Порекло презимена Кочић

19. фебруара 2012.

коментара: 12

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ КОЧИЋ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Кочић

Хаплогрупа: Ј1c

Порекло: Стричићи, Змијање, Бања Лука

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Кочић

Хаплогрупа: I2-PH908 род Малешеваца

Порекло: Стричићи, Змијање, Бања Лука

Крсна слава: Игњатијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Кочић истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске „Вести“):

 

Г. Милан Кочић који пише да је из села Стричићи (заселак Кочићи) на Мањачи код Бање Луке, јавља нам се као становник Визбадена. Рођен је 1975. године, од скора је у Немачкој. Пише да је из истог места као и наш велики писац Петар Кочић и да му је крсно име Ђурђевдан. Одувек су га интересовали порекло презимена и прапостојбине Кочића.

Према попису свечара у Босни крајем XИX столећа, Кочићи који су славили Ђурђевдан били су настањени једино у селу Лусићи код Стричића. У Слатини (код Кључа) славе Михољдан. Сви остали славе Св. Игњатија: у сâмој Бањалуци и око ње (у Гомионици и споменутим Лусићима), Божићима (Дубица), Машићима, Романовцима и Турјаку (Градишка), у Раткову и Слатини (Кључ) и у Ракељићима (Приједор). У појединачним монографијама Босанске Крајине установили смо да се Кочићи, очигледно, нису даље селили.

Мада се име Коча/Кочо, као хипокористик од Коста/Костадин, јавља скоро искључиво у старим јужним српским крајевима, поготово код језички давно полупоромањених Цинцара/Влаха (Кочо Маноил у Осијеку, 1775–1796, капетан Коча Анђелковић, Кочо Рацин, Коча Поповић), фамилије презимена изведеног од овог имена, Кочовци, забележене су само у области Порече, у Девичу (славе Св. Ђорђа) и у селу Манастирец (славе Св. Ђорђа- Алимпија), те у Кичевији, у месту Белица (славе Св. Архангела). Ови мисле да су пореклом од Охридске Белице или од Влашке Белице, обе у долини Дрима.

Сасвим неочекивано, Кочићи (Прибислав Кочић) појављују се у области Гацка, у Херцеговини, 1411. године. Пишући о пореклу Јарамаза, навели смо да су они, према Ј. Дедијеру, фамилија некадашњег великог и моћног братства Малешевци/Малишевци и да сви заветно славе Св. Игњатија Богоносца. На овом простору се спомињу од касног средњег века, али су по свој прилици из предела Малешево на истоку, према граници с Бугарском, из некадашње Старе Србије, данашње Македоније, одакле су се кретали као сезонски сточари, предвођени претком који се, по завичајној планини, звао Малеш. Врло је могуће да нису сви били једног порекла него су се временом зближавали и “сплемењавали”, па су се тако и потомци неког Коче, већ тада Кочићи, укључили у Малешевце, прихватајући заједничку славу као знак “сродства”. Као и већина других, и Кочићи су се касније исељавали из оскудне Херцеговине и стигли и до славног Змијања. И сви су, осим споменуте две породице, од којих је једна и нашег читаоца, задржали традиционалну племенску славу, Игњатијевдан.

Кочиће смо нашли и у селу Конарево код Жиче, али са славом Аранђеловдан, као и они у Кичевији, сигурно зато што се нису удружили са Малешевцима.

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

 1. Djordje

  Ja se prezivam Kočić i živim na Rebrovcu u Banja Luci. Slava moje porodice je Sv. Jovan Krstitelj
  Iz prica svoga oca i djeda znam da smo na Rebrovcu vec 130 godina, dalje ne znamo.
  Medutim, iz Knjige Djordja Janjatovica “Prezimena Srba u Bosni” od 1882. godine vidim da u tom popisu se ne spominju Kočići na Rebrovcu koji slave Sv. Jovana Krstitelja,
  vec prezime Kodžić sa tom slavom . Interesuje me imate li kakve podatke o mom prezimenu, da li su moji preci dosli na Rebrovac pa se tu “priženili” i otkud to mjenjanje prezimena.
  I jos nesto, u mom okruzenju nalaze se jos 2 kuce Kočića za koje je djed govorio da nismo u srodstvu a slave istu slavu kao i mi .
  Hvala !

 2. вуја

  Ја се презивам Кочић родом сам горње ратково стричичи мањача.деда се доселио у Омољицу код Панчева 1954год где и сада живимо.крсна слава нам је св.Игњатије.

