selu G. Ratkovo, otac u zaseoku Kočići ispod tkz Grčke Gradine. , a majka u zaseoku Popovići na Zapoljku. Oboje slave Sv. Ignjatija. Prema kazivanju oca i dede Vuje Popovića,kao i nekih drugih sa tog područja, oni su živeli na tom području najmanje poslednjih 5 vekova, a neki su se doselili iz Hercegovine bežeći od Turskog osvajanja. Navodno svi oni koji slave Sv. Ignjatija vode poreklo iz jednog mesta Melina kod Gacka u Hercegovini,gde postoje ostaci,temelji crkve koja je bila posvećena Sv. Ignjatiju,a srusena je od strane Turaka i jedina je na balkanu posvećena ovom svecu.

    • Milorad Bogdanović

      Do sada nigdje nisam pročitao da se Popovići spominju u Ratkovu i da slave Ignjatije. U Šematizmu za 1882. godinu ovo prezime ne spominje se u parohiji Ratkovo. Ovu slavu Popovići su tada slavili u parohijama Vinska, Liješće, Majevac kod Dervente i Pečenogorci, Smrtići kod Prnjavora kao i varoši Prnjavor.

      Dobro bi bilo da još jednom provjeriš od kada se Popovići spominju u Ratkovu i jesu li slavljenici Ignjatija, jer u Šematizmu je bilo dosta prezimena koja su izostavljena, a spominju se 1882. godine u crkvenim knjigama.

      I na Zmijanju ima selo Melina koja je 1882. godine imala 90 kuća, u kojima je živjelo 877 duša.

      • Željko Kočić

        Sv. Ignjatija slave moji ujaci Popovići i svi ostali iz tog zaseoka. Po kazivanju dede neki sveštenik/pop/ iz zaseoka Kočić se u davna vremena preselio na Zapoljak,te je su se potomci prozvali Popovići

  5. Stefan

    Ja se prezivam Kocic i zivim u Srbiji, selo Trnavac kod Zajecara. Sad selo je poreklom sa Kosova ali mi prezime i bas nesto ne mirise da je sa Kosova, pre bih se slozio sa gore navedenim tekstom da je iz Bosne.

  6. Vojislav Ananić

    KOČIĆ (m), prezime koje se, u 18. vijeku, spominje u Stocu i okolini, Bileći i Trebinju. Na spisku hadžija iz Stoca i okoline za 1791. godinu spominje se Mustafa Kočić. Neki Omer Kočić imao je kulu u Trebinju, a godine 1657. bio je “vojvoda nahije Rudine” (97:101,163).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  7. Tatjana

    Moja baba je bila Kočić. Potiče sa Zmijanja iz Gornjeg Ratkova, u Bosni. Više porodica Kočića se doselilo u Banat posle drugog svetskog rata. U Omoljici kod Pančeva i danas živi više porodica i svi slave svetog Ignjata.

  8. Milan Gagričič

    Za Kočiće čija je krsna slava Sveti Ignjatije koristan link. https://www.poreklo.rs/2021/03/05/objavljena-knjiga-malesevci-iz-drenovaca/

    Ja sam skoro došao u posed knjige i toplo je preporučujem.

  9. Ivan

    Ja sam Ivan,zivim u kruševcu.Moja porodica nosi prezime Kočić iz 15’veka(tako kazu stari)ali niko nezna da kaze poreklo prezimena i kako je prezime dospelo u selo Peščanica nadomak ALeksinca.

  10. Ivan Kočić

    Dali iko zna kako je moje prezime Kočić dospelo u selo Gornja Peščanica opstina Aleksinac.Načuo sam neke priče da je neko iz okoline Banjaluke došao tu na miraz i dobio 3 ili 4 sina.Druga priča je da se tu doselio neki hajduk Koča i da se od njegovog imena formirala familija Kočić.