Poreklo prezimena Karaklajić

19. februar 2012.

komentara: 4

Prezime Karaklajić, prema “Srpskom prezimeniku” Velimira Mihajlovića, sreće se u sledećim selima u Sokolskoj nahiji: u Zaovinama (iz Bijelog Polja, starinom Kuči), u Rastištu (iz Zaovina), Perućcu i Brasini; savremeno prezime u selu Šarenik u Srbiji.  Napominjemo da se u Zaovinama i Brasini ovo prezime pojavljuje kao Karaklić, a ne Karaklajić.

Srodno je sa prezimenom Karaklaja, koje je nastalo od nadimka. Zabeleženo je da ga je 1868. godine nosio hajduk Ivo Matović iz okoline Ivanjice u Srbiji. Kao prezime, Karaklaja se sreće u selu Majdanu (Srbija), 1825. godine; u Užicu 1866.

Karaklaja je hibridna tvorevina, od turskog prideva kara (crn) i nadimka Klaja (kljast – sakat).

KRSNA SLAVA:

POZNATI: Radmila Karaklajić, legendarna pevačica

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Dejane, objavili smo, evo, nešto o prezimenu. Pošaljite nam vaš detaljniji prilog o Karaklajićima. Odakle su vaši, koju krsnu slavu slavite…? Svako dobro.

  2. Autor : Nebojša Mićić

    Prošle godine je objavljena knjiga o bratstvu Karaklaja iz Šarenika kod Ivanjice. Ovo veliko bratstvo raširilo se u dosta mesta po Srbiji, ali glavne grane su Karaklajići iz Šarenika i Karaklići iz Zaovina na Tari. Ovi iz Zaovina su se dalje širili u Buar kod Užica i Brasinu kod Loznice. Ima ih dosta u drugim mestima oko Loznice i u Beogradu. Ja sam ih proučavao detaljno, jer je to porodica moje majke.

  3. Radomir Karaklajić

    Ja sam Radomir Karaklajić roden na Neimaru,Čubura.1983.Moj otac Zoran Karaklajić 1952.A Moj Deda Radomir Karaklajić rođen 1909.u Ivanjici jedan od devetoro dece.dolazi autobusom 1922.u Beograd.Počinje da radi kao šegrt kod jevrejina u ulici Maksima Gorkog Juzni Bulevar.Jedan od osnivača Jugo bicikla.Stric Vladimir 1937.umro u Šišljevićima 2021.Radio za Bmw u Minhenu.Tetka Radmila 1935.umrla…