  • Kocic

   Moja porodica prije oko sto godina koja se tada prezivala Kocic odselila je iz Stricica Ratkovo kako rekose i doselila se u selo izmedju Srbca i Laktasa i promjenila prezime u Bukara.Slavimo Sv.Ignjatija i.sudeci po ovome sto ste napisali mi smo neki dalji rodjaci.

 3. Милорад Богдановић

  Село Кочић, 1468/69. године

  Село Кочић, припада Борчу, вилајет Павловић, домова 11, неожењени 3. Прихор 1345.
  3000) У оригиналу Кочићи. Ово село се претопило у село Миланковићи у околини Кладња. Иначе се самостално не може убицирати.

  Препис: Сумарни попис санџака у Босни 1468/69, Ахмед С. Аличић, стр216 http://www.scribd.com/doc/66931546/Ahmed-S-Ali%C4%8Di%C4%87-Sumarni-popis-sand%C5%BEaka-Bosna-1468-69

  Иначе, у вилајету Павловића спомињу се имена села по којима су касније вјероватно и настала презимена. Тако нпр. у вилајету Павловић у близини села Кочић спомињу се и села Петковић, Добријевић, Павловић, Стојаковић, Николић, чија презимена су увелико заступљена на простору Змијања и Тимара.

 4. Željko Kočić

  Ja sam rodjen u Sr. Mitrovici 1973g, a moji roditelji su se doselili ovde šezdesetih godina prošlog veka. Oni su rodjeni na Zmijanju, tj. u selu G. Ratkovo, otac u zaseoku Kočići ispod tkz Grčke Gradine. , a majka u zaseoku Popovići na Zapoljku. Oboje slave Sv. Ignjatija. Prema kazivanju oca i dede Vuje Popovića,kao i nekih drugih sa tog područja, oni su živeli na tom području najmanje poslednjih 5 vekova, a neki su se doselili iz Hercegovine bežeći od Turskog osvajanja. Navodno svi oni koji slave Sv. Ignjatija vode poreklo iz jednog mesta Melina kod Gacka u Hercegovini,gde postoje ostaci,temelji crkve koja je bila posvećena Sv. Ignjatiju,a srusena je od strane Turaka i jedina je na balkanu posvećena ovom svecu.

  • Милорад Богдановић

   До сада нигдје нисам прочитао да се Поповићи спомињу у Раткову и да славе Игњатије. У Шематизму за 1882. годину ово презиме не спомиње се у парохији Ратково. Ову славу Поповићи су тада славили у парохијама Винска, Лијешће, Мајевац код Дервенте и Печеногорци, Смртићи код Прњавора као и вароши Прњавор.

   Добро би било да још једном провјериш од када се Поповићи спомињу у Раткову и јесу ли слављеници Игњатија, јер у Шематизму је било доста презимена која су изостављена, а спомињу се 1882. године у црквеним књигама.

   И на Змијању има село Мелина која је 1882. године имала 90 кућа, у којима је живјело 877 душа.

   • Željko Kočić

    Sv. Ignjatija slave moji ujaci Popovići i svi ostali iz tog zaseoka. Po kazivanju dede neki sveštenik/pop/ iz zaseoka Kočić se u davna vremena preselio na Zapoljak,te je su se potomci prozvali Popovići

 5. Stefan

  Ja se prezivam Kocic i zivim u Srbiji, selo Trnavac kod Zajecara. Sad selo je poreklom sa Kosova ali mi prezime i bas nesto ne mirise da je sa Kosova, pre bih se slozio sa gore navedenim tekstom da je iz Bosne.

 6. Војислав Ананић

  КОЧИЋ (м), презиме које се, у 18. вијеку, спомиње у Стоцу и околини, Билећи и Требињу. На списку хаџија из Стоца и околине за 1791. годину спомиње се Мустафа Кочић. Неки Омер Кочић имао је кулу у Требињу, а године 1657. био је “војвода нахије Рудине” (97:101,163).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 7. Татјана

  Моја баба је била Кочић. Потиче са Змијања из Горњег Раткова, у Босни. Више породица Кочића се доселило у Банат после другог светског рата. У Омољици код Панчева и данас живи више породица и сви славе светог Игњата.

 8. Milan Gagričič

  Za Kočiće čija je krsna slava Sveti Ignjatije koristan link. https://www.poreklo.rs/2021/03/05/objavljena-knjiga-malesevci-iz-drenovaca/

  Ja sam skoro došao u posed knjige i toplo je preporučujem.