Порекло презимена Коларић

19. фебруар 2012.

коментара: 20

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (20)

Одговорите

20 коментара

  1. Да ли неко има податке о породици КОЛАРИЋ из села Комирић? Село се налази између Лознице и Осечине, и припада општини Осечина. Славе Св. Николу. Хвала!!!

    • LOD

      Ja sam poreklom iz tog sela i prezivam se Kolarić. Inače imaju dve familije Kolarića u Komiriću i nisu u srodstvu.

    • Vladimir Kolaric

      Ja Sam Vladimir Kolaric iz Loznice, moj otac se zove Slavoljub Kolaric iz sela Komiric, a moj deda se zvao Slobodan Kolaric

      • Владимире, ви сте даљим пореклом из села Толисавац, у Рађевини. Тамо су као старе досељеничке породице непознатог порекла сматрани: КНЕЖЕВИЋ, МИЛЕТИЋ, ЛУКИЋ, КОСТАДИНОВИЋ, АНТИЋ и ТОМИЋ. Славили су Св. Ђорђа и од њих су исељени у Комирић где се презивају Коларић. Приликом те сеобе,коју је предводио предак (чукундеда)Гаврило, промењена је и Крсна Слава. Сеоба је била у другој половини 18. века. Од Коларића у Комирићу су и одсељени у Клењу и Остружници.
        Мада, ако се не варљам, све ово сам лично навео и вашој сестри. 🙂
        Поздрав!

  2. Luka Kolarić

    Ja se prezivam Kolarić, krsna slava nam je Sv.Stevan.Pradeda i čukun deda rodjeni su u Somboru. Da li neko možda zna nešto o našem poreklu

  3. За ЛУКУ КОЛАРИЋА:
    У ”Попису становништва Бачке током 18. века” Живана Сечанског, наводи се презиме Коларић, Колар и Коларевић. Тачније:
    1. ТОДОР КОЛАРИЋ (1747. год.)
    2. СТАНКО КОЛАРИЋ (1747. год.)
    3. ТРИВУН КОЛАРИЋ (1747. год.)
    4. ЈOVAN KOLLARICH – ЈОВАН КОЛАРИЋ (1795. год.)
    5. TESAN KOLLARICH (1796.)
    6. MATO KOLLARICH (1796.)
    7. TODOR KOLLARICH (1796.)
    Aко сте староседеоци у Сомбору, онда нема сумње да су ово ваши преци. Ипак, морате бити прецизинији јер није лако одредити време вашег чукундеде, ако не знамо кад је рођен тј. да ли ви имате 20 или 55 година 🙂
    Такође поменући и следећа имена из исте књиге:
    ИГНАТ КОЛАР (1747. год.), СТЕВАН КОЛАРОВИЋ (1747. год.), GAJO KOLAROV (1795.), JOSZIM KOLAROV (1795.), JOVAN KOLLAROV (1795.), MITAR KOLAROV (1795.), ULLIAN KOLLAROV (1795.), JOVAN KOLLAROV (1796.).
    С обзиром да су већину пописа вршили странци (Аустријанци и Угари) и да је неким српским презименима и сама СПЦ додавала -ић, да буду ”српскија”, могуће је да су повезани бар неки Коларови, Коларићи и Коларовићи.

  4. Milan Kolaric

    Ja sam Milan KOLARIC iz Komirica, i ima nas hvalaa bogu dosta po svetu. Na osnovu kazivanja mojih starijih napravio sam i stablo Kolarica, jedino nisam znao ime prvog predaka koji je stigao u Komiric, mozda je to Gavrilo.
    http://www.myheritage.rs/site-family-tree-207902361/kolaric?familyTreeID=1
    Ako imate jos informacija o poreklu Kolarica, javite mi. Hvala.

