Poreklo prezimena Kosić

19. februar 2012.

komentara: 19

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (19)

Odgovorite

19 komentara

  1. Dragoslav

    Na koji nacin mogu da saznam poreklo prezimena Kosic i kako da zapocnem potragu za precima zbog sastavljanja rodoslova. Imam nesto podataka, ali me zanima da li postoji neka baza podataka na ovoj stranici koju bih mogao iskoristiti. Maticne knjige link mi nije dao nikakve rezultate. Hvala.

  2. dragoljub

    Otac Luka iz Kikinde,verovatno i deda Živa
    Krsna skava Djurdjevdan

    • Radenko Kosić

      Pogledajte stranicu Kosic.org.
      I moji Kosići su slavili Đurđevdan, a porijeklom su iz sela Svrčuge kod Herceg Novog. Pozdrav!

  3. Dragoljub Kosić

    Neznam odakle su dosli u Kikindu Kosici

  4. Nebojša Babić

    Da li neko zna nešto detaljnije o poreklu Kosića (mislim da su iz Rubeža) iz okoline Nikšića?

  5. Kosić, Rubeža i Gornje Polje i Oputne Rudine (Nikšić); Cetinje; Bar; u Mokrinama i Igalu područje Herceg-Novog, porijeklom su iz Popova (Hercegovina), od njih su u Ljubomiru (Trebinje); Podi i Mokrine, Herceg-Novi, porijeklom iz Vasojevića (1690. god.) u područnom Mojdežu iz Komana (Podgorica); Ušćepan (Boka Kotorska); Kotor (1403. god.) i kao: Kotorkinja iz Ćeklića (Cetinje) doselili se oko 1692. god.
    http://www.montenegro.org.au/K.html

    • Dejan

      šteta da ovo nije moglo “točnije” (o Kosićima)…

      i kojim putem su očito neki od njih završili (ili je bila jedna jedina porodica ?) na Kordunu (selo Ruševica, zaseok Dalmatinski varoš).. – dakle otkud baš “dalmatinski” ?!

      https://www.poreklo.rs/2014/01/25/poreklo-prezimena-selo-rusevica-cetingrad/

      Ono što nije sporno, u tom selu (koje se iz meni nepoznatih razloga više NE naziva “Dalmatinski varoš”) je rođen i odrastao moj otac.. – samo što ustvari neznam ništa više od toga, a s obzirom su “stari” pomrli uključujući oca i 6 braće i sestara – nema se koga više ni pitati (još je u međuvremenu raseljeno na sve strane svijeta)

      Prema nekim “nagađanjima” mogao bi dakle potjecati “iz današnje Crne Gore” (s područja Herceg Novi, Igalo, Mokrine) gdje se i danas (potez Mojdež – Mokrine) nalaze 2 “zaseoka” Kosić – ili kako danas ovdje vidim – možda ipak i sa neke druge “lokacije” u današnjoj Crnoj Gori..
      Nažalost makar “danas” baš i ne razumijem ovo “objašnjavanje” ispred..
      osim što evo sad slučajno još nađoh.. – da se u spomenutom “Popovu” (misli se Popovu Polju ?) u mjestu Veličani nalazi hram posvećen Svetom Arhanđelu Mihajlu, (koji je okružen nekropolom stećaka i kao takav proglašen nacionalnim spomenikom kulture..) – – – – – (a nama krsna slava upravo Aranđeovdan)..

      Nalazim još i zapis..
      “Aranđelovo se nalazi na teritoriju srednjovjekovne župe Vrm, koja je, zajedno sa starim gradom Klobukom, poznata već iz ranih srednjovjekovnih historijskih izvora. Spominju je Konstantin VII Porfirogenet sredinom X. stoljeća i Pop Dukljanin u XII. stoljeću. Nalazila se u području Travunije. Porfirogenet spominje grad Vrm. Nakon što je Tvrtko I Kotromanić krunisan za kralja, ovo područje je 1377. godine potpalo pod bosansku vlast. Do 1391. župa Vrm je bila u posjedu Sankovića, koji su u to doba imali, između ostalih, i posjede u okolini Dubrovnika. Nakon smrti Sankovića njihovu zemlju su podijelili oblasni gospodari Sandalj Hranić Kosača i knez Pavle Radenović

      Može li netko nešto reći o tome.., postoji li “teorija” da je prezime, dakle “Kosić” na neki način “povezano” sa spomenutim “rodom Kosače”.. (??)

  6. Nebojša Babić

    Hvala, Igore, ali ne znam na osnovu ovoga da li su Kosići u nikšićkom kraju od onih iz novljanskog kraja, ili možda tamo među Nikšićima postoje neki drugi Kosići? Ne znam šta iz ovoga što si postavio da zaključim… Pozdrav!

  7. Aleksandra

    Moja Familija Kosić je sa Pučenika opština Bosanska Krupa. Tu se doselio Stevilo Kosić Čukun Deda moga oca iz Like, tačnije okolina Gospić. Selo ne znam kako se zvalo. Poreklo vuče takodje iz Crne Gore ali dali je to bilo pre Like ne znam. Verovatno su pre Like živeli još negde. Slava je Nikoljdan.

    Ima neko jos nekih informacija?

    Pozdrav

    • Aleksandra

      Nije Gospić, već Gračac – Selo Štikada.

    • Dejan

      Pozdrav!
      Moji Kosići naleze se u Prnjavoru(R. S) , selo Orašje, Odpočivaljka, Prosjek, Potočani i ima još sela,!(a ima jih i na otoku Krk katolici)
      Od prilike bilo je oko 200 kuća.
      Koliko sam iztraživao, dolazim do Like i Herceg Novog! Slava nam je Sveti Nikola!
      Đed mi je bijo Neđelko i imao je dva brata, koja su nestala u drugom svetskom ratu, nikakvih tragova za njima! Koliko znam da su bili prije rata Žandari u Kraljevini, posle se gubi svaki trag za njima!
      Voleo bi da saznam što više o poreklu Kosića!
      Veliki pozdrav

  8. Mirko Kosic

    Za Kosice koji se nalaze u selu Zarozje opština Bajina Bašta kažu da su se doselila dva brata iz Crne Gore Crmnička nahija, mladji je otišao u Jadransku Ribaricu a stariji ostao u Zarožju, u Crmničkoj nahiji postoje još uvek Kosići. Toliko od mene ako je od pomoći, a i ja bih voleo saznati nešto više o nama, pozdrav

  9. Zoran Kosic

    U Kikindi, postoji nekoliko linija porodice Kosic. Moj deda je bio jedino musko dete, a koliko ja znam nije imao striceve. Za ostale porodice Kosic u Kikindi, nemam podataka.

  10. Vojislav Ananić

    KOSIĆ (m.p). Kosići (m), u Blagaju i Hodbini (Bišće, Mostar). U Hodbinu je Kosić “prešao na ženinstvo” iz Blagaja (59:240,317). Kosići (p) su u Ukšićima (Ljubomir) i u Trebinju. U Ukšiće su doselili iz Mokrina u Boki Kotorskoj oko 1880. godine. Prezime je moglo nastati od ženskog ličnog imena Kosa (Kosara, Kosina). U Ukšićima je 1970. godine bila jedna kuća Kosića. U Trebinje su došli iz Ukšića. Slave Đurđevdan (187:123).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.