Порекло презимена Караклајић

19. фебруара 2012.

коментара: 3

Презиме Караклајић, према “Српском презименику” Велимира Михајловића, среће се у следећим селима у Соколској нахији: у Заовинама (из Бијелог Поља, старином Кучи), у Растишту (из Заовина), Перућцу и Брасини; савремено презиме у селу Шареник у Србији.  Напомињемо да се у Заовинама и Брасини ово презиме појављује као Караклић, а не Караклајић.

Сродно је са презименом Караклаја, које је настало од надимка. Забележено је да га је 1868. године носио хајдук Иво Матовић из околине Ивањице у Србији. Као презиме, Караклаја се среће у селу Мајдану (Србија), 1825. године; у Ужицу 1866.

Караклаја је хибридна творевина, од турског придева кара (црн) и надимка Клаја (кљаст – сакат).

КРСНА СЛАВА:

ПОЗНАТИ: Радмила Караклајић, легендарна певачица

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Дејане, објавили смо, ево, нешто о презимену. Пошаљите нам ваш детаљнији прилог о Караклајићима. Одакле су ваши, коју крсну славу славите…? Свако добро.

  2. Аутор : Небојша Мићић

    Прошле године је објављена књига о братству Караклаја из Шареника код Ивањице. Ово велико братство раширило се у доста места по Србији, али главне гране су Караклајићи из Шареника и Караклићи из Заовина на Тари. Ови из Заовина су се даље ширили у Буар код Ужица и Брасину код Лознице. Има их доста у другим местима око Лознице и у Београду. Ја сам их проучавао детаљно, јер је то породица моје мајке.