Poreklo prezimena Kolarić

19. februar 2012.

komentara: 20

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (20)

Odgovorite

20 komentara

  1. Da li neko ima podatke o porodici KOLARIĆ iz sela Komirić? Selo se nalazi između Loznice i Osečine, i pripada opštini Osečina. Slave Sv. Nikolu. Hvala!!!

    • LOD

      Ja sam poreklom iz tog sela i prezivam se Kolarić. Inače imaju dve familije Kolarića u Komiriću i nisu u srodstvu.

    • Vladimir Kolaric

      Ja Sam Vladimir Kolaric iz Loznice, moj otac se zove Slavoljub Kolaric iz sela Komiric, a moj deda se zvao Slobodan Kolaric

      • Vladimire, vi ste daljim poreklom iz sela Tolisavac, u Rađevini. Tamo su kao stare doseljeničke porodice nepoznatog porekla smatrani: KNEŽEVIĆ, MILETIĆ, LUKIĆ, KOSTADINOVIĆ, ANTIĆ i TOMIĆ. Slavili su Sv. Đorđa i od njih su iseljeni u Komirić gde se prezivaju Kolarić. Prilikom te seobe,koju je predvodio predak (čukundeda)Gavrilo, promenjena je i Krsna Slava. Seoba je bila u drugoj polovini 18. veka. Od Kolarića u Komiriću su i odseljeni u Klenju i Ostružnici.
        Mada, ako se ne varljam, sve ovo sam lično naveo i vašoj sestri. 🙂
        Pozdrav!

  2. Luka Kolarić

    Ja se prezivam Kolarić, krsna slava nam je Sv.Stevan.Pradeda i čukun deda rodjeni su u Somboru. Da li neko možda zna nešto o našem poreklu

  3. Za LUKU KOLARIĆA:
    U ”Popisu stanovništva Bačke tokom 18. veka” Živana Sečanskog, navodi se prezime Kolarić, Kolar i Kolarević. Tačnije:
    1. TODOR KOLARIĆ (1747. god.)
    2. STANKO KOLARIĆ (1747. god.)
    3. TRIVUN KOLARIĆ (1747. god.)
    4. JOVAN KOLLARICH – JOVAN KOLARIĆ (1795. god.)
    5. TESAN KOLLARICH (1796.)
    6. MATO KOLLARICH (1796.)
    7. TODOR KOLLARICH (1796.)
    Ako ste starosedeoci u Somboru, onda nema sumnje da su ovo vaši preci. Ipak, morate biti preciziniji jer nije lako odrediti vreme vašeg čukundede, ako ne znamo kad je rođen tj. da li vi imate 20 ili 55 godina 🙂
    Takođe pomenući i sledeća imena iz iste knjige:
    IGNAT KOLAR (1747. god.), STEVAN KOLAROVIĆ (1747. god.), GAJO KOLAROV (1795.), JOSZIM KOLAROV (1795.), JOVAN KOLLAROV (1795.), MITAR KOLAROV (1795.), ULLIAN KOLLAROV (1795.), JOVAN KOLLAROV (1796.).
    S obzirom da su većinu popisa vršili stranci (Austrijanci i Ugari) i da je nekim srpskim prezimenima i sama SPC dodavala -ić, da budu ”srpskija”, moguće je da su povezani bar neki Kolarovi, Kolarići i Kolarovići.

  4. Milan Kolaric

    Ja sam Milan KOLARIC iz Komirica, i ima nas hvalaa bogu dosta po svetu. Na osnovu kazivanja mojih starijih napravio sam i stablo Kolarica, jedino nisam znao ime prvog predaka koji je stigao u Komiric, mozda je to Gavrilo.
    http://www.myheritage.rs/site-family-tree-207902361/kolaric?familyTreeID=1
    Ako imate jos informacija o poreklu Kolarica, javite mi. Hvala.