    • Милане,
      Љуба Павловић у делу ”Соколска нахија” каже следеће: Село ОБАЈГОРЕ се дели на ове засеоке: Маћевине, КОЛАРИ, Ђурићи, Дубрава, Брђани, Дубоко и Јанковићи. Ђурићи су отишли у Јадар или Мачву, КОЛАРИ у ваљевску Горњу Буковицу и низ Дрину. Ове сеобе биле су пре 100 година и покренуте су од Турака из непосредне околине.
      Даље Љ.Павловић каже: Врло трезвени и угледни сељак овог села, пок. Радован Бошковић, трговац из ваљевске Каменице, причао је да је он последњи Ђурић и да се добро сећао причања својих старијих како су му причали, да су му Ђурићи отишли у Комирић. Коларе из Г.Буковице увек је звао својим ”вилајетима”.
      Ово би могло значити да су Коларићи у Комирићу дошли из Толисавца, а у Толисавац из села Обајгоре у Соколској нахији.
      Такође, у селима Груже постоје Колаци / Колаковићи (од Колака у Витановцу су и Младенићи) који славе Св. Николу. Пореклом су из Ибарског Колашина. Нисам сигуран да ли су ови Колаци у било каквој вези са Коларима у Соколској нахији и Рађевини.

    • Bilja

      Moj Deda je pokojni Milivoj Kolaric iz Komirica a pradeda Dragutin se doselio se iz Ravnaje.

  5. Molio bih nekog iz Komirića da mi kaže koje familije u tom selu slave Jovandan. Moji rođaci su iz Piromana kod Uba prezivaju se Pavlović i poreklom su iz Komirića.

    Hvala.

  6. Milos Pantic

    Ima vise familija u Komiricu koji slave Jovandan,a ima Pavlovica i oni slave Jovandan. Mozete pozvati Milana on je 1961 g.014-456 185

  7. nebojsa kolaric

    ja sam Nebojsa Kolaric iz Sapca.otac mi je Milivoj iz Komirica poreklom.deda mi se zvao Branko.slavimo sv.Nikolu.interesuje me odakle su moji preci dosli u selo Komiric.

    • Ви сте даљим пореклом из села Толисавац, у Рађевини. Тамо су као старе досељеничке породице непознатог порекла сматрани: КНЕЖЕВИЋ, МИЛЕТИЋ, ЛУКИЋ, КОСТАДИНОВИЋ, АНТИЋ и ТОМИЋ. Славили су Св. Ђорђа и од њих су исељени у Комирић где се презивају Коларић. Приликом те сеобе, коју је предводио предак (чукундеда) Гаврило, промењена је и крсна слава. Сеоба је била у другој половини 18. века. Од Коларића у Комирићу су и одсељени у Клењу и Остружници.
      Љуба Павловић у делу “Соколска нахија“ каже следеће: Село ОБАЈГОРЕ се дели на ове засеоке: Маћевине, КОЛАРИ, Ђурићи, Дубрава, Брђани, Дубоко и Јанковићи. Ђурићи су отишли у Јадар или Мачву, КОЛАРИ у ваљевску Горњу Буковицу и низ Дрину. Ове сеобе биле су пре 100 година и покренуте су од Турака из непосредне околине.
      Даље Љ.Павловић каже: Врло трезвени и угледни сељак овог села, пок. Радован Бошковић, трговац из ваљевске Каменице, причао је да је он последњи Ђурић и да се добро сећао причања својих старијих како су му причали, да су му Ђурићи отишли у Комирић. Коларе из Г.Буковице увек је звао својим “вилајетима“.
      Ово би могло значити да су Коларићи у Комирићу дошли из Толисавца, а у Толисавац из села Обајгоре у Соколској нахији.
      Да ли сте размишљали о ДНК анализи прапорекла?

  8. Aleksandar Kolaric

    Pozdrav! Zovem se Aleksandar Kolaric iz sela Silbas u Backoj. Otac mi se zove Nikola, deda Sava, pradeda Nikola, cukundeda Sava… Slavimo sv. Nikolu. Interesuje me odakle je poreklom moja porodica i kada se doselila.

  9. Bojana

    Mene interesuje poreklo porodice Tomic iz Komirica? Tomici koji slave Nikoljdan.

  10. Tea Kolarić

    Ja se prezivam Kolarić