Komnenić

19. februar 2012.

komentara: 5

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Vojislav Ananić

    KOMNENIĆ (p). u Mirušama (Bileća). Prema predanju, porijeklom su “s Vranje Dubrave” u Rudinama. U Miruše su doselili “s Pilatovaca”. Dedijer ih navodi kao Komlenići. Slave Đurđevdan (59:84,156). U Mirušama Komnenića više nema, a i ostalih stanovnika. To selo, za koje legenda kaže da je dobilo ime po “obilju mirišljavih trava”, potopile su vode Bilećkog jezera. Smatra se da je čuveni naučnik i jedan od najvećih svjetskih fizičara Nikola Tesla daljom starinom od bilećkih Komnenića. Njegovi preci doselili su u Liku i nastanili se u Smiljanu kraj Gospića. Zabilježeno je da su neki Teslini “daleki rođaci” iz Bileće putovali u Ameriku da traže svoga slavnog pretka (68:74).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Marko

      To što je u blizini Pilatovaca (crnogorsko pleme Rudinjani, Nikšić) bila turska kula Bileća (Bilečik na turskom) ne znači da smo Bilećani.
      Pilat je bio oženjen ćerkom Stefanice Crnojevića i imao je titulu Kneza.
      Gospodario je gornjim Riđanima (Oputna Rudina, danas posebno pleme).
      Pilatovi sinovi Komnen, Beat, Šekara, ćerka Gruba. (Imena slovensko/helensko/vizantijsko-rimskog/keltskog porijekla).

      • Natasa komnenic

        To je moje prezime koja je haplogroupa u pitanju da li znate Marko? Natasa komnenic

        • Nebojša Novaković

          Komnenići (Đurđevdan) iz Pilatovaca kraj Nikšića pripadaju haplogrupi I2-M423>CTS5966 (CTS10228), najčešćoj kod Srba. (izvor: 23andMe)

  2. Komjenić Milisav

    Zanima me porijeklo mog prezimena Komjenić!Rođen sam u Banja Luci!Znam samo da mi je prandjed dosao pre drugog svj.rata u Banja Luku sa dva sina bez žene!Slavimo Đurđevdan!Ima nas i u Novom Sadu!