    • Milane,
      Ljuba Pavlović u delu ”Sokolska nahija” kaže sledeće: Selo OBAJGORE se deli na ove zaseoke: Maćevine, KOLARI, Đurići, Dubrava, Brđani, Duboko i Jankovići. Đurići su otišli u Jadar ili Mačvu, KOLARI u valjevsku Gornju Bukovicu i niz Drinu. Ove seobe bile su pre 100 godina i pokrenute su od Turaka iz neposredne okoline.
      Dalje LJ.Pavlović kaže: Vrlo trezveni i ugledni seljak ovog sela, pok. Radovan Bošković, trgovac iz valjevske Kamenice, pričao je da je on poslednji Đurić i da se dobro sećao pričanja svojih starijih kako su mu pričali, da su mu Đurići otišli u Komirić. Kolare iz G.Bukovice uvek je zvao svojim ”vilajetima”.
      Ovo bi moglo značiti da su Kolarići u Komiriću došli iz Tolisavca, a u Tolisavac iz sela Obajgore u Sokolskoj nahiji.
      Takođe, u selima Gruže postoje Kolaci / Kolakovići (od Kolaka u Vitanovcu su i Mladenići) koji slave Sv. Nikolu. Poreklom su iz Ibarskog Kolašina. Nisam siguran da li su ovi Kolaci u bilo kakvoj vezi sa Kolarima u Sokolskoj nahiji i Rađevini.

    • Bilja

      Moj Deda je pokojni Milivoj Kolaric iz Komirica a pradeda Dragutin se doselio se iz Ravnaje.

  5. Molio bih nekog iz Komirića da mi kaže koje familije u tom selu slave Jovandan. Moji rođaci su iz Piromana kod Uba prezivaju se Pavlović i poreklom su iz Komirića.

    Hvala.

  6. Milos Pantic

    Ima vise familija u Komiricu koji slave Jovandan,a ima Pavlovica i oni slave Jovandan. Mozete pozvati Milana on je 1961 g.014-456 185

  7. nebojsa kolaric

    ja sam Nebojsa Kolaric iz Sapca.otac mi je Milivoj iz Komirica poreklom.deda mi se zvao Branko.slavimo sv.Nikolu.interesuje me odakle su moji preci dosli u selo Komiric.

    • Vi ste daljim poreklom iz sela Tolisavac, u Rađevini. Tamo su kao stare doseljeničke porodice nepoznatog porekla smatrani: KNEŽEVIĆ, MILETIĆ, LUKIĆ, KOSTADINOVIĆ, ANTIĆ i TOMIĆ. Slavili su Sv. Đorđa i od njih su iseljeni u Komirić gde se prezivaju Kolarić. Prilikom te seobe, koju je predvodio predak (čukundeda) Gavrilo, promenjena je i krsna slava. Seoba je bila u drugoj polovini 18. veka. Od Kolarića u Komiriću su i odseljeni u Klenju i Ostružnici.
      Ljuba Pavlović u delu “Sokolska nahija“ kaže sledeće: Selo OBAJGORE se deli na ove zaseoke: Maćevine, KOLARI, Đurići, Dubrava, Brđani, Duboko i Jankovići. Đurići su otišli u Jadar ili Mačvu, KOLARI u valjevsku Gornju Bukovicu i niz Drinu. Ove seobe bile su pre 100 godina i pokrenute su od Turaka iz neposredne okoline.
      Dalje LJ.Pavlović kaže: Vrlo trezveni i ugledni seljak ovog sela, pok. Radovan Bošković, trgovac iz valjevske Kamenice, pričao je da je on poslednji Đurić i da se dobro sećao pričanja svojih starijih kako su mu pričali, da su mu Đurići otišli u Komirić. Kolare iz G.Bukovice uvek je zvao svojim “vilajetima“.
      Ovo bi moglo značiti da su Kolarići u Komiriću došli iz Tolisavca, a u Tolisavac iz sela Obajgore u Sokolskoj nahiji.
      Da li ste razmišljali o DNK analizi praporekla?

  8. Aleksandar Kolaric

    Pozdrav! Zovem se Aleksandar Kolaric iz sela Silbas u Backoj. Otac mi se zove Nikola, deda Sava, pradeda Nikola, cukundeda Sava… Slavimo sv. Nikolu. Interesuje me odakle je poreklom moja porodica i kada se doselila.

  9. Bojana

    Mene interesuje poreklo porodice Tomic iz Komirica? Tomici koji slave Nikoljdan.

  10. Tea Kolarić

    Ja se prezivam Kolarić