Poreklo prezimena Karličić

19. februar 2012.

komentara: 58

Prezime Karličić potiče iz plemena Rovčani iz Crne Gore, bliski su bratstvu Bulatović. Slave kao i svi Rovcani Svetog Luku.

Kao mogući rodonačelnik Karličića pominje se u pisanim istorijskim izvorima knez Vojin Karlica u 17. veku (1645 godine). Kasnije u vreme Kandijskog rata, nakon 1745. pominje se i postoji u istorijskom arhivu pismo mletačkog dužda kneževima Karličićima ( bilo ih je više istovremeno, jedan od njih je knez Arsenije) da “dignu narod na ustanak protiv Turaka” u kraju oko današnjeg Kolašina i tako pomognu Venecijancima. Nakon toga pominju se sve do oko 1820. popovi i učitelji Karličići na području Bijelog Polja. Po usmenom predanju i nekim istorijskim zapisima u jednom događaju nakon ove godine stradalo je oko 45 muških glava Karličića. Prema nekim kazivanjima reč je o sukobu sa brojnim i jakim Kaljićima ili opsadi Kolašina.

Uglavnom, četrdesetih godina 19. veka Karličići se dele i sele, jedan deo na Pešter, gde se ne zadržavaju dugo (i danas u muslimanskom selu Zabrenu postoji “Karličića groblje” pa produžuju za Sjenicu (najpre Kneževac, a onda Stavalj i Brnjicu), jedan deo produžuje za Toplicu, neke porodice ostaju u Bijelom Polju, a neke odlaze u Berane (selo Štitare).

Postoje i Karličići kod Garažda i najverovatnije su svi u rodu.

IZVOR: Prema kazivanju Ljutomira Karličića (1922 – 1997).

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (58)

Odgovorite

58 komentara

  1. Ivan Karličić

    Ulažem protest kod redakcije zbog kasapljenja mog prethodnog komentara putem cenzorskog brisanja dva uvodna pasusa u njemu i zahtevam da se ti uvodni pasusi vrate u moj komentar pošto je povređeno moje ustavno pravo da moja poruka bude u celosti preneta. Uz to naglašavam da su ta dva uvodna pasusa koje ste uklonili neizostavno bitni za razumevanje smisla celog teksta. Redakcija mi uporno saopštava da kod vas nema cenzure međutim ovakvim bahatim cenzorskim postupkom redakcija je demantovala samu sebe.

    • Branko Todorović

      Karličiću, ono što ste napisali, nijedna redakcija ne bi propustila u javnost. Shvatite ovo kao politiku portala ili liniju tolerancije ispod koje redakcija ne propušta komentare.

      • Ivan Karličić

        Da li to znači da nijedna redakcija ne bi dozvolila da kritikujem Vikipediju zbog njihove sramne podrške ratnim zločincima ljotićevcima ili da nijedna redakcija ne bi dozvolila legitimnu temu o mom poreklu od braka Isusa Hrista i Marije Magdalene preko loze Nemanje i cara-savladara Likinija Srbina? Dosad ste mi se obraćali sa “gospodine”, a sada grubo prezimenom kao što bi se profesor obratio đaku. Čemu takva nagla nepristojnost? Sem toga, već dva dana čekam Vaš odgovor u kulturnoj mejl komunikaciji koju ste Vi prvi uspostavili sa mnom obraćajući se meni, a onda ste se bez objašnjenja naprasno iz iste povukli i ućutali bojkotujući moja opravdana pitanja iz samo Vama razumljivih razloga.

        • Branko Todorović

          Šta mislite o Vikipediji, to nije naša briga, ali vi ste napisali i nekoliko teških uvreda na naš račun, a bez ijednog racionalnog osnova. A osnovni razlog brisanja je insistiranje na tezi koju i sad ponavljate. Šta trebaju drugi posetioci da misle o Poreklu kada nalete na ovakva pisanja? Meni to nije prihvatljivo, i cenim da se sa tim slaže većina koji ovo čitaju. Ali evo, neka stoji, dok ne vide ostali, pa će i to obrisati neko, jer sam ja propustio.

  2. Ivan Karličić

    Vi sad ovde opet meni pretite brisanjem samo zato što sam se drznuo da pomenem ovu bitnu oblast genealogije. Navodno, niste obrisali, ali nagoveštavate mi da će neki Vaš kolega ipak to kasnije obrisati!? Ovo su užasne razmere gušenja slobode govora. Ne možete me naterati da priznam da naša časna loza Hristovih potomaka Despozina “ne postoji” kada je u međunarodnim arhivama i publicistici sve više dokaza koji potvrđuju postojanje ove loze kod Nemanjića, Svevladovića, Merovinga, venecijanskog plemstva, templara, iluminata. Možda želite kao dosledan progonitelj svake navodne “teorije zavere” da iznesete tvrdnju da ni ove pomenute organizacije “ne postoje”?

    Šta će misliti o Poreklu oni koji zaslepljeno osporavaju brak Isusa Hrista i Marije Magdalene – zaista nije bitno jer je reč o masama koje su trpele vekovno dogmatsko ispiranje mozga dok su postojanje ovog braka dokazali mnogi ugledni naučni istraživači i istina sve više izbija na videlo. Zaista je sramno da brišete tekst samo zato što insistira na naučnoj tezi koju redakcija ne odobrava, dužni ste da pokažete toleranciju i prema drugačijem viđenju istorije, religije i genealogije čak iako vam se to ne sviđa.

    Ponoviću ovde deo svog istupanja u mejl komunikaciji sa Vama, ali u sažetijem i prilagođenom obliku i obimu. Naučnici koji se bave pitanjem Hristove krvne loze nisu nimalo anonimni, veoma su uticajni i poznati, a druga stvar je što ste se Vi lično opredelili za tabor onih koji će da ih progone kao jeretike. U nauci su nova otkrića stalno moguća tako da mi nije jasno zašto nova otkrića pokušavate u korenu da inkvizitorski osudite kao “izmišljotine” i “teška natezanja”, zašto ne dopuštate slobodu istraživanja izvan zvanične verzije, zašto se ponašate prema neistomišljenicima kao da su kužni i zaraženi i da ih treba odstraniti i izolovati?

    Nije li to ostatak totalitarne svesti? Ja vas opet opominjem: ako napadate mene zbog Isusa i Marije Magdalene napadnite najpre templare, iluminate, venecijansko plemstvo, Merovinge, pisca Dena Brauna, merovinškog arhivara Pjera Plantara i mnoge druge ugledne ličnosti koje o tom braku imaju isto mišljenje kao i ja. Pogodilo me je to što ste ovde rekli da je ovaj čestiti brak Gospodnji osnovni motiv Vašeg brisanja mojih pasusa, nekako sam se nadao da niste zbog toga obrisali nego zbog tobožnjeg “vređanja” redakcije, kad ono – Vi baš zbog tog braka obrisaste čime ste pokazali VISOK STEPEN NETOLERANCIJE I MRŽNJE PREMA NAUČNIM GLEDIŠTIMA KOJA ODSTUPAJU OD ZVANIČNOG GLEDIŠTA.

    NIJE MENE BRIGA ŠTO SU VAŠE KOLEGE ZGROŽENE MOJIM PISANJEM KADA SAM SIGURAN DA GOVORIM ISTINU. Reče mađarski pisac Lajoš Zilahi: “Ko govori istinu biće proteran iz devet sela, a ja kažem živelo deseto selo!” Znam ja da ste vi većinom ekipa koja je “zgrožena” i pisanjem Jovana Deretića, Olge Luković Pjanović, Miloša S. Milojevića, ali vaše kolektivno “zgražavanje” i ORKESTRIRANI LINČ KROZ HALABUKU ne može da zaustavi ispravne i poštene srpske, ali i svetske istoričare i publiciste.

    “Zgrozite” se malo i na papu Pija Drugog ili Laonika Halkokondila koji su svojim istraživanjima potvrdili Deretićeva i Milojevićeva gledišta. Umesto što se kao dogmatizovani crkvenjak zgražavate na moju čestitu lozu Hristovih potomaka Despozina radije bi trebalo da se zgrozite na “svetog cara” Konstantina koji je zaklao svog sina Krispa, zaklao svoju sestru i njenu maloletnu decu u težnji da zatre Despozine i uspostavi falsifikovanu crkvu.

    To što se pozivate na argument većeg broja da su većina u redakciji “zgroženi” mojim pisanjem – meni ne znači APSOLUTNO NIŠTA jer svi mi dobro znamo filozofsku pouku: STO KONJA NE TRČI BRŽE NEGO JEDAN KONJ.

  3. Ivan Karličić

    Da popravim jednu blagu neprimećenu pravopisnu omašku u jednom od svojih prethodnih komentara.

    Trebalo je da upišem SimO Milutinović Sarajlija, a ne SimA.

    Tako se piše i kaže kod nas jekavskih dinarskih Srba (bez obzira što sam od rođenja ekavac po navici), a ne da menjamo naša imena pod velikim medijskim pritiskom šumadijsko-vojvođanskog govora i iskvarenog beogradskog novo-govora.

    Lapsus se omakao zato što je u literaturi Simovo ime često pogrešno upisano na uže-srbijanski način pošto je dobar deo života i rada proveo i u Šumadiji.

  4. miljana

    Postovani Ivane,

    Evo jednog komentara na jednu Izjavu u tvom ranijem tekstu u kom kazes da su neki Ristovi

    naslednici u toplickom kraju promenili prezime aneki zadrzali.

    Korektno je da su se svi Ristovi potomci prezvali po ocu u Ristic

    Dok smo mi svi potomci brata mu Marka do danas zadrzali sponosm ime Karlicc

    prijatan pozdrav miljana

    • Ivan Karličić

      Hvala, Miljana, na dopuni. Drago mi je što pokrećem rođake da mi se javljaju i da svi damo doprinos rasvetljavanju prošlosti prezimena.

  5. Miljan Karlicic.

    Bratstvo ili rod Karlicici su pripadnici plemena, Tarski Niksici popisanog turskim popisom Hercegovackog Sandzaka jos 1455. godine.Potomci su knezeva Karlicica iz Oboda, u blizini srednjevekovnog Brskova, sedista nahije Tarskih Niksica. Danas je Obod zaseok sela Zari koje se nalazi izmedju atara Mojkovca kom pripada i Bijelog Polja. Istorijski zvor je Katastih manastira Dobrilovina iz 17. veka ( pisan pre i nakon 1673. godine. Nema dokaza, ali nije nemoguce, da su kao glavari u Potarje dosli iz Rovaca. Obod je bio sediste Tarskih Niksica kao npr Stitkovo Starog Vlaha ciji su knezevi bili Raskovici. Tarski Niksici su popisani na pocasnom mestu a Knezevi Karlcici radi pominjanja u liturgijama( “….Obod …Kuce kneza Vojina Karlice”}su popisani sa porodicama na istaknutom mestu kao priloznici manastira Dobrilovina, duhovnog.sedista Tarskih Niksica, u Dobrilovinskom katastihu.U istoriji je zabelezena prepiska mletackog providura sa knezevima Karlicima u vreme Velikog beckog rata.Raseljeni su, verovatno, nakon krvoprolica sa Kaljicima kad je po prenetim secanjima stradalo devet muskih glava Karlicica.Slave Sv. Luku kao i svi Niksici (iz Zupe, Rovcani, Limski Niksici…).DNK analize pokazuju, izgleda, da su tipicni Tarski Niksici koji se prvi put pominju u istorijskim izvorima oko 1400. godine.Tarske Niksice su kao pleme dezintegrisali Turci, izgleda u vreme i nakon prve i druge Velike seobe Srba a od njega sada postoje i zive desetine prezimena.
    Videti naucne radove istoricara: B.Scepanovica, B.Sekularca i M.Miletica.